Z utečenca šampiónom. Mokaev je výnimočný, môže nasledovať Khabiba

Muhammad Mokaev a Khabib Nurmagomedov.
Muhammad Mokaev a Khabib Nurmagomedov. (Zdroj: BBC)
Daniel Stankovič|28. sep 2021 o 07:48 (aktualizované 28. sep 2021 o 07:49)

Prešiel si tŕnitou cestou.

WIGAN. Už zopár rokov býva označovaný za výnimočný zjav zmiešaných bojových umení, avšak občas sa zdá, akoby na neho žiaden tlak nedoliehal.

Dvojnásobný svetový juniorský šampión organizácie IMMAF Muhammad Mokaev za päť rokov svojej amatérskej kariéry nazbieral perfektné skóre 23-0.


A čo viac, ani medzi profesionálmi tomu nie je inak, keď zo šiestich zápasov odchádzal doteraz vždy ako víťaz.

Naposledy sa o jeho talente presvedčili diváci uplynulý víkend na turnaji BRAVE CF 54, kde napriek tomu, že jeho súper Blaine O'Driscoll bol v postoji lepším, mladý zápasník z Dagestanu nedopustil prekvapenie a zvíťazil na škrtenie v druhom kole.

Khabibov nasledovník?

Práve podobnosť s bývalou hviezdou UFC je niečo, čo príde na myseľ mnohým fanúšikom, keď vidia štýl zápasenia Mokaeva.

Obaja sa narodili v Dagestane, preferujú boj na zemi a obaja sa zdajú byť neporaziteľnými.

Len čo prevezme Mokaev zápas na zem, svojich protivníkov ničí rýchlymi prechodmi, útokmi a reťazením správnych krokov. 

„Khabib je idolom mojej generácie. Chcem byť však sám sebou, nie byť druhým Khabibom. Chcem písať vlastnú históriu a odkaz,“ povedal pred rokom pre britskú stanicu BBC.

Do Británie prišli s rodinou ako utečenci

Hoci pochádza z Dagestanu, krátko po smrti jeho matky sa Muhammad a jeho otec Murad rozhodli opustiť Ruskú federáciu. Ukrytý vo vnútri auta a bez peňazí sa im podarilo dostať do azylového domu vo Wigane. 

„Počas života budeme vždycky zažívať nejaké skúšky, jediné na čom ale záleží je to, ako na tie situácie zareagujeme.

Ak by som mal v dobe, keď som prišiel do Británie peniaze a celú rodinu pohromade, myslím, že by som bol úplne iným chlapom,“ opísal Mokaev, ktorý sa ku tréningu zápasenia dostal počas štúdia na miestnej škole. 

Prostredníctvom dobročinnej práce lokálnych organizácií s deťmi zo znevýhodnených rodín sa Mokaevovi dostávala aspoň nejaká podpora, ktorá mu pomáhala na jeho ceste bojovníka.

Pre pripomenutie, v tej dobe žil Muhammad z piatich libier na deň.

Cieľ je titul v UFC

Jeho nesporný talent spolu sa spolu s pracovnou morálkou naplno pretavil do úspechov, keď Mokaev začal víťaziť nielen miestne turnaje, ale neskôr aj svetový šampionát juniorov.

„Chcem byť najmladším titulovým držiteľom v UFC, pretože tak budem môcť dodať motiváciu mladej generácii, že aj oni môžu z ničoho vybudovať všetko,“ neskrýva vysoké ciele talentovaný zápasník.

Mokaev v súčasnosti postupne zbiera skúsenosti medzi profesionálmi, avšak nepotrvá to dlho a uvidíme ho v americkej organizácii.

Veď len prednedávnom odmietol ponuku zápasiť o kontrakt v UFC cez formát Dana White's Contender Series a dodal, že si radšej chce zaslúžiť zmluvu inou cestou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Z utečenca šampiónom. Mokaev je výnimočný, môže nasledovať Khabiba