Násilník Vojnov sa vracia do Ruska, v NHL už zrejme hrať nebude

Viačeslav Vojnov.
Viačeslav Vojnov. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. sep 2015 o 08:02

Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Los Angeles Kings sa po návrate z väzenia po treste za domáce násilie rozhodol odísť do Ruska.

LOS ANGELES. Ruský hokejista Vjačeslav Vojnov sa bude z väzenskej traumy liečiť v rodnej krajine. Obranca Los Angeles Kings necelé dva týždne po tom, ako si odsedel trest za napadnutie partnerky Marty Varlamovovej, oznámil, že sa vracia do Ruska.

Je to reakcia na vyjadrenie Los Angeles, ktorý hráčovi vypovedal zmluvu pôvodne trvajúcu ešte štyri roky. Klub mu zostávajúcich 19,25 milióna dolárov, ktoré mal mal podľa kontraktu dostať, nikdy nevyplatí.

"Už nie je súčasťou našej organizácie a nefiguruje ani na našej listine hráčov v súvislosti s platovým stropom," uviedol Jeff Solomon, viceprezident Los Angeles pre hokejové operácie.

Zmluvu mu asi nedá nik

Vojnova čakal prisťahovalecký súd a hrozilo mu vyhostenie z USA. "Informoval som vedenie NHL, hráčskej asociácie i Los Angeles Kings o mojom úmysle. Ospravedlňujem sa všetkým, koho moja situácia zasiahla. Organizácii Kings i hráčom prajem len úspechy," napísal v stanovisku 25-ročný hokejista.

Podľa viacerých zámorských odborníkov je možné, že Vojnov sa do NHL už nevráti. Vzhľadom na zápis v registri trestov bude mať totiž problém dohodnúť sa na zmluve s akýmkoľvek klubom NHL.

Počas procesu nesmel hrať

Účastník ZOH 2014 v Soči sa v júli na súde priznal, že sa vo vzťahu k Varlamovovej dopustil prečinu ublíženia na zdraví. Sudca dal hráčovi trest 90 dní väzenia a k tomu trojročnú podmienku.

Keby sa Vojnov počas trvania trestu previnil voči svojej žene, čaká ho ďalších 364 dní za mrežami. Reálne mu však hrozil oveľa vyšší trest, ak by ho odsúdili v rovnakej kategórii za zločin, mohol by sedieť až deväť rokov.

Vojnov bol počas procesu suspendovaný svojím klubom i vedením NHL. Kings ho suspendovali po tom, či si privodil zranenie mimo bežného hokejového tréningu. Začiatkom roka si natrhol achilovku a v marci musel podstúpiť operáciu.

Napadol partnerku

Vojnova, dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára (2012, 2014), obvinili vlani na jeseň z napadnutia Marty Varlamovovej. Tá nechcela hokejistu žalovať a ani v jeho prípade svedčiť, no sudca rozhodol, že existuje dostatok dôkazov proti hráčovi a začal proti nemu konanie.

Vojnov mal napadnúť partnerku v dome v Redondo Beach vlani 19. októbra, pričom jej mal spôsobiť zranenia v oblasti obočia, líca a krku. Podľa obžaloby ju udrel, škrtil a sotil do televízneho prijímača.

Po incidente ho zatkla polícia. Podľa zverejnenej výpovede ošetrujúcej zdravotnej sestry jej vtedy Varlamovová priznala, že ju hokejista nebil prvýkrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Násilník Vojnov sa vracia do Ruska, v NHL už zrejme hrať nebude