Polmaratónsku generálku vyhrali Sahajda a Korotvičková

Tibor Sahajda. Na trati Košice-Seňa zvíťazil.
Tibor Sahajda. Na trati Košice-Seňa zvíťazil. (Autor: Róbert Berenhaut)
Sportnet|23. jún 2017 o 00:00

V polovici júna bolo na MMM prihlásených o takmer 1 400 viac účastníkov ako vlani.

KOŠICE. Necelé tri mesiace pred štartom 94. ročníka Medzinárodného maratónu mieru je jasné, že organizátori sa budú musieť vážne zaoberať myšlienkou, ako zvýšiť kapacitu jednotlivých disciplín.

V polovici júna bolo prihlásených o takmer 1 400 viac účastníkov ako pred rokom, keď na trate jednotlivých disciplín vybehlo rekordných 12 093 bežcov.

Najstarší maratón v Európe aj v tomto roku absolvoval tradičné jarné prezentácie na maratónoch v Prahe, Bratislave, Enschede, Budapešti, Londýne a Krakove.

O kvalitách košického podujatia svedčí aj to, že patrí medzi európsku špičku maratónov a podľa špecializovaného renkingu mu patrí na starom kontinente 13. miesto.

Podľa riaditeľa maratónu Branislava Koniara si organizátori uvedomujú, že vynikajúce výsledky maratónu, najmä v posledných piatich rokoch, zvyšujú očakávania verejnosti i médií.

Koniar: Podpora domácej scény

„Košický maratón v súčasnosti svojou športovou kvalitou predčil opakovane maratóny organizované v mnohých svetových metropolách, viackrát získal dokonca vyššie hodnotiace skóre ako Boston, Chicago, Miláno, Madrid, Zürich či Viedeň. Medzinárodná konkurencia a tým aj ponuka pre špičkových atlétov sa neustále zvyšuje. Zabezpečiť účasť kvalitných atlétov pri tomto boome, ktorý je zjavný napríklad v Číne, bude aj v tomto roku náročné. Na stole sú však už prvé vizitky, ktoré, ak sa potvrdia, potrebnú kvalitu do Košíc prinesú. Ambíciou organizátorov MMM aj naďalej ostáva podpora domácej scény. Neoficiálne avizovaný súboj Jozefa Urbana s debutantom Tiborom Sahajdom by mohol priniesť vzruch do celkového diania a pre oboch v prípade kvalitného času i vyplatenie osobitých bonusov,“ naznačil Koniar jedno z lákadiel prvej októbrovej nedele.

Legenda Zátopek

Aj v tomto roku bude maratón venovaný veľkej atletickej legende.

Zaujímavosťou je, že prvý raz to bude bežec, ktorý v Košiciach nikdy maratón nebehal – Emil Zátopek.

„Počas svojej kariéry absolvoval iba dva maratóny – víťazný na olympiáde v Helsinkách a v Melbourne skončil šiesty. V Košiciach však bol mnohokrát a naposledy sa tak stalo presne pred 25 rokmi. Navštívili sme jeho manželku Danu, ktorá nám odprezentovala množstvo spomienok na Košice. Tešíme sa teda, že tento ročník pobežíme pod gesciou Emila Zátopka,“ zdôvodnil výber legendy Branislav Koniar.

Seňa – Košice

Tento rok si organizátori maratónu pripomínajú aj ďalšie výročie.

Pred dvadsiatimi rokmi sa v Košiciach uskutočnili Majstrovstvá sveta v polmaratóne.

Už pätnástykrát ich pripomenul aj tradičný júnový polmaratón na historickej trati medzi Košicami a Seňou.

Podľa predpokladov sa víťazom stal Tibor Sahajda a zopakoval víťazstvo spred dvoch rokov. Hoci sa očakával útok na traťový rekord Jána Križáka 1:07:52 z roku 2007, Sahajda napokon zaostal o vyše minútu.

„Chcel som rekord prekonať, aj počasie bolo ideálne, ale pred troma dňami ma chytila angína a ešte včera som mal zvýšenú teplotu. Nadopoval som sa liekmi a snažil som sa to vypotiť, ale už počas rozcvičky som však vedel, že to bude trápenie,“ povedal v cieli Sahajda, ktorý svojim súperom utiekol už počas úvodného kola v centre Košíc.

Medzi ženami bola najrýchlejšia Zuzana Korotvičková, ktorá triumf zopakovala po ôsmich rokoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Polmaratónsku generálku vyhrali Sahajda a Korotvičková