Zobrali si dovolenku a oslavovali do rána. Víťazstvo v pohári má výnimočnú chuť

Víťaz pohára BFZ ŠK Vrakuňa.
Víťaz pohára BFZ ŠK Vrakuňa. (Autor: BFZ)
Titanilla Bőd|28. máj 2022 o 07:00

Vrakuňa si pripísala druhý triumf v pohári BFZ.

BRATISLAVA. Fotky s trofejou, striekajúce šampanské, oslavy do neskorého rána. Triumf v pohárovej súťaži má špecifickú príchuť.

Finále pohára BFZ v NTC Senec vyhral ŠK Vrakuňa nad ŠK Tomášov 5:3. Víťaz okrem trofeje získal aj finančnú prémiu 700 eur, zdolaný tím dostal 500 eur.

Bleskový úvod

Oba tímy pôsobia v III. lige Bratislava, Vrakuňa je momentálne na siedmom mieste, Tomášov je ôsmy.

Vlani v septembri v 8. kole vyhral doma Tomášov nad Vrakuňou 3:1. V odvetnej časti začiatkom mája sa z víťazstva tešila Vrakuňa, ktorá vyhrala 3:0.

Tréner Vrakune Viliam Opálek však svojich zverencov upozorňoval, že pohárové zápasy majú svoje špecifiká.

„Upozorňoval som chalanov, že pohárové stretnutie nemusí byť totožné s ligovým. Doma sme Tomášov nepustili do žiadnej hry. Naši hráči však od prvej minúty plnili to, čo mali,“ uviedol pre Sportnet Opálek.

Na bleskový úvodný gól Vrakune síce Tomášov odpovedal vyrovnávajúcim gólom, no onedlho Vrakuňa znova viedla.

„Chlapci nezvládli úvod zápasu najmä psychicky. Robili chyby, aké nezvyknú robiť,“ zdôraznil tréner Tomášova Maroš Jakim.

V polčase bol stav 3:1 pre Vrakuňu, ktorá následne v prvej dvadsaťminútovke druhého dejstva pridala dva ďalšie góly. Tomášov už iba korigoval výsledok na 5:3.

Momentka z finále pohára BFZ medzi Vrakuňou a Tomášovom.
Momentka z finále pohára BFZ medzi Vrakuňou a Tomášovom. (Autor: BFZ)

Tešia sa na Superpohár

Vrakuňa v pohári BFZ postupne vyradila Kráľovú pri Senci, Rovinku a Dunajskú Lužnú.

Práve po štvrťfinále s Rovinkou si povedali, že sa pokúsia získať trofej. Niekoľko týždňov pred pohárovým súbojom zverenci Viliama Opálka zdolali Rovinku v lige, a tréner nepredpokladal, že za taký krátky čas môžu vyhrať nad silným súperom dvakrát. „Očakával som, že nás nepodcenia a trošku aj pritvrdia,“ vravel Opálek.

Pôvodne tak kľúčových hráčov šetril. Keď však v polčase videl, že sa cez Rovinku dá prejsť, poslal ich na ihrisko a jeho mužstvo napokon zápas zvládlo.

Najťažší zápas odohrala Vrakuňa s Dunajskou Lužnou, po remíze 1:1 postúpila len na pokutové kopy.

Víťazstvo vo finále je druhý veľký úspech klubu v tejto sezóne, keďže aj s pomocou áčka rezerva Vrakune vyhrala 6. ligu ObFZ Bratislava - Mesto.

„Vrakuňa získala Pohár BFZ po 21 rokoch a chlapci sa tešia na ďalšiu zaujímavú konfrontáciu, takzvaný Superpohár, kde by sme sa mali stretnúť s víťazom Moravského oblastného pohára,“ vyzdvihol tréner Viliam Opálek.

Po záverečnom hvizde ho hráči vyhadzovali nad hlavu. Skúsený tréner to zažil vo svojej kariére iba druhýkrát. „Stalo sa mi to s dorastom Rače, keď sme získali trofej. Užil som si nemyslel, že také oslavy ešte zažijem,“ dodal.

Tréner Vrakune Viliam Opálek nad hlavami svojich zverencov.
Tréner Vrakune Viliam Opálek nad hlavami svojich zverencov. (Autor: BFZ)

Mohlo to byť deja vu

Bývalý tréner Trnavy Nestor El Maestro raz nazval Slovnaft Cup malým bezvýznamným pohárom.

Svoju prestíž má však každá pohárová súťaž. Pohár Bratislavského futbalového zväzu má už 27-ročnú históriu a pre tímy v regióne je skvelým spestrením sezóny. Triumf v ňom má pre zúčastnené mužstvá obrovskú hodnotu.

Dokazuje to aj fakt, že keďže sa finále hralo v stredu, hráči Vrakune si na druhý deň zobrali dovolenku a oslavovali až do ďalšieho rána. „Niektorí chlapci tu boli ešte aj na druhý deň predpoludním, dvíhali pohár a radovali sa z toho,“ poznamenal tréner Opálek.

Zdolaný tím bol pochopiteľne sklamaný. Tomášov je tradičným účastníkom pohára BFZ a veľmi túžil po trofeji.

„Poznáme sa s ostatnými súpermi aj z ligy, je tam rivalita medzi hráčmi i divákmi. Zdvihnúť nad hlavu trofej je výnimočný pocit. Má to nejakú symboliku, má to niečo do seba,“ tvrdí Maroš Jakim.

„Po zápase mali chlapci hlavy dolu, z toho bolo zrejmé, ako vážne brali zápas a ako veľmi chceli vyhrať ten pohár,“ dodal.

Tomášov vyhral túto súťaž v ročníku 2014/15, keď vo finále zdolal Rohožník 3:1. „Mám z toho zápasu fotku v kancelárii. Sú to pekné spomienky. Mohlo to byť deja vu, ale nevyšlo to. Už druhýkrát som prehral vo finále, takže dúfam, že do tretice to už dobre dopadne,“ zdôraznil dlhoročný kouč Tomášova.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zobrali si dovolenku a oslavovali do rána. Víťazstvo v pohári má výnimočnú chuť