Plachý bol v Moldave pozvať dievča, čo bežalo v balerínkach

Legenda Jozef Plachý nezabudol ani na Annamáriu Horváthovú.
Legenda Jozef Plachý nezabudol ani na Annamáriu Horváthovú. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Vladimír Mezencev|11. okt 2018 o 00:00

Podujatie, ktoré pomáha vyhľadávať talenty, vstupuje do druhého desaťročia.

Dievča z Moldavy vyhralo bežecké preteky v balerínkach: fotogaléria

10.10.2018

KOŠICE. Podujatie, ktoré pomáha vyhľadávať bežecké talenty, vstupuje do druhého desaťročia.

Nesie meno legendárneho slovenského atléta, ktorého svet spoznal práve pred polstoročím na XIX. olympijských hrách v Mexiku.

Jozef Plachý, vtedy ešte iba 19-ročný neznámy mladík doslova ohúril všetkých odborníkov na stredné trate nielen postupom do finále v behu na 800 m, ale najmä 5. miestom a časom 1:45,9 min.

V dejinách slovenskej atletiky sa tak stal druhým pretekárom, ktorý sa od roku 1896 prebojoval do finále. Bolo to 15. októbra 1968.

Prvým bol Alojz Szokolyi z Ipeľských Šiah, ktorý vo farbách Uhorska získal v premiérových moderných olympijských hrách v Aténach v roku 1896 bronzovú medailu v behu na 100 metrov.

Aj v znamení tohto jubilea sa v piatok 12. októbra uskutoční 11. ročník behu Plachého míľa 2018 už tradične na štadióne Technickej univerzity, ktorá je spoločne s Centrom voľného času Pohoda spoluorganizátorom podujatia.

Naša atletická legenda, ktorá bola vyhlásená za najlepšieho slovenského športovca roka 1968, bola v Moldave nad Bodvou osobne pozvať na svoj beh 13-ročné rómske dievča Annamáriu Horváthovú, ktorá sa nedávno dostala na prvé strany niektorých našich denníkov, keď vyhrala bežeckú súťaž v balerínkach.

Jej neprehliadnuteľný bežecký talent a zároveň priskromné rodinné pomery zaujali aj niektorých našich politikov, vrátane prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý sa s ňou osobne stretol.

Na Watsonovej ulici v piatok popoludní od 14. hod. očakávajú stovky detí, ba i dospelých vysokoškolákov.

Škôlkari pobežia 100 metrov, žiaci základných škôl podľa veku od 400 metrov až po klasickú míľu (1 609 m).

Túto najdlhšiu trať pobežia aj stredoškoláci a vysokoškoláci (dievčatá iba 800 metrov).

Usporiadatelia na štarte očakávajú vyše 400 detí z Košíc a ich okolia, ktoré si všetky zabehnú 200 metrov spoločne s Jozefom Plachým.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Plachý bol v Moldave pozvať dievča, čo bežalo v balerínkach