Výhodou bude až desať zápasov doma i najlepší strelec súťaže

V zápase Nitra – Častkovce došlo aj k takejto potýčke brankára hostí Andreja Kišaca a domáceho Jakuba Sedláčka.
V zápase Nitra – Častkovce došlo aj k takejto potýčke brankára hostí Andreja Kišaca a domáceho Jakuba Sedláčka. (Autor: Rastislav Búgel)
Marián Dragúň|4. jan 2022 o 09:43

V jarných odvetách ich čaká tuhý boj o „novú“ tretiu ligu.

ČASTKOVCE. Treťoligový OK Častkovce zimuje na ôsmom mieste s trojbodovou stratou na siedme Nové Zámky, na pôde ktorých prehral posledný zápas minulého roka 3:2.

Po skončení reorganizačnej sezóny sa môže stať aj to, že práve medzi siedmou a ôsmou priečkou povedie reorganizačná čiara a mužstvá pod ňou sa nezmestia do novej „dvojskupinovej“ tretej ligy Západ a spadnú o súťaž nižšie do Majstrovstiev regiónu Západ.

V poslednom kole celej sezóny môže ísť teda v Častkovciach o veľa, pôvodne sa tu však malo hrať práve v spomínanej jesennej derniére. Lenže v okrese Nové Mesto nad Váhom v tom čase platil zákaz športových podujatí a keďže Častkovce sa s Novými Zámkami (vonku skoro neškodnými) dohodli na výmene miesta stretnutia, 13. novembra sa hralo na juhu Slovenska. Častkovčania prehrali 3:2, pričom prehrávali už 3:0, navyše, ich brankár Andrej Kišac zneškodnil ešte pokutový kop a rivala pustili v ostro sledovanej tabuľke pred seba.

Vlaňajší nováčik hral nakoniec teda až desaťkrát na trávniku súpera. Naviac, ťažšie prvé dve kolá mať ani nemohol, veď v tom prvom cestoval do Beluše (po jeseni 2. miesto), no a v druhom hostil Považskú Bystricu (po jeseni 1. miesto). Častkovce prehrali oba zápasy s favoritmi tesne 2:1, a aj keď potom prišlo šokujúce víťazstvo 1:0 v Šali, nasledovali ďalšie tri prehry.

Tri body zo šiestich stretnutí nedávali dôvod na optimizmus, pritom Častkovce ťahali práve v úvode sezóny okrem tretej ligy aj Slovnaft Cup. V ňom zastavil jeden a poltisícovú obec až v treťom kole druholigový Púchov dokonca po penaltovej dráme, keď predtým prešli cez Lednické Rovne (tiež vďaka penaltovému rozstrelu), no a ešte v prvom kole vyradili okresné Nové Mesto n/V po výsledku 4:1.

Až po spomínaných šiestich zápasoch tretej ligy nasledovala úspešná séria piatich kôl bez prehry a Častkovčania sa vyšvihli medzi tímy, ktoré si to rozdajú v boji o „dvojskupinovú“ tretiu ligu Západ.

Veľkou výhodou malého klubu v odvetách môže byť až desať zápasov na domácej pôde, ale aj čosi iné...

Častkovce majú totiž vo svojom tíme chlapa, ktorý „urobil“ napríklad len svojimi tromi gólmi na ihriskách súperov rovných deväť plusových bodov. Bývalý prvoligový futbalista Peter Sládek strelil jediný gól zápasu tretieho kola Šaľa – Častkovce (0:1), potom aj z penalty za faul na Igora Zelenaya v stretnutí šiesteho kola Imeľ – Častkovce (0:1) a jeden exportný rovno do vinkla v súboji štrnásteho kola Veľké Ludince – Častkovce (0:1).

Okrem toho kanonier Sládek rozjasal fanúšikov tímu aj v prestížnom susedskom derby Častkovce – Nové Mesto n/V (2:2), v ktorom dal okresnému mestu oba góly, po ktorých domáci dvakrát viedli a dva oslavné výbuchy bolo vraj počuť aj na neďalekom Čachtickom hrade.

K spomínaným piatim „bodonosným“ gólom pridal exligista pochádzajúci z Myjavy ešte šesť, ktorými prispel k ďalším bodovým ziskom bielo-modrých a stal sa najlepším strelcom jesennej časti celej súťaže.

„Skôr doma s prvou Považskou Bystricou sme mali možno väčšiu šancu na bod, no brankár Kuciak vychytal za stavu 2:1 v samostatnom úniku nášho Petra Sládeka. Líder súťaže ale ukázal u nás veľkú kvalitu,“ povie tréner OK Častkovce VLADIMÍR STANČÍK, Myjavčan, ktorý vedie mužstvo zo Stredného Považia už piatu sezónu a predvlani s ním postúpil do tretej ligy Západ.

V Slovnaft Cupe ste vyradili piatoligové Melčice-Lieskové (4:0), treťoligové Nové Mesto n/V (4:1), po penaltovom rozstrele ste zvíťazili v Lednických Rovniach a v treťom kole vás vyradil až druholigový Púchov, tiež po penaltách. Čo dala mužstvu pohárová súťaž?

My sme brali pohárovú súťaž v prvom rade ako prípravu na majstrovské zápasy tretej ligy, no a po postupe v ďalších kolách to bola možnosť dať šancu aj hráčom, ktorí nemali potrebnú minutáž v dlhodobej súťaži.

V prvých dvoch kolách tretej ligy ste mali dvoch azda najťažších súperov, Belušu a Považskú Bystricu. Boli z toho dve tesné prehry 2:1, nedalo sa s favoritmi uhrať viac?

Osobne som už pred súťažou favorizoval práve Belušu a Považskú Bystricu na vyrovnaný súboj o jesenný titul. V Beluši sme mali síce za stanu 2:1 jednu šancu na vyrovnanie, ale domáci mohli viackrát aj zvýšiť náskok, preto považujem ich víťazstvo za zaslúžené. Skôr doma s Považskou Bystricou sme mali možno väčšiu šancu na bod, no brankár Kuciak vychytal za stavu 2:1 v samostatnom úniku nášho Petra Sládeka. Líder ale ukázal u nás veľkú kvalitu.

S loptou najlepší strelec III. ligy Západ Peter Sládek v drese Častkoviec, vľavo Erik Minaroviech.
S loptou najlepší strelec III. ligy Západ Peter Sládek v drese Častkoviec, vľavo Erik Minaroviech. (Autor: Rastislav Búgel)

V treťom kole prekvapili Častkovce víťazstvom 1:0 v Šali. Ako sa to podarilo?

Na Šaľu sme sa pripravili veľmi zodpovedne a môžem povedať, že sme tam podali jeden z najlepších výkonov v jesennej časti. Celý zápas sme odohrali veľmi koncentrovane a v závere sme mali ešte dva brejky na zvýšenie skóre. Zo Šale sme viezli tri body úplne zaslúžene.

Po šiestich odohraných zápasoch ste mali iba tri body a išli do Imeľa, ktorý už potreboval bodovať tiež. Ako mužstvo zvládalo týždeň pred Imeľom?

Boli to naozaj ťažšie dni, ale vedeli sme, že máme mužstvo, ktoré pri sústredenom výkone môže konkurovať hociktorému súperovi v tejto súťaži. A byť aj výsledkovo úspešné, čo sa v Imeli potvrdilo.

Víťazstvom v Imeli odštartoval váš tím päťzápasovú sériu bez prehry. Čomu pripisujete taký výsledkový obrat?

Pripisujem to faktu, že najťažších súperov sme už mali viac-menej za sebou a proti mužstvám približne v našej kvalite sme začali bodovať.

V siedmom kole prišla domáca remíza 2:2 s okresným Novým Mestom, ktoré ste predtým zdolali v pohári 4:1. Boli hráči v treťoligovom susedskom derby nervóznejší a vymenili by ste dnes tieto dva výsledky?

Majstrovský zápas sa nedá porovnať s pohárovým, navyše, Nové Mesto k nám prišlo už s novým trénerov a v najsilnejšej možnej zostave a aj s hráčmi so skúsenosťami z vyšších súťaží. A môžem povedať, že podali oveľa lepší výkon, ako predtým v pohári.

V poslednom jesennom kole Častkovce (v modrom) prehrávali v Nových Zámkoch už 3:0, aby potom dvoma gólmi Igora Zelenaya znížili na 3:2 a v samom závere sa poriadne iskrilo a aj „červenalo“.
V poslednom jesennom kole Častkovce (v modrom) prehrávali v Nových Zámkoch už 3:0, aby potom dvoma gólmi Igora Zelenaya znížili na 3:2 a v samom závere sa poriadne iskrilo a aj „červenalo“. (Autor: Gabriel Virág)

V predposlednom jesennom kole zvíťazilo vaše mužstvo vo Veľkých Ludinciach 1:0. Tie tri boby museli dodať klubu nový impulz i veľkú nádej do odviet. Súhlasíte?

Vo Veľkých Ludinciach sa vyhráva naozaj ťažko a bol som veľmi rád, že sa nám to podarilo. Mužstvo doslova zabralo v pravú chvíľu a podalo ďalší dobrý výkon. Navyše, po tomto zisku sme sa dostali v tabuľke pravdy na plus dva body, čo má pre nás obrovskú cenu.

Ako hodnotíte prínos najlepšieho strelca súťaže Petra Sládeka a jeho „bodonosné“ góly? Zostáva v Častkovciach?

Peter je v ofenzíve pre nás naozaj veľmi dôležitý hráč, ktorý nielenže góly strieľa, ale ich aj pripravuje pre spoluhráčov. Na túto súťaž má veľkú kvalitu, je to veľmi dobrý futbalista a verím, že nám takto pomôže aj v odvetách.

Ako ste celkovo spokojný s výsledkami v prvej polovici súťaže?

Po niektorých kolách by sme privítali o nejaký ten bod viac, no keď sa teraz pozrieme na tabuľku a mužstvá, aké sú pred nami či za nami, tak si myslím, že ôsme miesto je pre nás celkom fajn.

Ktorý bol najlepší a ktorý najslabší výkon mužstva?

Najlepšie sme hrali v spomínanom Imeli a vo Veľkých Ludinciach, no a z domácich zápasov proti Partizánskemu s výsledkom 7:1. Najslabšie sme zahrali v Malženiciach, kde sme prehrali 2:0 a v spomínaných Nových Zámkoch.

Tréner OK Častkovce Vladimír Stančík.
Tréner OK Častkovce Vladimír Stančík. (Autor: OK)

Čo vás v jeseni potešilo, prípadne sklamalo?

Potešil ma herný prejav mužstva, ktorý bol väčšinou dobrý, no a trochu sklamaný som bol z toho, že kvôli pandémii sme sa nemohli v poslednom jesennom kole rozlúčiť s našimi divákmi proti Novým Zámkom na vlastnom trávniku.

Chystajú sa v kádri OK nejaké zmeny a na čo sa zameriate v zimnej príprave?

Pracujeme na príchode dvoch hráčov, pretože dvaja sa nám vážnejšie zranili a sú dlhodobo vyradení z tréningového procesu. Zimná príprava bude pre nás veľmi dôležitá a nič v nej nechceme podceniť, lebo odvetná časť bude nesmierne náročná.

Zo stretnutia 5. kola III. ligy Z FC Nitra – OK Častkovce (2:1) v modrom Dominik Danko.
Zo stretnutia 5. kola III. ligy Z FC Nitra – OK Častkovce (2:1) v modrom Dominik Danko. (Autor: Rastislav Búgel)

V odvetách budú hrať Častkovce až desať zápasov na vlastnom trávniku, čo bude nepochybne výhoda. Ako sa na tento fakt pozeráte z pozície trénera?

Domáce prostredie je pre mužstvo určite istá výhoda, na druhej strane však, zvládnuť desať domácich zápasov poväčšine proti mužstvách, ktoré sa budú chcieť udržať, alebo predrať medzi osem či deväť najlepších tímov nemusí byť vôbec jednoduchá úloha.

Čo bude teda hlavným cieľom Častkoviec v odvetnej časti?

Tak, ako každý rok, my chceme hrať futbal v prvom rade pre našich fanúšikov, aby ich bavil. A, samozrejme, získať čo možno najviac bodov.

JESENNÝ KÁDER OK ČASTKOVCE

Andrej Kišac, Denis Kukučka, Erik Trautenberger - Nicolas Valo, Adrame Cheikh Sarr, Róbert Mišura, Michal Takáč, Andrej Mizerák, Marek Mišák, Erik Minaroviech, Viktor Klemens, Jozef Halás, Dominik Danko, Peter Sládek, Martin Madro, Lukáš Jirka, Igor Zelenay, Patrik Hrnko, Miroslav Fako, Tadeáš Fabuš, Jakub Burza, Adrián Fabian.

Tréner: Vladimír Stančík, asistent: Adam Rechtorík, tréner brankárov: Roman Hodál, ved. mužstva: Ján Madro, masér: Luboš Osúch. 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK Považská BystricaMŠK Považská BystricaMŠK Považská Bystrica
34
27
4
3
90:27
85
V
P
V
V
V
2
Spartak MyjavaSpartak MyjavaSpartak Myjava
34
24
5
5
71:27
77
V
V
V
R
P
3
FK BelušaFK BelušaFK Beluša
34
22
6
6
60:28
72
V
V
P
V
V
4
FK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo ŠaľaFK Slovan Duslo Šaľa
34
19
4
11
76:35
61
P
V
V
V
V
5
KFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad HronomKFC Kalná nad Hronom
34
15
11
8
49:44
56
V
R
R
P
V
6
OFK MalženiceOFK MalženiceOFK Malženice
34
15
8
11
62:44
53
V
P
P
P
V
7
OK ČastkovceOK ČastkovceOK Častkovce
34
15
7
12
67:40
52
V
V
V
V
V
8
FC Slovan GalantaFC Slovan GalantaFC Slovan Galanta
34
14
8
12
52:45
50
P
V
R
V
P
9
AFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad VáhomAFC Nové Mesto nad Váhom
34
14
7
13
48:39
49
R
V
V
V
P
10
TJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké LudinceTJ Družstevník Veľké Ludince
34
13
7
14
52:51
46
R
P
V
R
V
11
FKM Nové ZámkyFKM Nové ZámkyFKM Nové Zámky
34
13
4
17
41:63
43
P
V
P
P
V
12
FK MarcelováFK MarcelováFK Marcelová
34
10
10
14
40:45
40
R
P
P
P
V
13
TJ ImeľTJ ImeľTJ Imeľ
34
10
9
15
36:55
39
P
R
V
P
P
14
ŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTALŠK LR CRYSTAL
34
10
4
20
31:53
34
V
P
P
V
P
15
FC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - VrábleFC ViOn Zlaté Moravce - Vráble
34
8
5
21
35:84
29
P
P
V
P
P
16
FC NitraFC NitraFC Nitra
34
8
2
24
42:75
26
R
P
P
P
P
17
FK Slovan LeviceFK Slovan LeviceFK Slovan Levice
34
6
8
20
27:79
26
P
V
P
V
P
18
FK TEMPO PartizánskeFK TEMPO PartizánskeFK TEMPO Partizánske
34
5
7
22
35:80
22
P
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Výhodou bude až desať zápasov doma i najlepší strelec súťaže