Navrátilová: Serena je bez limitov

Serena Williamsová s trofejou v New Yorku.
Serena Williamsová s trofejou v New Yorku. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|8. sep 2014 o 20:47

Serena Williamsová vyhrala US Open bez straty setu, dostala rekordnú prémiu 4 milióny dolárov.

BRATISLAVA. V prvej polovici sezóny striedala výšiny s pádmi, vyhrala päť turnajov WTA, ale na prvých troch grandslamoch v roku sa nedostala ani do štvrťfinále. Prehry pribúdali viac ako predtým, v Charlestone si jednu pripísala so Slovenkou Janou Čepelovou. Vo wimbledonskej štvorhre nevedela trafiť do loptičky, na kurte pôsobila dezorientovane. Tenisoví fanúšikovia sa pýtali: Čo sa s ňou deje?

Na konci leta je to opäť Serena Williamsová ako v najlepších rokoch. Doslova zmietla pochybnosti, kto vládne svetovému ženskému tenisu.

Na US Open triumfovala bez straty setu, vo finále si ľahko poradila s Dánkou Caroline Wozniackou 6:3, 6:3.

„Bol to akoby súboj ťažkej váhy so strednou v boxe,“ citoval server New York Times Martinu Navrátilovú.

New York je špeciálny

Serena Williamsová získala svoj prvý grandslamový titul na US Open v roku 1999. V areáli Flushing Meadows zdvihla víťazný pohár nad hlavu po pätnástich rokoch. Celkove šiesty raz a tretí za sebou.

S osemnástimi prvenstvami na turnajoch veľkej štvorky sa vyrovnala legendám Martine Navrátilovej a Chris Evertovej, v open ére pred nimi je už len Steffi Grafová s 22 titulmi.

„Mám obrovskú radosť,“ vravela na kurte dojatá so slzami v očiach. „Nemohla som si želať vhodnejšie miesto na zisk trofeje ako práve New York.“

Navrátilová s Evertovou gratulovali svetovej jednotke krátko počas víťazného ceremoniálu, priniesli jej zlatý náramok s číslom 18.

Serena Williamsová dostala aj prémiu štyri milióny dolárov, najvyššiu v histórii tenisu. K trom miliónom za triumf na US Open jej prirátali aj milión ako bonus za víťazstvo v seriáli amerických turnajov pred posledným grandslamom roka.

V kariére zarobila už vyše 60 miliónov dolárov, čím sa nemôže pochváliť žiadna iná tenistka.

Vo Wimbledone bola na dne, Stanford ju postavil

Serena Williamsová sa o osemnásty grandslam usilovala od januárového Australian Open, v Melbourne ju však vo štvrtom kole stopla Ana Ivanovičová. Na antukovom Roland Garros v Paríži ju už v druhom zápase zastavila Garbine Muguruzová. A keď potom vo Wimbledone prehrala v tretej runde s Alize Cornetovou, akoby sa zosypala.

Čím viac chcela vyhrať, tým menej je to vychádzalo.

„Po Wimbledone som bola veľmi sklamaná,“ priznala. „Drela som v príprave. Každý deň šesťhodinový tréning. Nonstop. A bez výsledku. Po prehre som si myslela, že som trénovala príliš veľa. Že by som potrebovala niečo nové. Zvoľnila som tempo. Viac som oddychovala. Už som nepripúšťala na seba taký veľký tlak.“

Koncom júla sa vrátila na turnaje a hneď vyhrala v Stanforde. Jej tréningový partner Sascha Bajin tvrdil, že to ju postavilo na nohy.

V Montreale sa dostala do semifinále a titul vybojovala aj v Cincinnati.

Na US Open prišla výborne pripravená, opäť mala veľkú chuť do tenisu.

Hrala tvrdo, agresívne, diktovala hru, v ťažkých chvíľach si vypomáhala servisom vystreľovaným rýchlosťou vyše 180 km/h. Žiadna súperka jej nevedela vzdorovať.

S prípravou nemá problémy

Serena Williamsová má 32 rokov a stále veľkú motiváciu víťaziť, tvrdí o nej tréner i civilný partner Patrick Mouratoglou.

„Trénujem tvrdo, neviem sa zastaviť,“ priblížila po finále US Open svoju zanietenosť pre tenis. „Niekedy sa Patricka pýtam, či je to normálne. A on vraví, že nie je. Vravím mu, povedz mi, že nie šom šialená. A on s úsmevom odvetil: veru si.“

Sedemnásobný grandslamový víťaz Mats Wilander pred kamerou Eurosportu predpovedal: „Myslím si, že Serena má na to, aby dostihla Grafovú s dvadsiatmi dvoma titulmi.“

Verí jej aj Martina Navrátilová, ktorá vo svojej kariére získala wimbledonské prvenstvo ako 33-ročná.

„Serena má v sebe stále inšpiráciu, veľa energie,“ vyhlásila česká rodáčka. „Jej limitom je len nebo.“

Tenistky s najvyšším

počtom titulov v open ére:

(od r. 1968)

1. Steffi Grafová (Nem.) 22

2.-4. S. Williamsová (USA) 18

Martina Navrátilová (USA) 18

Chris Evertová (USA) 18

(Celkove má najviac titulov Margaret Courtová - 24, Austrálčanka ich získala v rokoch 1961 - 1975.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Navrátilová: Serena je bez limitov