Plavci súperili v humenskom bazéne

(Autor: Miroslava Masicová)
Miroslava Masicová|26. mar 2017 o 10:10

Medzinárodno-rodinná Cena mesta mala cez víkend už 17. ročník.

HUMENNÉ. Už sedemnásty ročník Ceny mesta usporiadali domáci Plavecký klub a Mesto Humenné. Zúčastniť sa jej môžu plavci od 9 do 99 rokov.

250 plavcov zo šiestich krajín, Maďarska, Rumunska, Poľska, Ukrajiny, Čiech a Slovenska, absolvuje počas dvoch dní vyše 1 700 štartov.

Podujatie sa síce pýši prívlastkom medzinárodné, ale organizátori ho skôr považujú za rodinné, čo ale úroveň súťaže v žiadnom prípade neznižuje.

"Veľmi sa teším, že sú tu plavci zo slovenských klubov, aj z spoza hraníc a že aj napriek tomu, že tu vládne skôr priateľská atmosféra ako športová rivalita, úroveň preteku je naozaj vysoká, všetci prichádzajú s tým najlepším, čo doma majú," povedal Marián Tomahogh, predseda Plaveckého klubu Humenné.

Cena mesta v plávaní v Humennom: fotogaléria

26.3.2017

Domáce želiezka v ohni

Domáci klub nie je výnimkou, na štart postavil tých najvýkonnejších. Už deväťročné humenské deti, ktoré sa zúčastňujú pretekov po prvýkrát, sú vo veľmi dobrej kondícii.

Tréner Marián Tomahogh im verí. "Nielen oni, ale aj skupina 11 – 12 ročných je veľmi silná. Juniorky tiež svoje uhrajú, lebo sú v širšom výbere slovenskej reprezentácie."

Kategória dospelých je otvorený pretek pre všetkých, ktorí si trúfnu. Žiadni seniori sa do súťaže neprihlásili, senzácia sa teda nekoná.

"Najstarší pretekár má tuším 27 rokov, je to Michalovčan, Peter Hrinda," povedal Tomahogh.

Úvod tradičnej plaveckej súťaže patril oceňovaniu najúspešnejších plavcov organizátorského klubu za minulý rok. Išlo o tých, ktorí získali medaily v rámci republiky.

"Sarah Čajbiková a Lenka Melničáková, Martin Ján Vaceľ, Oliver Verba je majstrom Slovenska 9-10 ročných chlapcov, Pavlíková Zuzana a dievčatá a chlapci zo štafety. Ceníme si ich výsledky, preto ich aj takto oceňujeme," povedal predseda.

Dvoje preteky za rok

Cena mesta nie je jediným veľkým pretekom v réžii Humenčanov. Spravidla v jeseni organizujú aj Muller cup. Tam sa ale stretáva celkom iná skupina plavcov, prichádzajú zo Srbska, Bieloruska.

"Viac toho nezvládame, aj toto je s odretými ušami. Sme vekovo starší kolektív, je toho na nás priveľa, chcelo by to mladú krv," konštatuje Tomahogh.

Ani regionálne súťaže Majstrovstiev Slovenska v tomto roku v Humennom nebudú. Dôvodom sú technické problémy.

"Musíme riešiť bazén. Už sa tu síce v posledných mesiacoch veľa urobilo, ale potrebujeme ešte vymeniť štartovacie bloky, pretože tie, čo máme, už nevyhovujú požiadavkám Slovenskej plaveckej federácie pre majstrovské preteky."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Plavci súperili v humenskom bazéne