Najúspešnejší slovenský olympijský atlét chce byť prekonaný

TASR|23. aug 2004 o 11:40

Atény 23. augusta (TASR) - Najlepší výsledok slovenskej atletiky v samostatnej ére zmenil po štyroch dňoch opäť svojho autora. V nedeľňajšom finále kladivárov ...

Atény 23. augusta (TASR) - Najlepší výsledok slovenskej atletiky v samostatnej ére zmenil po štyroch dňoch opäť svojho autora. V nedeľňajšom finále kladivárov sa Libor Charfreitag prebojoval do užšieho boja o medaily a nakoniec obsadil veľmi lichotivú ôsmu priečku.

O dve miesta prekonal výkon guliara Mikuláša Konopku, ktorý len v stredu prevzal "žezlo" najúspešnejšieho slovenského atléta pod piatimi kruhmi od "rezortného kolegu" Milana Haboráka. Ten v Sydney skončil jedenásty. Charfreitag sa však primátom nechce dlho pýšiť. "Želám si, aby ma čím skôr niekto prekonal. Neviem teraz napochytro, kto by to tu v Aténach mohol byť, ale chcem, aby to naozaj bolo čo najskôr. Slovenská atletika veľmi potrebuje úspechy," prial si 26-ročný Trnavčan bezprostredne po veľkom úspechu pred sedemdesiattisícovým publikom na Olympijskom štadióne v Maroussi.

Ak by sa Charfreitagovi podarilo hodiť svoj osobný rekord 81,81 m, patril by mu dokonca bronz. "V súčasnom stave som na to nemal a osobák sa hádže za iných okolností." Trúfal si na umiestnenie do šiesteho miesta, aj keď z finalistov nevyhral zatiaľ iba nad zlatým Maďarom Annusom. "No a Turka Apaka som stretol vôbec po prvý raz a bol pre mňa veľkým prekvapením."

Súťaž kladivárov, ktorá bola v programe večera ako predjedlo pred lahôdkou v podaní finále mužskej stovky, mala dva kuriózne okamihy, pod oba sa podpísal druhý Maďar Pars. Najkôr mu dodatočne merali pôvodne neuznaný pokus, keď sa závažie na ceste z klietky ošuchlo o jej konštrukciu a už o pokus neskôr Maďar "namieril" do klietky presnejšie a kladivo zostalo visieť z horného rámu. "Niekedy sa takéto situácie stávajú. Kladivo tam zostalo na pevno omotané a preto sa rozhodlo, že sa nebude strácať čas s jeho odstraňovaním, to by trvalo možno aj polhodinu."

Ôsma priečka z Atén možno Charfreitaga posunie na ďalšie významnné podujatie. "Dúfam, že sa tým pádom dostal do celosvetového finále kladivárov, ktoré bude 5. septembra v Szombathely v Maďarsku. Budú to fajn preteky a tiež nás tam bude osem. Pokúsim sa tam aspoň jedného poraziť, aby som neskončil posledný," hotoval sa atlét Slávie AŠK Slávia Trnava.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Najúspešnejší slovenský olympijský atlét chce byť prekonaný