Váži vyše sedem kíl. Vlhová pobozkala najcennejšiu lyžiarsku trofej

Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom.
Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|21. mar 2021 o 15:30

Musíte bojovať až do konca, vravela po finále Petra Vlhová.

LENZERHEIDE, BRATISLAVA. Techniku jeho zhotovenia si výrobca stráži, váži viac než sedem kilogramov a odovzdáva sa v špeciálnom prepravnom kufri. 

Veľký krištáľový glóbus je najcennejšia lyžiarska trofej, dostáva ju víťaz Svetového pohára a od nedeľňajšieho popoludnia je jej ďalšou majiteľkou Slovenka Petra Vlhová.

Dvadsaťšesťročná Liptáčka zodvihla glóbus do rúk po finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide. 

Spoza plota jej apluadovalo niekoľko desiatok slovenských fanúšikov, ktorí cestovali do Švajčiarska napriek tomu, že finále Svetového pohára sa uskutočnilo bez divákov.

Vlhová: Úchvatná sezóna

"Potrebujem možno týždeň, dva, či mesiac, aby som si uvedomila, čo som dokázala," vravela Vlhová v rozhovore pre FIS krátko po pretekoch. 

"Sezóna bola náročná a veľmi dlhá. Počas nej som bola raz hore a raz dolu. Mojim hlavným cieľom bol veľký glóbus a urobila som všetko, aby som ho získala. Nebolo jednoduché pre mňa stále meniť lyže, po slalome trénovať zjazd a super G.

Bola to náročná skúsenosť, ale sme všetci veľmi šťastní, celý tím, pretože je to prelomový moment pre mňa, ale aj pre našu krajinu. Bola to úchvatná sezóna," dodala Slovenka. 

Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom.
Petra Vlhová s veľkým krištáľovým glóbusom. (Autor: TASR/AP)

Najťažšie bolo podľa nej zvládnuť tlak okolia, ale aj ten, ktorý na seba kládla sama, keďže je maximalistka a vždy sa snaží zvíťaziť.

"V strede sezóny som nelyžovala tak, ako som chcela, najmä v obrovskom slalome, to bolo ťažké. Táto sezóna mi priniesla obrovské množstvo skúseností, a po nej stále platí, že je treba bojovať až dokonca - aj vtedy, keď vám to nejde a okolie vám to dáva najavo."

Shiffrinová: Petra získala trofej zaslúžene

V cieli nedeľňajšieho obrovského slalomu Vlhovou lomcovali zmiešané pocity. Najúspešnejšiu sezónu v živote zakončila 11. miestom.

Na najlepšie výrazne strácala už po prvom kole. Bolo jasné, že na pódiové umiestenie nezaútočí. Po poslednej jazde tejto zimy len pokrčila plecami a čakala v cieľovej rovinke na súperky, aby blahoželala najlepším.

A sama prijímala gratulácie za zisk veľkého krištáľového glóbusu. V tej chvíli sa už na jej tvári čoraz častejšie objavoval úsmev. 

"Je to špeciálna chvíľa pre Petru aj pre slovenské lyžovanie. Petra sa na celkové víťazstvo sústredila celú sezónu a trofej získala zaslúžene. Dúfam, že v budúcej sezóne budem súčasťou tohto boja aj ja," povedala v rozhovore pre RTVS Američanka Mikaela Shiffrinová.

Obrovský slalom vyhrala Novozélanďanka Alice Robinsonová. V 19 rokoch dosiahla tretie víťazstvo v kariére, prvé v tejto sezóne.

Gutová-Behramiová zišla z trate

O nečakaný moment sa v posledných pretekoch postarala Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorá bola najväčšou súperkou Petry Vlhovej v súboji o celkové víťazstvo, no po zredukovaní programu finále (zjazd a super G zrušili) už na vedúcu pozíciu Slovenky nezaútočila.

Gutová-Behramiová krátko po štarte vyšla z trate bez zjavného záujmu pokračovať v pretekoch. Mnohých toto gesto Švajčiarky zaskočilo. Podľa televízie Eurosport bol za tým protest proti aktuálnemu vedeniu Medzinárodnej lyžiarskej federácie. 

Gutová-Behramiová už počas týždňa kritizovala počet jednotlivých disciplín v programe Svetového pohára a nepáčilo sa jej ani rozhodnutie o zrušení super G v Lenzerheide. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Váži vyše sedem kíl. Vlhová pobozkala najcennejšiu lyžiarsku trofej