Poplach vyhnal hviezdy na ulicu

Sportnet|14. dec 2004 o 00:00

Nedeľňajší zápas španielskej futbalovej ligy Real Madrid - San Sebastian, ktorý rozhodca predčasne ukončil v 87. minúte za stavu 1:1 kvôli hrozbe bombového útoku, dohrajú piateho januára budúceho roka. Rozhodol o tom Španielsky futbalový zväz po dohode ..

Evakuácia futbalových fanúšikov na štadióne Santiaga Bernabeua pár minút pred skončením zápasu španielskej ligy Real Madrid - San Sebastian po tom, čo anonym oznámil, že na štadióne je bomba. Policajti nič nenašli. FOTO - ČTK/AP

Nedeľňajší zápas španielskej futbalovej ligy Real Madrid - San Sebastian, ktorý rozhodca predčasne ukončil v 87. minúte za stavu 1:1 kvôli hrozbe bombového útoku, dohrajú piateho januára budúceho roka. Rozhodol o tom Španielsky futbalový zväz po dohode s oboma klubmi. Hoci budú mať hráči pred sebou len pár minút, nedeľňajšie vstupenky na dohrávku ostávajú v platnosti.

Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času vbehol na trávnik štvrtý rozhodca a oznámil hlavnému, aby gradujúce stretnutie ukončil. V reproduktoroch štadióna Santiaga Bernabeua, na ktorého tribúnach sedelo 75-tisíc fanúšikov, sa ozvala nečakaná správa: "Prosíme vás, aby ste v pokoji opustili štadión."

Príčina bola všetkým známa vzápätí - anonym zatelefonoval do redakcie denníka Egara v Bilbau a oznámil, že baskická separatistická organizácia ETA umiestnila na štadióne bombu. Exploduje pätnásť minút po skončení riadneho hracieho času. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o falošný poplach, pretože polícia nenašla žiadnu výbušninu.

Prvého mája 2002 pred semifinálovou odvetou Ligy majstrov Real - Barcelona uložila tá istá organizácia nálož do auta pred spomínaným štadiónom. Niekoľko hodín pred začiatkom stretnutia vybuchla a ľahko zranila deväť ľudí.

Nedeľňajšia evakuácia davu ľudí sa vyznačovala vysokou organizovanosťou. Nenastala žiadna panika, chaos či tlačenica. Vďaka tomu i množstvu východov bol madridský futbalový stánok za rekordných osem minút prázdny. "Tento večer netriumfovali Ronaldo, Raúl alebo Casillas, ale naši fanúšikovia. Zaslúžia si jednotku," stálo vo vyhlásení španielskeho kráľovského veľkoklubu.

Hráči opustili arénu medzi prvými. V bundách stáli hviezdy Ronaldo, Zidane a ďalší na ulici. Červený kríž promptne poskytol pre spotených futbalistov deky. Denník Marca priniesol na titulnej strane fotografiu Gutiho sediaceho na obrubníku chodníka s mobilným telefónom na uchu.

Tureckého reprezentanta Nihata Kahveciho najviac zaujímal osud dobre sa vyvíjajúceho zápasu, keďže zásluhou jeho vyrovnávajúceho gólu sa San Sebastian približoval na horúcej pôde favorita k cennej remíze. "Zápas sa skončil. Výsledok 1:1 je pre nás dobrý, ale boli by sme radšej, keby sme k nemu dospeli za normálnych okolností," povedal hovorca San Sebastianu Jose Luis Barrenetxea.

"Našťastie išlo len o falošný poplach, ale situácia vyzerala veľmi vážne. Všetko však prebehlo normálne, bez hektických prejavov. Rýchlosť, s akou sa podarilo vyprázdniť štadión, je obdivuhodná," vyhlásil prezident Realu Florentino Perez.

Po zhruba hodinovom hľadaní polícia vyhlásila, že štadión je bezpečný. Až vtedy sa hráči vrátili do kabín po svoje veci. Denník El Mundo sa obáva, že podobné falošné hrozby nemajú za cieľ vyvolať len chaos, ale aj znemožniť kandidatúru Madridu na usporiadanie olympijských hier v roku 2012. (mb)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Poplach vyhnal hviezdy na ulicu