OH2004-8 dní:Výprava vodných slalomárov na čele s Martikánom už odletela do Atén

SITA|5. aug 2004 o 12:10

Bratislava 5. augusta (TASR) - Na Hry XXVIII. olympiády v Aténach (13. - 29. augusta) vo štvrtok na obed odletela z Viedne aj podstatná časť výpravy slalomárov ...

Bratislava 5. augusta (TASR) - Na Hry XXVIII. olympiády v Aténach (13. - 29. augusta) vo štvrtok na obed odletela z Viedne aj podstatná časť výpravy slalomárov na divokej vode, ktorá do hlavného mesta Grécka cestovala s vysokými medailovými ambíciami. Nechýbal v nej ani zlatý medailista v C1 z OH 1996 v Atlante a držiteľ striebra z OH 2000 v Sydney Michal Martikán.

"Každý športovec túži vyhrať olympijské hry. A určite po tom túžim aj ja. A urobím pre to maximum. Lenže dnes ešte ťažko povedať, ako to všetko tam dopadne," reagoval Martikán na zmienku o veľkej šanci na medailový hetrik pod piatimi kruhmi. "Zatiaľ všetko ide podľa plánu. Splnili sme všetko, čo sme si v príprave vytýčili. Bolo dobré, že sa mi vyhýbali zranenia a choroby. Som prichystaný podať v Aténach čo najlepší výkon," zdôraznil úspešný slovenský vodák.

Protipólom kanoistu Martikána je novic v slovenskej výprave Ján Šajbidor, ktorý na MS 2003 v Augsburgu 9. miestom v kategórii K1 muži vyjazdil pre túto disciplínu jednu olympijskú miestenku pre Slovensko. Zverenec Petra Cibáka st. svoju dobrú formu potvrdil aj vo finálových pretekoch SP 2004, kde obsadil 3. miesto, hoci mal veľkú šancu aj na prvé miesto. Rodák z Liptovského Mikuláša chce na OH 2004 dosiahnuť čo najlepší výsledok. "Bol by som rád finálovej účasti. Prípadne dosiahnuť ešte lepší výsledok. Ale to si už nechám pre seba. Poviem to až po olympiáde," uviedol kajakár Šajbidor.

"Myslím si, že v kajakárskej špičke je to aj o šťastí. A myslím si, že keď som bol vo Svetovom pohári dvakrát štvrtý a raz tretí, tak si myslím, že šanca tu je," dodal 21-ročný člen KTK Dukla Liptovský Mikuláš.

Jeho oddielová kolegyňa Elena Kaliská, ktorá ide na svoju tretiu olympiádu, priznala, že na jej mieste mohla byť aj iná kajakárka. "Tak mohla tu byť hociktorá iná kajakárka a kolegyňa. Vyšlo to nám dvom. Myslím si, že aj tá Gabika Zamišková, je to smola, čo sa jej stalo. Aj Janka Dukátová určite ide dopredu a myslím si, že o pár rokov bude vo svetovej špičke," komentovala Kaliská výkonnosť mladej bratislavskej kajakárky.

"Tak tým, že tam ideme my dve, mali sme trochu viac športového šťastia. Som veľmi rada. Určite aj Gabika je veľmi rada. Takže uvidíme ako to tam dopadne," povedala Kaliská na margo zloženia čisto zvolenskej ženskej dvojice a s nadhľadom zareagovala aj na zmienku o jej nešťastnom 4. mieste na OH 2000 v Sydney. "Čo sa týka smoly, tak to je zložité. Je to šport. Šport je ako lotéria. Všetko bude záležať od dňa D, od atmosféry, od okolností, od počasia. To je veľmi veľa faktorov, ale myslím si, že ak bude dobrá pohoda, tak by sme to mali dosiahnuť," zdôraznila jasná sezónna jednotka, európska šampiónka a víťazka seriálu Svetového pohára 2004, ktorá do Atén ide s tými najvyššími medailovými ambíciami.

"U nás sa ťažko hovorí o ambíciách. Lebo vodný slalom je strašne nevyspytateľný," zapojila sa do besedy 24-ročna Gabriela Stacherová, ďalšia Zvolenčanka vo výprave slovenských vodných slalomárov. "Veľa bude záležať od vody, od trate, od momentálnej dispozície," tvrdila. "Ale myslím si, že každý chce podať optimálny výkon. Každý sa usiluje o špičkový výkon. A s tým tam idem aj ja. Lebo ten špičkový výkon by znamenal aj dobré umiestnenie," vysvetľovala Stacherová a pokračovala:

"Myslím si, že už žiadne rezervy nemáme. Všetko ide tak, ako má ísť. Nedá sa povedať, že by bolo niečo ťažké. Pre mňa bolo v tejto sezóne najťažšie tá nomináciu na olympiádu vyjazdiť. A potom ťažké bolo aj dostať sa do reprezentácie. Aj to bolo ťažké. Ale teraz je to už také pozitívna motivácia. Človek vie, že tú olympiádu má. Je to obrovská motivácia, tak sa nedá povedať, že by niečo mohlo na mňa zlé vplývať," dokončila dvojnásobná účastníčka Stacherová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»OH2004-8 dní:Výprava vodných slalomárov na čele s Martikánom už odletela do Atén