Slovák, ktorý žiaril v Chorvátsku, vysvetľuje: Prečo sa malej krajine tak darí?

Radosť futbalistov Chorvátska po postupe do štvrťfinále MS 2022.

Slovák, ktorý žiaril v Chorvátsku, vysvetľuje: Prečo sa malej krajine tak darí?

Radosť futbalistov Chorvátska po postupe do štvrťfinále MS 2022. (Autor: SITA/AP)
Radosť futbalistov Chorvátska po postupe do štvrťfinále MS 2022.
Radosť futbalistov Chorvátska po postupe do štvrťfinále MS 2022. (Autor: SITA/AP)
Daniel Dedina|6. dec 2022 o 16:25

Ani nie štvormiliónové Chorvátsko vyzve vo štvrťfinále Brazíliu.

S Rijekou v minulosti vyhral Chorvátsky pohár a stal sa najlepším obrancom tamojšej ligy. Hrával aj proti Lukovi Modričovi, s ktorým sa osobne pozná.

Počas pôsobenia v Chorvátsku sa mu narodil syn. Na krajinu čerstvého štvrťfinalistu majstrovstiev sveta v Katare má silné väzby dodnes.

„Srší z nich sebavedomie a národná hrdosť. Ak do toho dáte srdce a futbalové umenie, vznikne z toho toto,“ hovorí pre Sportnet bývalý hráč a dnes tréner PETER LÉRANT.

Úradujúci vicemajstri sveta z Chorvátska zažívajú opäť úspešné ťaženie, na MS 2022 postúpili už do štvrťfinále. Prekvapilo vás to alebo ste to očakávali?

Pasoval som ich za čierneho koňa turnaja. Myslím si, že po výsledkoch z predchádzajúcich dvoch šampionátov, či už svetového alebo európskeho, s nimi musel každý počítať.

Mali momenty, aj v osemfinále proti Japonsku, ktoré ich mohli stáť postup, ale disponujú množstvom kvalitných hráčov. Dokazujú, že majú stále veľa talentov a futbal je tam náboženstvom.

Proti Japonsku zvládli Chorváti penaltový rozstrel, predtým v skupine vyradili Belgicko. Čo hovoríte na ich výkony?

Už v zápase proti Belgicku mali dosť šťastia, Lukaku nevyužil tri-štyri veľmi dobré príležitosti. Aj oni mali nejaké, ale nebolo to také jednoznačné.

Herný prejav Chorvátska, podobne ako v prípade Realu Madrid, je veľmi závislý od formy Luku Modriča. Celé sa to opiera oňho. Aj v zápase proti Japonsku bolo vidieť, že má už 37 rokov a bol to jeho štvrtý zápas bez odpočinku.

Japonci boli sviežejší a celkovo, na základe fyziologických daností, pohyblivejší. Pri penaltách ukázali Chorváti obrovské skúsenosti a sebavedomie.

Ich vieru posilnilo určite aj to, že na predchádzajúcich majstrovstvách sveta prešli cez dva penaltové rozstrely. To sú faktory, ktoré nakoniec tento zápas rozhodli.

Obrovskými skúsenosťami disponuje najmä chorvátsky stred poľa. Je to najsilnejšia formácia tímu?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Slovák, ktorý žiaril v Chorvátsku, vysvetľuje: Prečo sa malej krajine tak darí?