Pľuščenka operovali a – omilostili

Jevgenij Pľuščenko
Jevgenij Pľuščenko (Autor: SITA/AP)
Sportnet|13. jún 2011 o 20:59

Diskvalifikácia populárneho ruského krasokorčuliara patrí minulosti. Prítomnosťou je operácia menisku, ktorej sa podrobil v Mníchove.

BRATISLAVA. Jevgenij Pľuščenko si môže splniť sen vyhrať olympiádu na domácom, sočskom ľade. Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) mu v nedeľu vrátila právo štartovať v jej súťažiach.

Fenomenálneho ruského krasokorčuliara diskvalifikovala presne pred rokom za to, že na prelome marca a apríla 2010 bez súhlasu národného zväzu vystupoval na exhibíciách v Sankt Peterburgu a v Moskve.

Nad tým by sa zrejme ešte ISU povzniesla, ale nasledovali bezprostredne po majstrovstvách sveta, z ktorých sa Pľuščenko v poslednej chvíli odhlásil. Namiesto seba poslal lekársku správu z diagnostického centra ruského prezidenta o potrebe dvojtýždňovej prestávky pre problémy s meniskom.

Nie je prvým omilosteným

Talianskeho šéfa ISU Ottavia Cinquantu vtedy neobmäkčil v telefonátoch ani Pľuščenko, ani šéf ruského zväzu Valentin Pisejev. Teraz však aj on hlasoval za zrušenie diskvalifikácie a vrátenie „amatérskeho štatútu“. Podľa Pisejeva šlo o jednomyseľné rozhodnutie rady ISU.

Olympijský šampión, trojnásobný svetový a šesťnásobný európsky šampión nie je prvým omilostneným: podľa pravidla 103/2b o to raz za kariéru môže požiadať každý. Tak sa predčasom z profesionálneho tábora nakrátko vrátili Boitano, Petrenko, Wittová, Torvillová s Deanom či Gordejevová s Griňkovom.

Pľuščenko je momentálne v Mníchove, kde mu – podľa informácie jeho druhej manželky Jany Rudkovskej na twitteri – koncom minulého týždňa operovali meniskus. V nedeľu už sám ubezpečoval priaznivcov: „Za dva týždne som v prevádzke. Vďaka všetkým za podporu. Spolu vyhráme.“

S dlhoročným trénerom Aleksejom Mišinom koncom minulej zimy začali chystať nové jazdy.

Starý Pľuščenko sa vráti vo forme

„Starého Pľuščenka už v budúcej sezóne neuvidíte,“ cituje Mišina agentúra RIA Novosti. „Pracujeme na úlohe predstaviť Pľuščenka II.“

Jevgenij by rád vydržal na ľade až do zimnej olympiády v Soči 2014, hoci počas nej bude mať už pol druha roka po tridsiatke. Vyhral v Turíne 2006, štyri roky predtým v Salt Lake City aj štyri roky potom vo Vancouvri skončil druhý. Vlaňajšiu prehru s Američanom Lysacekom stále pokladá za nespravodlivú.

Medaily na štyroch hrách po sebe získal len Švéd Gillis Grafström: v období 1920 – 1928 zlaté a v r. 1932 striebornú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pľuščenka operovali a – omilostili