Poliakov prišlo menej, zápas nepoznačili výtržnosti

Krakovčania v hale. Až na pár vulgarizmov fandili príkladne a slušne, konflikty nevyvolávali.
Krakovčania v hale. Až na pár vulgarizmov fandili príkladne a slušne, konflikty nevyvolávali. (Autor: Veronika Janušková)
Marián Špacai|21. jan 2011 o 00:00

Euroligový zápas Košíc s Krakovom nevzbudzoval očakávanie iba z basketbalového hľadiska. Duel bol označený za mimoriadne rizikový, keďže informácie vraveli, žer do Košíc sa chystá možno aj tisíc poľských fanúšikov.

KOŠICE. Euroligový zápas Košíc s Krakovom nevzbudzoval očakávanie iba z basketbalového hľadiska. Duel bol označený za mimoriadne rizikový, keďže informácie vraveli, žer do Košíc sa chystá možno aj tisíc poľských fanúšikov, medzi ktorými by mali byť aj neslávne známi futbaloví chuligáni.

Boli prijaté prísne opatrnenia, a to nielen v hale. Pred ňou to pred zápasom vyzeralo ako na policajnom cvičení. Do stráženia poriadku bolo zapojených vyše štyristo policajtov, ktorí svoju úlohu napokon zvládli. Uľahčenú ju mali tým, že fanúšikov Krakova prišlo napokon len okolo dvesto.

Malé ohniská uhasili

Obávaní najhorší chuligáni do Košíc nakoniec necestovali, a tak sa všetko zaobišlo bez incidentov. Problém sa síce vyskytol po ceste, keď v Lipanoch časť Poliakov chcela nakupovať bez zaplatenia a niekoľkí skončili na polícii v Prešove, ale v Košiciach už všetko prebehlo bez výtržností. Polícia Krakovčanov monitorovala a doprevádzala ich v presile do haly i z haly.

V hľadisku bola zo strany košického klubu päťnásobne posilnená bezpečnostná služba, dôkladné prehliadky, a tak sa nevyskytlo nič rušivé. Povzbudzovanie oboch táborov sa nieslo v športovom duchu.

"Týmto chcem poďakovať všetkým zložkám, ktoré sa podieľali na tejto akcii a pochváliť ich prácu. Už od prechodu hraníc, až po halu, bolo všetko zabezpečené výborne. Bolo tam vidieť maximálnu profesionalitu a všetky malé ohniská, ktoré vznikali, boli hneď uhasené. Tým pádom sa nič nestalo a bolo ochránené nielen odohranie samotného zápasu, ale aj majetok a ľudia v hale. Myslím si, že atmosféra v hale bola vynikajúca," skonštatoval generálny manažér Dobrých anjelov Košice Daniel Jendrichovský.

Menšie napätie vzniklo, keď niekoľko Poliakov nad oficiálny počet 150 získalo lístky od slovenských priekupníkov na čiernom trhu a dožadovali sa vstupu do haly, ale ten im umožnený nebol. Zdarný priebeh iste uľahčilo to, že fanúšikov Wisly neprišlo viac.

"Boli sme pripravení aj na to, keby ich prišla tisícka. Vôbec neľutujeme, že napokon to bolo celé predimenzované. Ukázali sme schopnosti, aj keď by som bol veľmi rád, keby sa také čosi už nikdy nezopakovalo."

Trojnásobné náklady

Hrozilo však, že celé "manévre" sa zopakujú už začiatkom februára, lebo sa schyľovalo k situácii, že Dobrí anjeli sa s Krakovom stretnú aj v play-off. Našťastie, k tomu nedôjde, Košice budú hrať s Bourges.

"Z tohto dôvodu ma teší, že s Krakovom hrať nebudeme," dodal D. Jendrichovský. Ten musel za nevpustenie niektorých krakovských fanúšikov strpieť zo sektora poľských "kibicov" počas zápasu zopár vulgárnych pokrikov na svoju osobu, ale oveľa viac ho mrzeli vynaložené finančné prostriedky v súvislosti s bezpečnostnými opatreniami.

"Presné čísla budeme mať až neskôr, ale určite nás ten zápas stál minimálne trojnásobok bežných nákladov," prezradil generálny manažér.

P.S.: Aj keď napokon obavy usporiadateľov z Poliakov prevýšili reálnu hrozbu a v Košiciach sa nič zlé nestalo, obozretnosť a prijaté prísne opatrenia boli namieste. Ak by totiž futbalové živly Wisly naozaj dorazili, nebola by to žiadna "sranda". Najlepšie o tom svedčí čerstvá správa, keď na krakovskej ulici v pondelok za bieleho dňa surovo zabili vodcu fans mestského futbalového rivala Cracovie 60 bodnými ranami a polícia hneď nato zadržala piatich chuligánov Wisly, medzi nimi aj drogových dílerov...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Poliakov prišlo menej, zápas nepoznačili výtržnosti