Nenávidím tiki-taku, priznal tréner Guardiola v knihe Herr Pepp

Pep Guardiola momentálne trénuje Bayern.
Pep Guardiola momentálne trénuje Bayern. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|6. aug 2014 o 16:42

Dvesto dní strávil novinár Martin Perarnau s trénerom Pepom Guardiolom. Napísal o tom knihu.

BRATISLAVA. Počiatkom tohto týždňa sa v Španielsku len začala predávať a hneď sa stala hitom. Kniha s názvom „Herr Pepp“ o súčasnom trénerovi Bayernu Mníchov Pepovi Guardiolovi vyšla síce zatiaľ len v Španielčine a Katalánčine, ale čoskoro by sa mala objaviť aj nemecká a anglická verzia.

Bývalý tréner Barcelony v knihe mimo iného odhaľuje, čo si naozaj myslí o španielskom štýle futbalu zvanom „tiki taka". Téme sa venoval český server idnes.cz.

Pustil k sebe novinára

Autorom knihy je renomovaný barcelonský novinár Martin Perarnau, bývalý skokan do výšky, ktorý bol reprezentantom Španielska na olympijských hrách v Moskve 1980.

„Píš v knihe čo chceš, kritizuj čo chceš, ale nepíš, čo počas sezóny uvidíš a započuješ za zavretými dverami šatne,“ povedal Guardiola autorovi.

Všetko v čase keď sa dohovárali, že Perarnau strávi dvesto dní v roku po trénerovom boku a dostane sa aj tam, kam obyčajný človek nie.

Španielske médiá tiež citujú niekoľko Guardiolových vyhlásení z knihy. „Nenávidím tiki-taku,“ vyjadril sa o štýle, keď si hráči zdanlivo nekonečne dlho prihrávajú loptu z nohy na nohu.

„Ale držanie lopty je len nástroj, ktorým organizuješ svoju hru a vyvoláš dezorganizáciu v hre súpera. Keby neexistovalo napríklad tých 15 prihrávok, dobrý prechod z obrany do útoku je nemožný,“ spresnil Guardiola.

Bol na hranici vyčerpania

Taktiež po prvýkrát vysvetlil dôvody, prečo pred dvoma rokmi odišiel z Barcelony, s ktorou počas štyroch rokov získal tri španielske tituly, dvakrát vyhral trofej Ligy majstrov a raz majstrovstvá sveta klubov.

„Nebolo to tak, že by som z klubu odišiel kvôli malej podpore vedenia klubu pri doplňovaní kádra. Po tých rokoch som už bol na hranici vyčerpania a nebol som si istý, či môžem byť pre tím ešte prospešný. Ja som bol ten, čo chcel odísť,“ uvádza Guardiola vo svojej knihe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Nenávidím tiki-taku, priznal tréner Guardiola v knihe Herr Pepp