Obrovský slalom v Zwieseli preložili, história sa opakuje

TASR|5. feb 2011 o 14:42

Sobotňajší obrovský slalom Svetového pohára zjazdárok v nemeckom stredisku Zwiesel pre zlé poveternostné podmienky kompletne zrušili.

ZWIESEL-ARBER. Následne jury rozhodla, že sa pôjde v nedeľu, 1. kolo o 9.15, druhé o 12.15 h.

Silný vietor najprv zamedzil pôvodný štart 1. kola o 10.00 a jury skoro ráno rozhodla o výrazne neskorom preložení na 12.15 (s 2. kolom o 15.00 namiesto 13.00). Podmienky na Veľkom Arberi sa však ešte zhoršili.

Preloženie na nedeľu je mimoriadne kontroverzným rozhodnutím. Už v utorok majú ženy na MS super-G a hoci sa výpravy v rámci Nemecka presunú do Garmisch-Partenkirchenu ešte v tento deň, pretekárkam zostane jediný pondelok na oddych, tréning, technickú i taktickú prípravu.

Pritom viaceré popredné obrovské slalomárky majú ambície aj v super-G, nehovoriac o univerzálkach ako rodáčka z Garmisch-Partenkirchenu Maria Rieschová. Tá si preloženú súťaž nemôže dovoliť vynechať, lebo v piatok domáce obecenstvo sklamala vypadnutím v slalome.

Niektoré zjazdárky však už v sobotu balili a v neistote nasledujúcich 24 hodín dali prednosť príprave v dejisku šampionátu. Rakúšanky tak neurobili, lebo pre ne je generálka v obrovskom slalome zároveň internou kvalifikáciou na šampionát, kde národná kvóta umožňuje len štyri miesta a obhajujúcu šampiónku, ktorou je však Lindsey Vonnová.

Mimochodom, Američanka na predchádzajúcich MS v roku 2009 vo Val d'Isere vyhrala v utorňajšej prvej disciplíne podujatia, pričom v nedeľu sa v Garmisch-Partenkirchene nahrádzal predtým zrušený super-G. História sa teda takmer opakuje.

Dejisko SP v Bavorskom lese je akoby zakliate. Naposledy tam pre vietor a permanentný dážď zrušili kompletné víkendové podujatie, v roku 2008 akurát v čase excelentnej slalomárskej fazóny Veroniky Zuzulovej. Slovenská lyžiarka tak v sobotu zažila aj druhé zrušenie obrovského slalomu, ale pre ňu je podstatné, že tentoraz sa uskutočnil aspoň slalom, teda jej prvá disciplína.

Paradoxne sa mal ísť v sobotu a prognózy silného vetra ovplyvnili konanie kompetentných, ktorí ho predsunuli na piatok pred obrovský slalom... Aj vďaka tomuto verdiktu Zuzulová o svoju obľúbenú súťaž neprišla a skončila na druhom mieste. Jej tím v Zwieseli cez víkend zostal, keďže na MS bude štartovať až v druhej polovici programu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Obrovský slalom v Zwieseli preložili, história sa opakuje