Popradčan Szabo bojuje o miestenku na európsky šampionát v krose

Jaroslav Szabo.
Jaroslav Szabo. (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|9. nov 2017 o 00:00

Behy mimo atletickej dráhy mu sadli ako dobre ušité sako.

Športový komplex v Šamoríne (30 km od Bratislavy) bude v závere prvej decembrovej dekády hostiť účastníkov európskeho šampionátu v krose.

Vedenie Slovenského atletického zväzu stanovilo pre zisk miestenky do reprezentačného družstva Slovenska dve nominačné podujatia.

Prvým z nich bol bežecký kros pri obci Cabaj-Čápor konaný poslednú októbrovú nedeľu.

V kategórii mužov na 9,6 km zvíťazil 31-ročný Jozef Urban z TJ Obalservis Košice.

Tohoročný majster Slovenska v maratóne (apríl, Bratislava) i v polmaratóne (august, Rajec) si týmto prvenstvom vybojoval prvú mužskú reprezentačnú miestenku na decembrový európsky šampionát.

Vo výbornom svetle sa predstavil i 30-ročný Popradčan Jaroslav Szabo bežiaci v drese rovnakého košického klubu, pretože ten mu poskytuje určité výhody v súvislosti s tréningovými podmienkami a účasťou na pretekoch. V podtatranskej oblasti klub s takými priaznivými podmienkami pre bežcov neexistuje.

Oproti minulosti, keď Jaroslav Szabo súťažil iba v behoch na atletickej dráhe, urobil tento skromný Popradčan obrovský pokrok.

Behy mimo atletickej dráhy mu sadli ako dobre ušité sako.

V cestnom behu na 10 km si v septembri vybojoval titul slovenského šampióna, na majstrovstvách Slovenska v behu do vrchu získal striebro a pridal i niekoľko medailových umiestnení v rámci Slovenského pohára v behu do vrchu.

Vynikajúcu výkonnosť, ktorú ukazuje počas celej tohoročnej sezóny, by chcel pretaviť do účasti na európskom šampionáte v krose.

Poslednú októbrovú nedeľu všetkým prítomným ukázal, že to s bojom o pozíciu v reprezentačnom družstve myslí vážne.

Bežal dobre takticky. Počas celej trate ho síce nebolo veľmi vidieť na čele, v záverečnom dlhom kopci však nastúpil a okrem víťazného Urbana mu nikto iný nestačil.

Dokonca jeho nástup nezachytil ani favorizovaný trojnásobný slovenský šampión v cezpoľnom behu z predchádzajúcich troch rokov, účastník európskych súťaží v minulých rokoch, Peter Ďurec, ktorý sa počas celej tejto sezóny špeciálne pripravoval na krosy. Navyše – Jaroslav Szabo dobre odhadol situáciu a zvolil najvhodnejšiu obuv do blatistého a premočeného terénu, v ktorom toto kvalifikačné podujatie prebiehalo.

Miestenka na európsky šampionát mu v prvej kvalifikácii síce tesne ušla, ale o niekoľko dní bude mať ešte jednu šancu.

Druhým nominačným podujatím budú majstrovstvá Slovenska v krose, ktoré sa budú konať v Šamoríne počas tretieho novembrového víkendu.

Z výsledkov:

Ženy (7 200m):

ženy: 1. Ľubomíra Maníková – AK Spartak Dubnica nad Váhom – 28:58 min (priama nominácia na ME v krose). Muži (9 600 m)

1. Jozef Urban – TJ Obal servis Košice -32:40 min (priama nominácia na ME v krose) 2. Jaroslav Szabo – Popradčan v drese TJ Obal servis Košice – 33:09 min.

Juniori (5300 m):

1. Jakub Kopiar – Atletický klub AC Malacky – 18:13 min (priama nominácia).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Popradčan Szabo bojuje o miestenku na európsky šampionát v krose