Vlhová fučala a nevládala ani stáť: Dve medaily? Je to dobré, ale nie dokonalé

Petra Vlhová (vľavo) a Katharina Liensbergerová, za nimi Mikaela Shiffrinová.
Petra Vlhová (vľavo) a Katharina Liensbergerová, za nimi Mikaela Shiffrinová. (Autor: REUTERS)
Marián Szűcs|20. feb 2021 o 16:50

Liptáčka získala v slalome striebro.

CORTINA, BRATISLAVA. Sedela vyčerpaná a opretá o bariéru v cieľovom priestore. Keď k nej pristúpila Mikaela Shiffrinová, s námahou sa postavila, aby od nej prijala gratuláciu.

Petra Vlhová Američanku jasne zdolala. O takmer sekundu. Vedela, že bude mať medailu. Minimálne striebornú. A možno zlatú.

Rozhodovala o tom posledná lyžiarka na štarte Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

„Petra išla výborne. Keď som videla jej jazdu, hovorila som si, že bude dnešnou víťazkou,“ vravela bývalá skvelá slalomárka Šárka Strachová v štúdiu Českej televízie.

Ale nestalo sa tak.

Liensbergerová totiž predviedla strhujúcu jazdu a v slalome na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo suverénne zvíťazila. S náskokom jednej sekundy.

Vlhová brala striebornú medailu, už druhú na tomto šampionáte. Bronz získala Shiffrinová. „Katharina bola jednoducho príliš silná,“ reagovala Slovenka.

Dychčali a nevládali stáť

Súťažilo sa v náročných podmienkach, v Cortine bolo veľmi teplo a pretekárky sa chladili, ako sa dalo. Pred štartom sa skrývali v tieni pod dáždnikmi.

Vlhovú i Liensbergerovú finálové jazdy úplne vyšťavili.

Rakúšanka v cieli najskôr zdvihla ruku a vzápätí sa zložila na zem. Ešte aj pred vyhlásením výsledkov obe čupeli a dychčali do rúšok.

Aj prvý televízny rozhovor dávala Liensbergerová len s ťažkosťami, od vyčerpania i vzrušenia rozprávala prerývane.

VIDEO: Vlhovej jazda v 2. kole

„Je to úžasné, neuveriteľné. Veľmi tvrdo som pracovala a je skvelé, keď sa vám to vráti späť,“ tešila sa Rakúšanka.

Vo Svetovom pohári ešte žiadne preteky nevyhrala, hoci veľakrát bola blízko. Ako jediná bola na pódiu vo všetkých slalomoch tejto sezóny. Dvakrát tretia a trikrát druhá.

Len víťazstvo jej stále o pár stotín unikalo.

„Som na dobrej ceste. Už je to blízko, raz to musí prísť,“ opakovala. A prišlo to na majstrovstvách sveta. „Veľmi veľa to pre mňa znamená,“ hovorila v Cortine.

VIDEO: Liensbergerovej jazda v 2. kole

Ani zlatá jazda nestačila

Vlhová bola po úvodnom kole druhá, za Liensbergerovou zaostala o 30 stotín sekundy, čo jej dávalo dobrú šancu zaútočiť na zlato.

A Liptáčka naň skutočne útočila, predviedla skvelú druhú jazdu.

„Šla agresívne od začiatku až do konca, výborný výkon,“ chválila ju expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Súhlasila s ňou aj bývalá lyžiarka v štúdiu Českej televízie Klára Křížová.

„Petrina jazda na prvý pohľad vyzerala ako zlatá, išla agresívne, nezľakla sa toho, neurobila žiadnu veľkú chybu,“ rozoberala.

Vyčerpaná Petra Vlhová prijíma gratuláciu od Mikaely Shiffrinovej.
Vyčerpaná Petra Vlhová prijíma gratuláciu od Mikaely Shiffrinovej. (Autor: REUTERS)

„Ale to, čo predviedla Liensbergerová, bola jazda šampióna. Dokázala si až do cieľa udržať tempo a dynamiku. U Petry to také nebolo, neviem, či jej trochu nedochádzali sily. Jej sekundová strata na Liensbergerovú ma veľmi prekvapila,“ doplnila Křížová.

Rakúšanka bola prvý raz v kariére pred druhým kolom v pozícii líderky, ktorá ide na trať ako posledná a je aj pod najväčším tlakom.

S vypätou situáciou si však poradila suverénne.

„Prekvapila ma. Nerátala som s tým, že si pozíciu udrží, ale jazdí s ľahkosťou a je úžasné ju sledovať,“ vravela Velez-Zuzulová.

„Čakala som, že to bude tesný súboj, ale že zvíťazí s takým náskokom, to ma naozaj prekvapilo,“ pridala sa aj Strachová.

Šiesta medaila pre Vlhovú

Vlhová získala v Cortine druhé striebro, to prvé má z kombinácie. Celkovo má z majstrovstiev sveta už šesť medailí – jednu zlatú, štyri strieborné a jednu bronzovú.

Na predchádzajúcom šampionáte v Are 2019 získala v slalome bronz (okrem toho aj zlato v obrovskom slalome a striebro v kombinácii).

Vlhová na MS v Cortine

Super-G: 9. miesto

Kombinácia: striebro

Paralelný obrovský slalom: vypadla v kvalifikácii

Obrovský slalom: 12. miesto

Slalom: striebro

Boli to pre mňa dobré majstrovstvá sveta, ale nie dokonalé. Dve medaily sú fajn,“ uviedla Vlhová na webe laola1.at.

V Cortine získali po dve zlaté medaily Liensbergerová i Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (obe majú navyše aj bronz).

Najviac medailí si na šampionáte vybojovala Shiffrinová – má zlato, striebro a dva bronzy. V slalome získala medailu už na piatych majstrovstvách sveta za sebou, predtým štyrikrát vyhrala.

Ďalšie preteky už o pár dní

Pre lyžiarky sa majstrovstvá sveta skončili, muži ešte pôjdu v nedeľu slalom. Vlhovú už o niekoľko dní čakajú ďalšie preteky Svetového pohára v talianskom Val di Fassa – v piatok i sobotu zjazd a v nedeľu super-G.

A v prvý marcový víkend sú na programe obrovský i klasický slalom v Jasnej.

Vlhová je na čele priebežného poradia Svetového pohára s tesným náskokom pred Gutovou-Behramiovou, ktorá je špecialistkou najmä na rýchlostné disciplíny.

„Veľa bude záležať na tom, ako dopadne najbližší víkend, keď sa pôjdu až tri kĺzavé disciplíny. Môže sa zamotať aj boj malý glóbus v slalome, kde Liensbergerová stráca na Petru len 40 bodov a do konca sezóny sú ešte štyri slalomy. Môže to byť zaujímavé a napínavé,“ naznačila Velez-Zuzulová.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová fučala a nevládala ani stáť: Dve medaily? Je to dobré, ale nie dokonalé