Ottawa krok od historického postupu

SITA|4. máj 2003 o 11:08

NEW YORK 4. mája (SITA) - Hokejisti Ottawy Senators zvíťazili v piatom semifinálovom stretnutí Východnej konferencie nad Philadelphiou na domácom ľade 5:2 a upravili stav série na 3:2. V Západnej konferencii Dallas vyučoval Anaheim a po víťazstve 4:1 už v

série prehráva iba 2:3.

Vo vypredanom ottawskom Corel Centre začali lepšie - ako tradične v tejto sérii - hráči Philadelphie, keď otvorili skóre hneď zo svojej prvej akcie. Donald Brashear nahodil puk oblúkom do útočného pásma a Claude Lapointe využil nedorozumenie senátorov na ich obrannej modrej čiare, náhodný odraz puku od mantinelu a zo samostatného nájazdu nedal Lalimovi v domácej bránke šancu. "Bolo to neuveriteľné, ale stalo sa to pri prvom striedaní, takže sme mali dostatok času na obrátenie skóre," vyjadril sa na margo úvodnej akcie hostí Marián Hossa. Domáci sa rýchlo z gólu otriasli a Bryan Smolinski v 8. min strelou zápästím od modrej čiary ponad rameno Čechmánka vyrovnal. Do vedenia poslal Ottawu kapitán Daniel Alfredsson, keď pri presilovke po česko-slovenskej spolupráci Mariána Hossu s Bonkom bombou od modrej čiary prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. V druhej tretine získali Senators rozhodujúci náskok, keď najprv Havlát na dvakrát strelou zápästím z pravej strany prekonal Čechmánka a na 4:1 zvýšil ďalší Čech Bonk, keď v presilovke po obliehaní bránky Philadelphie zakončil kanonádu na svojho českého krajana presnou strelou spomedzi kruhov. Pri tomto góle si pripísal Marián Hossa už svoju druhú asistenciu. Na konci tejto časti hry sa prezentoval nepríjemným zákrokom na slovenského centra Michala Handzuša domáci obranca Curtis Leschyshyn a majster sveta s Göteborgu odišiel otrasený do kabíny s podozrením na zranenie pravého kolena. V tretej tretine sa ale vrátil na ľad a po jeho strele z ľavej strany sa presadil svojím premiérovým gólom v play off Radovan Somík a znížil tak na 2:5, keď predtým strelil piaty gól Senators v oslabení Peter Schaefer. To už v bránke hostí chytal Robert Esche, ktorý vystriedal po štvrtom góle znechuteného Čechmánka. V úplnom závere zápasu sa ešte na ľade trochu iskrilo, keď hráči Flyers nevedeli uniesť porážku v tomto dôležitom piatom zápase, ktorým sa Ottawa priblížila na jedno víťazstvo od historického postupu do finále Východnej konferencie. " Dnes sme podali jeden z našich najlepších výkonov v play off. Prvý gól nás riadne zaskočil. Vedeli sme, že musíme vyhrať, lebo uspieť vo Philadelphii za stavu 2:3 by bolo veľmi ťažké," povedal najvyšší hráč v NHL Zdeno Chára. Všetci dnes podali maximálny výkon. Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas. Po inkasovanom prvom góle sme sa dokázali vzchopiť a zásluhou dvoch gólov v presilovkách rozhodnúť zápas vo svoj prospech," komentoval zápas najproduktívnejší hráč Senators v play off Marián Hossa. Philadelphia opäť nevyužila ani jednu zo svojich štyroch presiloviek a v početnej výhode v tejto sérii zo štrnástich pokusov ešte neskórovala.

V piatom zápase semifinále Západnej konferencie sa konečne výraznejšie presadil mierny favorit tejto série Dallas a uštedril Anaheimu prvú prehru vonku v tohtoročnom play off v pomere 4:1. Domáci hrali výborne v obrane a Marty Turco musel čeliť iba 15 strelám súpera. Prekonať ho dokázal v tretej tretine z dorážky iba kapitán hostí Paul Kariya, ale to bolo zo strany hostí všetko. Dallasania hrali vo veľkom štýle a po dvoch tretinách viedli už 3:0. Už v 53. sekunde zápasu opečiatkoval Jere Lehtinen žŕdku bránky Jeana-Sebastiana Giguera, no v 10. a 15. minúte už také šťastie hosťujúci gólman nemal, keď najprv otvoril skóre DiMaio a potom Stu Barnes ostal nekrytý pred bránkou Anaheimu a popod ľavý betón zasunul puk za Giguerov chrbát. V druhej tretine prekonal najlepšieho brankára v play off ešte v oslabení Niko Kapanen, ktorý aj uzavrel skóre v poslednej časti hry zo samostatného nájazdu, keď nedal šancu náhradnému gólmanovi Anaheimu Gerberovi. Ten vystriedal po dvoch tretinách Giguera, ktorého tréner Babcock stiahol z hry pre neustále fyzické ataky od hráčov Dallasu. "Neustále útoky na nášho brankára si rozhodcovia vôbec nevšímali. Cítil som, že bude lepšie, keď ho za daného stavu radšej stiahnem a ušetrím ho tak od ďalších atakov, " povedal nahnevaný kouč hostí. "Najlepšie bude, keď na tento zápas čo najrýchlejšie zabudnem. Je to pre mňa veľká škola. Treba sa sústrediť na ďalší zápas, bude to určite opäť veľký súboj a už sa na neho teším," povedal po zápase Giguere. "Potrebovali sme mu streliť zopár gólov a dokázať mu, že nie je neprekonateľný. Chceli sme ho vyviesť z miery a preto sme hrali tvrdo pred bránkou Anaheimu," komentoval zápas veterán v domácom drese Pierre Turgeon. Krídelník Stars Claude Lemieux odohral už svoj 232. zápas v play off a dostal sa tak na druhé miesto v historických tabuľkách NHL v počte odohraných play off zápasov v kariére, keď mu na prekonanie rekordu vedúceho Marka Messiera chýbajú iba štyri zápasy.


VÝCHODNÁ KONFERENCIA:

Ottawa - Philadelphia 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Góly: 8. Smolinski (C. Phillips), 16. Alfredsson (Marián HOSSA, Bonk), 29. Havlát (Arvedson, Volčenkov), 30. Bonk (Redden, Marián HOSSA), 47. Schaefer - 1. C. Lapointe (Brashear), 48. SOMÍK (HANDZUŠ, Brashear) Vylúčení: 8:11 na 2 min, navyše Neil - Vandermeer na 5 min, presilovky 2:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 30:19. Brankári: Lalime - Čechmánek (od 30. Esche). Diváci: 18 500. Stav série: 3:2 (4:2, 0:2, .3:2 pp, 0:1, 5:2).


ZÁPADNÁ KONFERENCIA:

Dallas - Anaheim 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Góly: 10. DiMaio (Modano, D. Hatcher), 15. Barnes (Turgeon, C. Lemieux), 39. N. Kapanen (Zubov), 56. N. Kapanen - 45. P. Karyia (Salei, Thomas). Vylúčení: 6:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 25:15. Brankári: Turco - Giguere (od 41. Gerber). Diváci: 18 532. Stav série: 2:3 (3:4 pp, 2:3 pp, 2:1, 0:1, 4:1).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Ottawa krok od historického postupu