Obrovská pocta pre Petra Tomka

Sensei Peter Tomko (vľavo) v akcii.
Sensei Peter Tomko (vľavo) v akcii. (Autor: archív P. T.)
Róbert Andrejov|17. máj 2017 o 00:00

Trénerovi aikida nedávno v USA udelili 6. dan.

STRÁŽSKE. Trénerovi aikida Petrovi Tomkovi zo Strážskeho sa pred niekoľkými týždňami dostalo obrovskej pocty. V americkom Washingtone mu v závere februára udelili 6. dan.

Získať takýto technický stupeň nie je vôbec jednoduché, udelený je len vtedy, ak sa zhodnú traja majstri, ktorí sú držiteľmi 7. danu a vyššie.

Jedným z nich bol aj slávny herec Steven Seagal!

Musí cvičiť aspoň 28 rokov

Sensei (preložiť to môžeme ako učiteľ) Peter Tomko je zakladateľom a šéfinštruktorom Red Dragon, ktoré sídli v Strážskom a vzniklo v roku 2004 ako centrum pre výcvik členov profesionálnej sféry (policajtov, vojakov, SBS-károv či záchranárov).

Slávnostnej ceremónie 24. februára v spomínanom Washingtone sa nezúčastnil.

„Nedovoľoval mi to tzv. zmluvný tréning, ktorý som viedol v zahraničí pre zásahovú jednotku ozbrojeného bezpečnostného zboru,“ uviedol Tomko, ktorý doplnil, že ďalšou z podmienok pre získanie 6. danu bolo napríklad aj doloženie potvrdení o tom, že cvičí 28 rokov.

„Vďaka tomu, že moja mamka odložila na pamiatku moje registrácie z klubov aikida ešte z rokov 1988, 1990 atď., mi mohli udeliť tento vysoký stupeň,“ prezradil.

Pritiahne opäť Seagala?

Zemplínčan je žiakom celosvetovo známej osobnosti Stevena Seagala, ktorý sa takisto venuje aikidu a je držiteľom 7. danu.

Amerického herca, producenta, režiséra či bluesového speváka pred troma rokmi dokonca dotiahol do Strážskeho pri príležitosti desiateho výročia založenia centra Red Dragon.

„S majstrom Seagalom mám dohodnuté stretnutie aj teraz v jari a skutočne chceme určiť podmienky, za ktorých by znova navštívil naše Dojo v Strážskom a viedol tu tréning aikida,“ hovoril Tomko.

Jeho ďalším učiteľom aikida je aj Christian Tissier, ktorý je rodák z francúzskeho Paríža.

„Je jediným belochom na Zemi, ktorý má 8. dan aikida. K nemu sa chodím minimálne dvakrát v roku zdokonaľovať,“ dodal na záver zaujímavú perličku tréner zo Strážskeho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Obrovská pocta pre Petra Tomka