Petrík sa tretíkrát hokejovo vracia do Prešova

Imrich Petrík už po tretí raz prichádza do hokejového diania v Prešove.
Imrich Petrík už po tretí raz prichádza do hokejového diania v Prešove. (Autor: tasr)
Sportnet|18. júl 2014 o 00:00

Skúsený brankár Imrich Petrík vidí svoju budúcnosť najmä v príprave mladých gólmanov, môže pomôcť aj v hre.

PREŠOV. Neradno hovoriť dopredu o tom, čo ešte nie je isté. Toho sa pridŕžal aj Imrich Petrík, známy hokejový brankár, keď sme ho oslovili so žiadosťou o rozhovor.

Riaditeľ P. H. K. Prešov Marek Krasničan totiž naznačil, že tento ostrieľaný gólman by mal byť jedným z tých, čo by mali rozdávať skúsenosti v mladom kádri prvoligového tímu v nastávajúcej sezóne.

Bude sa jednak venovať trénovaniu nádejí i výchove brankárov a popri tom aj sporadicky chytať, v závislosti od situácie.

Prešovský rodák, ktorý už s lapačkou prebrázdil mnohé štadióny, sa však k nastupovaniu na zápasy stavia momentálne skôr rezervovane a opatrne.

Pokiaľ ide o trénovanie, do toho sa dostáva. Začal s tým už v minulom ročníku v Humennom.

Vystriedal viac klubov

V tomto klube sa objavil po dosť dlhej zdravotnej pauze, mal pomôcť tímu k postupu z II. ligy, čo nevyšlo a aj to spôsobilo, že sa ocitol ako športovec v Prešove, kde – mimochodom - aj býva.

Keby boli Humenčania obstáli, možno by tam ešte zostal. Takto získali cennú akvizíciu v klube P. H. K.

Zaujímavé je, že sa do metropoly Šariša vrátil už po tretí raz. Prvýkrát to bolo po odchode z Michaloviec - kam sa Petríkovci presťahovali - kde s hokejom začínal.

Pod vedením trénera Šterbáka absolvoval aj debut v I. lige, pričom sa už vtedy stretol s brankárom Martonom (ďalším mužom s maskou bol Ferjo), ktorý odchytal v HC 07 minulý ročník.

Ako výrazný talent sa dostal i do výberu osemnásťročných a zúčastnil sa MS tejto vekovej kategórie.

„Bol som tu aj tuším pred tromi rokmi, objavil som sa v pár zápasoch, no bola to iba krátka epizóda. Mal som dohodu s Reném Pucherom, že pokiaľ si nájdem niečo lepšie v cudzine, tak môžem odísť. Tak sa i stalo.“

V ročníku 2002/2003 bol už často v akcii, upútal i iné kluby a tak onedlho zamieril do Martina, ale ešte v tej istej sezóne sa ocitol v Košiciach, kde vytvoril dvojicu s uznávaným Jánom Lacom.

Neskôr sa I. Petrík objavil v Žiline, odkiaľ zamieril do Brna a potom sa vrátil znovu do Košíc. Pôsobil i v B. Bystrici a vyskúšal si tiež legionársky chlebíček v Nemecku (Freiburg) či Holandsku (Haag).

„Tam to bolo zaujímavé, tím bol ambiciózny, nejaké trofeje sme vyhrali, hoci holandský titul nie.“

V roku 2009 sa dokonca dostal na MS vo Švajčiarsku, keď zaujal trénera Jána Filca, no nemal na konte ani jednu odchytanú minútu, lebo sa nakoniec musel vrátiť domov a prepustiť miesto Halákovi.

Operácia mnohé zmenila

Ako teda vníma 31-ročný ochranca svätyne svoje ďalšie účinkovanie v P. H. K.?

„Je to otvorené. Má sa vybudovať mladý tím, čo chvíľu potrvá. Predpokladám, že minimálne jednu päťku budú tvoriť skúsení jednotlivci. Diskutovali sme s pánom Krasničanom aj o tom, že by som išiel do bránky, ale ešte neviem, ako to budem stíhať s trénovaním mládeže a prípravou brankárov. Vyzerá to nádejne, ale čas ukáže, či to bude uskutočniteľné,“ povedal Imrich Petrík, ktorý si popri svetlých a pozitívnych momentoch v hokeji užil i dosť bolesti s chrbticou.

Počas účinkovania v B. Bystrici po návrate z MS mal v letnej príprave úraz. Nasledovali vleklé problémy, operačný zákrok odďaľoval, ale nedalo sa to donekonečna.

Po skončení pôsobenia v Haagu sa rozhodol pre radikálne riešenie.

„Bolesti sa ťahali dosť dlho, pred dvoma rokmi som si povedal, že treba s tým niečo urobiť a tak som sa podujal na operáciu. Nakoniec si ma zobrali do opatery lekári v Košiciach. Pravdaže, pri týchto zákrokoch je vždy riziko, že sa to môže obnoviť a zhoršiť, s tým musím stále počítať aj po operácii. Aj preto som sa vrhol na trénovanie a začal sa tak chystať i na prípadnú horšiu alternatívu. Nechcel som byť postavený pred hotovú vec a začínať od nuly, takto už získavam prax a pripravujem sa na koniec kariéry.“

Bude zaujímavé sledovať, ako si bude I. Petrík počínať na mieste, kde pred rokmi odštartoval svoju výbornú kariéru.

A je jedno, či už to bude v pozícii iba trénera a hokejového učiteľa omladiny alebo aj ako aktívneho čarodejníka s maskou.

V každom prípade takíto borci sú pre oveľa mladších spoluhráčov ohromnou inšpiráciou a príkladom toho, čo všetko sa dá dosiahnuť, ak sa človek naplno oddá svojej záľube.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Petrík sa tretíkrát hokejovo vracia do Prešova