Petr Čech obetoval oslavy a vyrovnal rekord

(Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|3. jan 2014 o 12:18

Brankár Petr Čech nedostal v drese Chelsea gól už po dvestoôsmykrát, čím vyrovnal klubový rekord.

BRATISLAVA. S Chelsea už získal všetky významné trofeje, po ktorých futbalista na klubovej scéne túži. V službách Londýnčanov sa Petr Čech vypracoval na jedného z najlepších brankárov tohto storočia.

Keď v auguste 2004 začal chytať za Chelsea, prvý gól dostal až vo štvrtom zápase – proti Southamptonu (Chelsea vyhrala 2:1). V stredu po deväť aj pol roku proti rovnakému súperovi neinkasoval (3:0 pre Chelsea) - bolo to jeho dvesto ôsme čisté konto, čím vyrovnal klubový rekord Petra Bonettiho.

„Je to obrovská pocta, veľké číslo. Bonetti patrí k najväčším legendám klubu. Aj keď futbal v tom čase bol trochu iný, bol dvadsať rokov obrovskou osobnosťou tímu,“ citujú Čecha britské médiá.

Zaspal pred dvanástou

Keďže Chelsea hrala svoj posledný zápas vonku na Nový rok, český brankár oslavy Silvestra obetoval. „Kto chcel, mohol prísť o polnoci do jedálne a dať si pohárik alkoholu. Takmer nik to však nevyužil. Ja som zaspal už pred polnocou,“ dodal Čech.

Na 208 núl v drese Chelsea potreboval Čech vo všetkých súťažiach 457 súbojov, čo je o 272 menej ako Bonetti - sedemdesiatdvaročný Angličan stále pracuje v klube - ako ambasádor.

Čech odchytal v Premier league bez inkasovaného gólu 151 z 310 zápasov – v tejto bilancii je pred ním iba rekordný Angličan David James: 170/572.

„Mám radosť, keď moje nuly pomáhajú k trofejam,“ dodal Čech. Úspešnejší ako legenda V drese Chelsea vyhral Ligu majstrov, Európsku ligu, Anglický i Ligový pohár a je trojnásobným majstrom Anglicka.

Český brankár je tak oveľa úspešnejší ako Bonetti, ktorý sa pýši iba triumfom už v neexistujúcom Pohári víťazov pohárov.

Čech môže tento rok získať už svoj štvrtý ligový titul. Extrémne náročnú porciu zápasov počas vianočných sviatkov zvládol jeho tím excelentne, v priebehu desiatich dní odohral londýnsky klub ako všetky anglické tímy štyri zápasy a vyťažil z nich desať bodov.

Chelsea je po dvadsiatich kolách tretia (43 bodov), na prvý Arsenal stráca iba dva body.

Je to o vyzretosti

Tréner Chelsea José Mourinho však v hre o titul najviac favorizuje zatiaľ druhý Manchester City (44 b).

„Už dlhší čas tvrdím, že je veľký rozdiel medzi Manchestrom City a ostatnými tímami. Nie je to iba o kvalite, tú majú aj iné tímy, aj my. Ale je to o vyzretosti, skúsenosti, počte hráčov i skupine útočníkov,“ tvrdil Mourinho, ktorého klub zakončil rok finančnou stratou až 49,4 milióna libier.

„City sú favoritom pre nás, Arsenal i Liverpool. Pohybovať sa okolo špičky je úspechom. V našom prípade je dôležité hráčov naučiť, ako hrať veľké zápasy proti najlepším tímom,“ dodal Mourinho.

Portugalského kouča teší vyrovnanosť Premier League. Medzi prvým Arsenalom a šiestym Tottenhamom je iba osembodový rozdiel.

Obhajca trofeje Manchester United je po poslednej domácej prehre s Tottenhamom až siedmy so stratou jedenástich bodov na lídra.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Petr Čech obetoval oslavy a vyrovnal rekord