Po troch rokoch porážka Košíc v play-off

Nečakaný koniec. Šnúry Košíc sa zastavili na 21 víťazstvách v play-off a 42 celkovo v rade za sebou.
Nečakaný koniec. Šnúry Košíc sa zastavili na 21 víťazstvách v play-off a 42 celkovo v rade za sebou. (Autor: veja)
Marián Špacai|30. mar 2010 o 00:00

Takmer tri roky neprehrali basketbalistky majstrovských Košíc v play-off slovenskej extraligy. Ich šnúra sa po 21 zápasoch skončila. Veľmi prekvapujúco sa tak udialo v Poprade.



KOŠICE. V play-off naposledy prehrali Košičanky vtedy pod názvom K Cero V.O.D.S. 18. apríla 2007 v druhom finálovom zápase v Ružomberku (65:82). Vlani síce tiež dvakrát zakopli, ale zakaždým v dlhodobej časti, keď - úprimne povedané - o nič podstatné nešlo (s Cassoviou a Ružomberkom). Vo vyraďovacej časti, čiže v rozhodujúcej fáze extraligy šli od prehry v Liptove spred troch rokov už potom vždy ako hodinky a boli stopercentné. Tak to šlo dvadsaťjeden zápasov a aj ten dvadsiaty druhý mal byť ich korisťou. Realita bola iná a šesťnásobné majsterky dostali v nedeľu frčku do nosa.

Veľmi sa mýlili

Kým v prvom semifinálovom zápase Poprad doma Dobrí anjeli zdolali priepastným rozdielom 95:49, v odvete pod Tatrami akoby na palubovku nastúpili úplne iné družstvá. Azda ani nejde vysvetliť, ako sa zrazu zrodil výsledok 65:54 pre Popradčanky, keď na ihrisku boli presne tie isté basketbalistky ako v úvodnom dueli. "Naozaj ťažko to nejako zhodnotiť a vysvetliť. Prvý zápas bol jednoznačný, ale asi to nie je dobré, keď sa vyhrá vysokým rozdielom. Hráčky si totiž tým pádom mysleli, že séria bude ľahká. Veľmi sa však mýlili," skonštatoval tréner Dobrých anjelov Štefan Svitek.

Keď prišiel kŕč, bolo neskoro

Kormidelník pred stretnutím pritom zdôrazňoval, že Poprad sa určite pokúsi využiť domáce prostredie. "Dievčatá však k tomu pristúpili laxne a nekoncentrovane. Hneď v úvode sme nepotrestali viacero chýb súpera, čím sme odmietli šancu ísť do výraznejšieho vedenia. Potom sme už nevedeli nájsť rytmus. Hráčky potom už aj chceli, ale už to nešlo, boli v kŕči a robili na ihrisku zlé rozhodnutia."

Zobudiť sa až v polovici stretnutia sa Košičankám nevyplatilo. Keď videli, že je zle, chceli to nejako zvrátiť, a to viedlo k ešte horším situáciám na ihrisku z ich strany. Potom už ani snaha nestačila. "Dať 54 bodov pre také družstvo, aké máme, je strašne málo. V hlavách nastal blok, dievčatá si neverili. My sa musíme vrátiť opäť k hre z prvého zápasu, kde pri agresívnom a rýchlom poňatí sme jasne dominovali."

Ráta ešte s ťažkou sériou

Žlto-modré mali byť v semifinále suverénkami, ale nedeľňajší výsledok tento obraz naštrbil. Vynára sa 'červík', či môže zaváhanie v Poprade skomplikovať očakávanú cestu za obhajobou republikového titulu. "Povedať, že to bolo len malé zakopnutie a ďalšie stretnutia bezpečne vyhráme, by bola hlúposť. Zase by to vnieslo pocit, že všetko príde samo a keď bude najhoršie, niekto za nás ten zápas vyhrá. Vyhrať to však môžeme iba my samy. Hráčky sa musia skoncentrovať na najbližší duel a ukázať dobrú hru, zase sa chytiť. Až potom môžeme rozmýšľať o ďalšom kroku. Ja totiž ešte rátam s veľmi ťažkou sériou," dodal Š. Svitek pred tretím stretnutím vo štvrtok o 18. hodine v košickej Infiniti aréne. Stav série je 1:1, hrá sa na tri víťazstvá.

Štyridsaťdvakrát v rade

Mimochodom, okrem ukončenia 21-zápasovej víťaznej série v play-off sa v nedeľu zastavila aj košická šnúra 42 extraligových zápasov bez prehry v rade za sebou (spolu v dlhodobej časti i play-off). Tá trvala od 7. marca minulého roka, keď vtedy zraneniami poriadne zdecimované Košice prehrali v nadstavbovej časti v Ružomberku 73:83.

Play-off séria Košíc

2006/07:
Finále: K Cero V.O.D.S. - Ružomberok 3:1

2007/08
Štvrťfinále: Kosit 2013 - Rožňava 2:0
Semifinále: Kosit 2013 - Viktoria PČSP 3:0
Finále: Kosit 2013 - Ružomberok 3:0

2008/09
Štvrťfinále: Maxima Broker - Cassovia 2:0
Semifinále: Maxima Broker - BSS 3:0
Finále: Maxima Broker - Ružomberok 3:0

2009/2010
Štvrťfinále: Dobrí anjeli - B. Bystrica 2:0
Semifinále: Dobrí anjeli - Poprad 1:1 priebežne

špa

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Po troch rokoch porážka Košíc v play-off