Pennettová vyhrala grandslam a povedala good bye

Šampiónka US Open Flavia Pennettová (vpravo) a jej kamarátka – zdolaná finalistka Roberta Vinciová.
Šampiónka US Open Flavia Pennettová (vpravo) a jej kamarátka – zdolaná finalistka Roberta Vinciová. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|13. sep 2015 o 18:12

Flavia Pennettová sa na vrchole kariéry lúči s tenisom, v hľadisku jej tlieskal aj snúbenec Fabio Fognini.

NEW YORK, BRATISLAVA. Talianske tridsiatničky s plnou vážnosťou odohrali finálový zápas US Open, potom sa objali pri sieti a pred slávnostným ceremoniálom si sadli na jednu lavičku.

Smiali sa ako pubertiačky. Zdalo sa, že posledný grandslamový turnaj roka v New Yorku mal v sobotu dve víťazky - skutočnú šampiónku Flaviu Pennettovú aj jej najlepšiu kamarátku Robertu Vinciovú.

Pritom v hľadisku vyše 20-tisícového štadióna Arthura Asha boli diváci, ktorí si s predstihom kúpili lístky, aby videli dlho očakávanú chvíľu, keď Serena Williamsová vybojuje kalendárny grandslam a k titulom z Australian Open, Roland Garros, Wimbledonu pridá aj US Open. Lenže mocnú favoritku šokujúco zastavila v piatkovom semifinále šťúpla Vinciová.

Vinciovej zázraky

„Posledných 24 hodín som mala ešte v hlave a bola som trochu unavená - najmä v prvom sete,“ cituje po prehre 6:7 (4), 2:6 Vinciovú webová stránka turnaja. „Ale prehrala som vo svojom prvom finále grandslamového turnaja. Som šťastná, samozrejme, aj za Flaviu. Je ťažké hrať proti súperke, ktorú dlhé roky poznáte. Ale snažila som sa o najlepší výkon. Flavia bola dnes lepšia.“

Nenasadená Vinciová sa v piatok postarala o jeden z najprekvapujúcejších výsledkov tenisovej histórie, keď v semifinále US Open vyradila dominantnú svetovú jednotku.

„Zázraky sa dejú,“ usmievala sa 43. hráčka svetového rebríčka. „Najprv som zdolala Serenu - prvý zázrak. A potom som si zahrala v talianskom finále grandslamového turnaja - a to je ďalší.“

Prvou víťazkou turnaja veľkej štvorky v open ére z Talianska bola Francesca Schiavoneová na Roland Garros 2010. S Pennettovou a Vinciovou tvoria silnú generáciu talianskeho ženského tenisu, v rokoch 2006 - 2013 vybojovali štyri tituly v tímovom Pohári federácie.

Pennettová si splnila sen

Pennettová sa dočkala prvého grandslamového prvenstva v 33 rokoch ako najstaršia zo všetkých.

„Priznám sa, pred týmto turnajom mi ani nenapadlo, že by som sa dostala tak ďaleko,“ povedala rodáčka z Brindisi.

„Splnil sa mi sen. Keď som bola malá, tak som vždy myslela na to, že raz budem svetovou jednotkou a vyhrám grandslamový turnaj. Túžila som aj po titule z Ríma, ale Grand Slam je predsa len viac. Som šťastná, že vo finále US Open som si mohla zahrať s mojou kamoškou.“

Po týchto slovách víťazka prekvapila všetkých záverečnou vetou: „Chcem vám povedať ešte jednu vec - tenisu dávam zbohom. V New Yorku som hrala naposledy.“

Pennettová neskôr doplnila, že bude hrať do konca tohto roka, v pláne má ešte dva turnaje v Číne a ak sa kvalifikuje, tak aj Masters v Singapure. V novom rebríčku skočí z 28. miesta na ôsme.

„Z tenisu som unavená. Je ťažké hrať na turnajoch 24 týždňov v roku,“ vysvetľovala dôvody svojho rozhodnutia po osemnástich rokoch kariéry. „Ak nebojujete na sto percent, je zle. Cítim, že niekedy už nemám sily. Zdá sa mi, že teraz je správny moment odísť. Rozhodla som sa už pred mesiacom v Toronte, výsledok v New Yorku nemal na to vplyv.“

Premiér na tenise

Pennettová si na US Open zaspomínala na svoje začiatky, keď ako deväťročná hrala v Brindisi svoj prvý zápas proti Vinciovej. Potom sa presťahovali do tenisového strediska v Ríme a štyri roky bývali spolu v izbe.

Silné priateľstvo medzi hráčkami odkrýva aj posledné tímové úspechy Talianska v Pohári federácie. „Talianske finále dvojhry v New Yorku je skvelým výsledkom našej krajiny,“ vyhlásila Pennettová. „Boli sme šťastné, keď na zápas priletel náš premiér Matteo Renzi a s Robertou aj so mnou sa porozprával.“

V lietadle z Ríma do New Yorku sedel s predsedom vlády aj najlepší taliansky tenista Fabio Fognini, ktorý je Pennettovej snúbencom. Na US Open vyradil v treťom kole Rafaela Nadala.

„Je to jej rozhodnutie,“ zareagoval na Pennettovej ukončenie kariéry Fognini.

Ohlasy médií

TALIANSKO

Gazzetta dello Sport: "Pennettová a Vinciová nás dostali na vrchol tenisového Olympu. New York oslavuje "Veľké Taliansko". Nechce sa tomu veriť, ale dve obyčajné ženy, nie príliš veľké a nie príliš silné zosadili z trónu dve najvyššie postavené hráčky. A nie sú iba finálovými debutantkami, ale vo veku 33 a 32 rokov aj najstaršími hráčkami, ktoré kedy bojovali o titul."

Corriere dello Sport: "Pennettová v New Yorku na tróne. Okrem úspechu dvoch Talianok na tohtoročnom US Open zostane v pamäti aj ľudskosť a priateľstvo týchto dvoch hráčok z juhu krajiny, ktoré si podmanili tenisový svet."

Repubblica: "Taliansko, ktoré často nezvládne ani tie najjednoduchšie veci, dosiahlo v New Yorku nemožné."

La Stampa: "Finalistky z New Yorku majú spolu 65 rokov. Flavia povedala na tenisovom Olympe zbohom a teraz si chce splniť ďalší sen: založiť si rodinu s Fabiom Fogninim. Svadba by mohla byť už v marci."

ČESKO

idnes.cz: "Mal to byť ceremoniál, ktorý bude navždy zapísaný v tenisových dejinách. Americká hviezda Serena Williamsová mohla zavŕšiť kalendárny Grand Slam. Ale nestalo sa, US Open ovládli dve talianske kamarátky. Flavia Pennettová zdolala vo finále Robertu Vinciovú."

tenisportal.cz: "Flavia Pennettová potvrdila v súboji dvoch debutantiek v grandslamovom finále úlohu papierovej favoritky. Pri slavnostnom vyhlásení ale Talianka šokovala tenisový svet! Tesne pred prevzatím trofeje pre šampiónku oznámila, že po sezóne ukončí kariéru."

NEMECKO

sport1.de: "Nečakaný koniec kariéry Pennettovej po jej skvelej ceste za titulom na US Open."

USA

USA Today: "Turnaj plný prekvapení sa stal korisťou Pennettovej. S Vinciovou sú blíke kamarátky od dievčenských čias a boli spolu na izbe už v tenisovej akadémii. Pennettová sa po veľkom triumfe s tenisom lúči."

tasr

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pennettová vyhrala grandslam a povedala good bye