Stretnutia s celebritnými športovcami, vlastní baristi či škôlka. Čo ponúka olympijská dedina?

Pohľad na olympijskú dedinu v Paríži.
Pohľad na olympijskú dedinu v Paríži. (Autor: REUTERS)
REUTERS|23. júl 2024 o 23:34

Organizátori olympijských hier sú hrdí na 52-hektárovú dedinu severne od Paríža.

PARÍŽ. Austrálske priestory v olympijskej dedine s dvojicou baristov, ktorí pripravujú kávu, a strešnou terasou na spoločenské stretnutia stelesňujú spoločenského ducha parížskych hier, ktoré nie sú zaťažené obmedzeniami COVID-19.

Prísne zdravotné protokoly odčerpali zábavu z letných hier v Tokiu a zimných hier v Pekingu, keďže maskovaní športovci si museli držať odstup.

V utorok popoludní sa však tisíce športovcov a zamestnancov voľne pohybovali po olympijskej dedine, stretávali sa v kaviarňach a vymieňali si suvenírové odznaky.

Dvaja austrálski vodnopóloví športovci mali pozitívny test na COVID, uviedol v utorok národný olympijský výbor, pričom jeden z nich nie je v poriadku natoľko, aby mohol trénovať.

Nič to však nezabránilo rozruchu okolo ubytovania delegácie, kde športovci dostali od sponzora stravy "Taco Tuesday".

"Máme pohodlie, dobré jedlo, dobrú kávu, je to dobré nastavenie," povedal agentúre Reuters austrálsky pozemný hokejista Blake Govers, keď sa spolu s tímovým kolegom vyhrieval na slnku.

V útulnom usporiadaní sa Austrália usadila hneď vedľa malých delegácií viacerých susedných tichomorských krajín.

Športovcov, ktorí vstanú dostatočne skoro, privíta nový deň zbor fidžijských sedmičkových ragbistov, ktorí v skvelej harmónii spievajú pieseň.

"Zvyčajne začínajú okolo pol siedmej ráno," povedal jeden zo zamestnancov austrálskeho tímu.

"Nikomu to neprekáža... Jednoducho to znie krásne."

Tím Holandska, sused Austrálie na druhej strane, hrdo ukazuje svoju kajutu, ktorá je vybavená dizajnovými prvkami, plyšovými pohovkami a športovcami hrajúcimi videohry na obrovskom televízore.

Silový a kondičný tréner Richard Louman pôsobí ako barista, ktorý podáva kávu športovcom, ktorí môžu ísť dole cvičiť do provizórnej posilňovne, ktorú si zriadili v podzemnom parkovisku.

"Je dôležité nielen poskytnúť im pohodlné zázemie, ale aj pocit domova a komunity," povedal Louman pre agentúru Reuters.

Šanca stretnúť sa s "celebritnými" športovcami je ďalšou výhodou, ktorú si olympionici vo významnejších športoch užívajú.

Zatiaľ čo LeBron James a hviezdny basketbalový tím Spojených štátov bývajú mimo dediny, japonský tenisový priekopník Kei Nišikori bol v centre pozornosti svojej delegácie.

"Som jednoducho nadšený, že tu opäť môžem byť," povedal Nišikori agentúre Reuters o olympijskom tenise.

Nišikori, prvý Ázijčan, ktorý sa dostal do grandslamového finále, porazil Rafu Nadala v boji o bronz vo dvojhre na olympijských hrách v Riu de Janeiro v roku 2016.

"Pobyt v dedine je dobrá skúsenosť a vidieť množstvo skvelých športovcov je pre mňa veľkou motiváciou."

Organizátori olympijských hier sú hrdí na 52-hektárovú dedinu severne od Paríža, ktorá bude hostiť približne 14 500 športovcov a ich personál, predtým ako privíta 9 000 športovcov na paralympiáde.

Škôlka, prvá na hrách, ponúka služby starostlivosti o deti športovcov s deťmi.

Súčasťou dediny je aj prvá "Mindfulness zóna" nad fitnescentrom, kde sa športovci môžu naladiť pomocou slúchadiel s virtuálnou realitou pri okolitom svetle.

Skupina športových psychológov z taiwanského olympijského tímu, ležiacich na sedacích vakoch, vychvaľovala výhody "VR terapie", keď sa hrali so slúchadlami.

"Pomáha to športovcom relaxovať medzi tréningom alebo súťažou," povedal Ho Wan-Jen, pracovník pre starostlivosť o športovcov.

"Môže im tiež pomôcť cítiť sa lepšie, ak sú sklamaní zo svojho výkonu."

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Stretnutia s celebritnými športovcami, vlastní baristi či škôlka. Čo ponúka olympijská dedina?