Víťaz Paríž - Roubaix? Keď ujde, súperi vedia, že ho nedostihnú

Dylan van Baarle.
Dylan van Baarle. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. apr 2022 o 18:50

Slávnu klasiku vyhral Holanďan Dylan van Baarle.

BRATISLAVA. Keď vošiel na velodróm, obzeral sa a okom sledoval vjazd na dráhu. Čakal, že každú chvíľu sa za ním vyrútia súperi.

Lenže brána ostávala stále prázdna. Dylan van Baarle len krútil hlavou. Krúžil na jednom z najslávnejších velodrómov sám. 

„Stále som pozeral a nik a neobjavoval. Nemohol som tomu uveriť,“ opisoval. 

Holanďan sa stal víťazom jednej z najnáročnejších klasík Paríž – Roubaix. 

Jeho meno nepatrilo medzi úzky okruh favoritov. Pritom už pred dvomi týždňami na Okolo Flámska vybojoval druhé miesto. Už to bol preňho veľký výsledok. 

Na Roubaix ho prekonal. 

Získal tradičnú trofej - žulovú dlažobnú kocku. 

„Či som o tomto sníval? Je to monument, samozrejme, že presne o takýchto víťazstvách snívate. Druhé miesto na Flámsku a teraz víťazstvo... Nemám slov,“ hovoril 29-ročný pretekár Ineosu v prvom rozhovore pre Eurosport. 

Keď ujde, už ho nedostihnú

Vždy patril medzi sľubných pretekárov na klasiky, ale nikdy nedosiahol také veľké víťazstvo.

Na klasikách bol v minulosti lídrom tímu spolu s Michalom Kwiatkowským, lenže britský tím sa koncentroval predovšetkým na veľké etapové preteky. A na nich bol v pozícii domestika. Preto mal málo príležitostí ukázať svoju silu.

Prekvapil však vlani na svetovom šampionáte, keď senzačne vybojoval striebro. Pritom na medailu bol favoritom skôr jeho krajan Mathieu van der Poel.

Van Baarle má veľké kvality v jednodňových pretekoch. Málokedy ich však naplno ukázal.

Vlani vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen po 50-kilometrovom sólovom úniku. Má povesť pretekára, ktorému neradno dávať čo i len malý náskok. Súperi vedia, že dostihnúť ho bude takmer nemožné.

„V minulosti sme mali viackrát smolu. Tentoraz nám všetko perfektne vyšlo,“ vraví. 

Holanďanovi pomohlo, že v momente, keď sa pelotón rozdelil a vpredu ostala veľká skupina, bol vpredu. 

„Vedel som, že mám dobré šance, pretože môžem šetriť sily. Preteky sme chceli urobiť náročnými po druhej občerstvovacej zóne. Vtedy mi Kwiatkowski povedal, že mi pomôže, pretože vidí, že mám veľa síl. Som nesmierne vďačný tímu za všetko,“ doplnil. 

Keď ušiel súperom asi 18 kilometrov pred cieľom, jeho náskok stále narastal.

"Vyhral najlepší. Vôbec sme sa nešetrili, išli sme naplno a jeho náskok stále rástol," opisoval Stefan Küng, ktorý vybojoval tretiu priečku.

Zameria sa Ineos na klasiky?

Van Baarle vybojoval pre britský tím len tretí triumf na monumentálnej klasike. Ineos pritom patrí v cyklistike medzi absolútnu špičku. Má najväčší rozpočet (50 mil. eur) a kupuje najväčšie talenty.

Lenže na klasikách akoby im niekedy až natoľko nezáležalo. Vládli veľkým etapovým pretekom. Sedemkrát vyhrali slávnu Tour de France, tri razy Giro d’Italia a dva raz Vueltu. Na klasikách, minimálne flámskych, boli ich dobré výsledky ojedinelé.

Aspoň doteraz. 

Dylan van Baarle s trofejou pre víťaza Paríž - Roubaix.
Dylan van Baarle s trofejou pre víťaza Paríž - Roubaix. (Autor: TASR/AP)

V tejto sezóne jazdí britský tím ako vymenený. Z posledných troch klasík vybojovali tri víťazstvá a van Baarle bol druhý na Okolo Flámska. Je to priam neuveriteľné.

Otázkou je, či Ineos má ambíciu zameriavať sa na klasiky aj v budúcnosti, keďže sa hovorí o prestupe van Baarleho do tímu Jumbo. Nahradiť by ho mohol Eritrejčan Biniam Gimay, ktorého sa Ineos pokúša získať.

Covid ho nezložil

Veľkým prekvapením je druhé miesto Wouta van Aerta. Pred viac ako dvomi týždňami ochorel na covid. Tím bol opatrný vo vyjadreniach, no zdalo sa, že jeho štart na Roubaix je vylúčený. Nakoniec sa vyliečil. Tím ho na štart pustil s tým, že bude mať voľné ruky a bude jazdiť podľa toho, ako sa bude cítiť. 

Covid ho neobral o veľa síl a zdá sa, že van Aert je vo výbornej forme. Mohol útočiť na víťazstvo. No v momente, keď unikal zo skupiny favoritov, dostal defekt. 

„Cítil som sa veľmi dobre a som spokojný s druhým miesto. V závere to nebolo jednoduché, ale nohy som mal oveľa lepšie, ako som očakával,“ hovoril belgický šampión pre Het Nieuwsblad. 

„V skupine, ktorá v závere ušla, som mal najväčšie obavy práve z van Baarleho, pretože keď raz ujde, nepoľaví ani na chvíľku. Blahoželám mu k víťazstvu, ale ani ja nie som sklamaný,“ doplnil.

Peter Sagan tento rok na kamenných cestách neštartoval. Podrobil sa viacerým zdravotným vyšetreniam. Na preteky sa podľa vyjadrenia manažéra nevráti, pokiaľ lekári nezistia, čo je príčinou jeho zdravotných problémov. Sagana trápi únava a pri vyššej záťaži pociťuje bolesti. 

Klasikou Paríž – Roubaix sa skončila sezóna flámskych klasík. Nasledovať budú kopcovité valónske klasiky. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Víťaz Paríž - Roubaix? Keď ujde, súperi vedia, že ho nedostihnú