Po 1. kole Slovenského pohára vo voľnom štýle na čele Vihorlat Snina

Sportnet|3. máj 2011 o 00:00

Tohtoročný Slovenský pohár v zápasení vo voľnom štýle sľubuje zaujímavé boje.

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU. Po sobotňajšom úvodnom kole súťaže, v ktorom obhajca prvenstva Zápasnícky klub Košice 1904 musel kvôli zraneniam skúsenejších a starších borcov nastúpiť s omladinou, sa na čele s dvojbodovým náskokom pred Košicami usadil Vihorlat Snina. Ten sa už popri tradičnej opore Bolotňukovi posilnil o ďalších dvoch Ukrajincov a "zo zvyšku" Slovenska pozbieral viacerých voľnoštýliarov. Aj za odvekého najväčšieho súpera košických zápasníkov - Dunajplavbu Bratislava - štartovali dvaja "ruskí" bojovníci. Aj preto boli zápasy v Bánovciach nad Bebravou veľmi zaujímavé, s patričnou dávkou nervozity a lákadlom pre 2. kolo pohára, ktoré sa o mesiac uskutoční na žinenkách aktuálneho lídra súťaže.

Tréner ZK Košice 1904 Ján Tokár starší bol so svojimi zverencami spokojný. Vyzdvihol najmä bojovnosť najmladších, ešte len 18-ročných Pavla Kmeča (do 66 kg) a Michaela Bodnára (do 84 kg), ktorí poriadne potrápili starších súperov, pričom Kmeč aj vyhral svoju hmotnostnú kategóriu. "Obidvaja títo mladí chlapci ukázali kusisko technickej zručnosti, odvahy a bojovnosti, čo sú najdôležitejšie atribúty pre dobrého zápasníka," povedal J. Tokár. "Ich body boli v konečnom súčte veľmi dôležité a dobre zastúpili zranených Maťa Deáka, Daniela Dancáka a Jaroslava Nováka," dodal tréner.

Ocenil aj výkon Dana Pálinkása vo finále "osemdesiatštvorky" proti naturalizovanému Rusovi Chubeštymu, keď vyhral úvodnú tretinu 3:0. No potom sa prejavila taktickejšia zrelosť a skúsenosti jeho súpera a podľahol mu. Za najkrajší zápas označil J. Tokár duel Košičana Jakuba Kačeňáka a Ollého z Dunajplavby. "Dano Pálinkás aj Kubo Kačeňák štartovali o jednu hmotnostnú kategóriu vyššie. Vyžiadali si to zranenia spomínanej trojice. Obaja podali veľmi dobré výkony. No v konečnom dôsledku práve hmotnostné hendikepy ovplyvnil výsledky. Kubo dokonca posledných päť sekúnd viedol nad Ollém, no nestačilo to. Obom našim v závere chýbali sily. Cenné sú aj body a víťazstvo Maja Hutňana vo finále najťažšej kategórie nad druhým ´Rusom´ z Dunajplavby Gagloevom, ktorý psychicky nezvládol udelenie technického bodu nášmu borcovi za jeho dvojnásobný faul a odišiel zo žinenky," povedal Tokár.

"Pred druhým kolom v Snine sa musíme na Vihorlat poriadne pripraviť. Posilnili sa, je to manšaft s desiatimi dobrými voľnoštýliarmi, z toho s tromi z Ukrajiny a ďalšími zo ´zvyšku´ Slovenska, no minimum z domácej liahne. Zranení chlapci sa musia dať dokopy a verím, že ak budeme kompletní, prejaví sa to aj na našich bodoch. Kačeňák a Pálinkás už by štartovali vo svojich hmotnostných kategóriách, budeme silnejší a naše šance ešte viac stúpnu," uzavrel tréner ZK Košice 1904.

Víťazi kategórií a umiestnenia Košičanov v 1. kole SP: Do 55 kg: 1. A. Kostanian (Vihorlat Snina - VSN), 2. Peter Pastor, 3. David Berdis (obaja ZK Košice). Do 60 kg: 1. M. Bolotňuk (VSN), ...3. Jakub Gazda. Do 66 kg: 1. Pavol Kmeč,... 3. Slavomír Štofík (ZK Košice). Do 74 kg: 1. V. Perchaľuk (VSN),... 3. Jakub Kačeňák. Do 84 kg: 1. K. Chubešty (Dunajplavba - DBL), 2. Dan Pálinkás, 3. Michael Bodnár (obaja ZK Košice). Do 96 kg: 1. R. Matejov (DBL). Do 120 kg: 1. Marián Hutňan,... 3. Michal Geralský (obaja ZK Košice). Družstvá po 1. kole SP: 1. Vihorlat Snina 38 bodov, 2. ZK Košice 1904 36 b., 3. Dunajplavba Bratislava 28, 4.-5. MZK Bánovce n.B. a Baník Prievidza 12, 6. ŠKP Banská Bystrica 10, 7. Slávia Snina 5.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Po 1. kole Slovenského pohára vo voľnom štýle na čele Vihorlat Snina