Paralympionička Farkašová zastala, diskvalifikovali ju

Zjazdoví lyžiari Miroslav Haraus a Henrieta Farkašová.
Zjazdoví lyžiari Miroslav Haraus a Henrieta Farkašová. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič, TASR|10. mar 2014 o 08:16

Pondelňajšie slnko neozdobilo slovenských paralympionikov medailovým leskom ako cez víkend. Henrieta Frakašová vo svojej obľúbenej disciplíne super G urobila chybu a nakoniec ich s navádzačkou Natáliou Šubrtovou diskvalifikovali.

jurkovic_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora VOJTECHA JURKOVIČA

ROZA CHUTOR. V cieli utešoval sklamané zjazdárky Jakub Krako, rovnako ako ony štvornásobný paralympijský víťaz.

Henrieta Farkašová s Natáliou Šubrtovou v tej chvíli trochu bezmocne zápasili s otázkou, ako veľké sklamanie hodiť čo najskôr za hlavu, lebo v utorok ich na rovnakom kopci čaká superkombinácia zjazdu so slalomom.

„Na vine nebol snehový podklad, iba ja sama,“ nehľadala výhovorky Henrieta. „Hneď po štarte som mala problémy, lebo sa mi vyšmykla palička z ruky. Trvalo to zopár bránok, kým som si ju znovu uchytila. Rozhádzalo ma to, vyviedlo z koncentrácie a neskôr som urobila chybu na hrane svahu. Pretočilo ma, zastala som a preteky sa pre mňa akoby skončili," dodala.

Kúsok nižšie ju navádzačka Natália Farkašová nabádala, aby to nevzdala v polovici. Do cieľa prišli so stratou 8, 82 sekúnd za víťaznou Britkou Kelly Gallagherovou na piatom mieste. Neskôr sa pre diskvalifikáciu za chybný prejazd bránky jednej z pretekárok posunuli na štvrté miesto, no až po príchode do olympijskej dediny ich zastihla správa, že ich dodatočne diskvalifikovali. V cieli si ešte neuvedomovali, že podľa pravidiel v rýchlostných zjazdárskych disciplínach (zjazde a super G) musí pretekár po zastavení čo najskôr opustiť trať. Inak je to v obrovskom slalome, a slalome, kde lyžiar môže aj vystúpať späť hore svahom aby sa vrátil do línie spojnice bránky.

V pondelok sa prvýkrát na paralympiáde predstavila Petra Smaržová v kategórii stojacich. Tiež ju diskvalifikovali, lebo minula bránku. „Chcela som sa do tej bránky vopchať, ale nepodarilo sa mi to. Pri nájazde tam bol zlom, kde som sa mala potlačiť dopredu, a ja som si prisadla dozadu a rozhodilo ma to," analyzovala svoju chybu Smaržová.

Dvadsaťtriročná Žilinčanka, ktorej chýba ľavá ruka od predlaktia, vynechala v Roza Chutor úvodný zjazd, väčšie ambície má neskôr v technických disciplínach.

„Zjazd som nechcela ísť, lebo na dlhých lyžiach sa necítim doma. Zbytočne by som si pokazila náladu a pocity z lyžovania. Na paralympiáde ma ešte čaká superkombinácia, obrovský slalom a slalom. Uvidíme, čo na to konkurencia, ale najviac si trúfam v záverečnom obráku," dodala Smaržová, ktorá trochu tŕpne, či sa organizátorom podarí udržať trať na regulárnej úrovni až do konca týždňa. „Pred dnešnými pretekmi nám už nedovolili rozjazdu po trati, museli sme ísť popri nej, aby nejako vydržala.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Paralympionička Farkašová zastala, diskvalifikovali ju