Najskôr havária, potom životná jazda

Sportnet|22. nov 2009 o 22:30

Týždeň po hororovej nehode dosiahlo slovenské duo Harniš – Regec na zreparovaných saniach najlepší výsledok: deviate miesto vo Svetovom pohári.

Týždeň po hororovej nehode dosiahlo slovenské duo Harniš - Regec na zreparovaných saniach najlepší výsledok: deviate miesto vo Svetovom pohári.

BRATISLAVA. Koncom jedného týždňa sa skoro zabili a koncom ďalšieho sa prvý raz v kariére dostali medzi svetovú desiatku. Na jedných a tých istých saniach. Akurát s kopou náhradných dielcov.

Tatranské duo Ján Harniš a Branislav Regec na prvý pokus splnilo podmienku Slovenského olympijského výboru pre nomináciu na vancouverskú olympiádu 2010. V úvodných pretekoch sánkárskeho Svetového pohára v kanadskom Calgary obsadilo 9. mieste. Dosiaľ skončilo najlepšie jedenáste - v decembri 2008 v nemeckom Winterbergu.

V šľapajach Micka s Marxom

Pôvodne boli 24-roční Slováci dokonca ôsmi, ale porota uznala taliansky protest proti diskvalifikácii majstrov Európy a obhajcov celkového víťazstva v pohári Oberstolza a Grubera. Podľa šéftrénera našej reprezentácie Ľubomíra Micka, úplne nepochopiteľne.

Aj deviata priečka je však najlepším umiestením od roku 2006, keď skončila aktívnu činnosť dvojica Mick a Marx, na ZOH 2002 v Salt Lake City deviata a o štyri roky v Turíne trinásta. Vo februári vo Vancouveri by na nich mohli nadviazať kežmarský rodák Harniš a Popradčan Regec.

Najskôr však musia splniť podmienku medzinárodnej federácie: po 4. kole Svetového pohára 12. - 13. decembra v nórskom Lillehammeri figurovať v prvej redukovanej dvadsiatke. „Ak budú zdraví, určite to dokážu," verí generálna sekretárka zväzu Mária Jasenčáková. „Majú za sebou kvalitnú prípravu, vrátane letnej fyzickej, ktorej význam v minulosti celkom nedoceňovali."

Na provizórnych saniach

„Konečne im to vyšlo," esemeskoval Mick, v 31 rokoch jeden z najmladších štátnych trénerov v tomto športe. „V prvej jazde narobili veľké chyby, ale druhú zašli skvele. Dosiahli piaty najlepší čas a zo 17. miesta poskočili o osem miest."

Harniš s Regecom sa predtým pripravovali týždeň vo Whistleri a v tobogane blížiacich sa hier, pokladanom za najrýchlejší na svete, zažili hororovú haváriu.

„V dvanástej zákrute vyleteli až do stropu a všetci žasli, že vyviazli len s odreninami. Mick tvrdil, že také rozsekané sane ešte nevidel," vykresľovala nám spoločnú komunikáciu Jasenčáková, päťnásobná olympionička.

„Našťastie, výprava brala so sebou pomerne dosť náhradných dielcov, aj sklznice, s ktorými jazdili ešte Mick s Marxom. A to, čo chýbalo, poskytli Kanaďania, takže napokon dostali sane do prevádzky schopného stavu."

Dostanú novú vaňu

V lete si Harniš s Regecom poskladali nové sane s predĺženými sklznicami, ktoré sú vhodnejšie na typ rýchlej dráhy, akou je vancouverská. Vajda, s ktorým sánkári spolupracujú už sedem rokov, im navyše zhotovil na mieru novú vaňu. Po havárii musel Mick z Kanady telefonovať do firmy, aby podľa formy z leta urobila čo najrýchlejšie ďalšiu sedačku.

Ak bude hotová, dnes si ju Harniš s Regecom preberú na viedenskom letisku, odkiaľ bezprostredne pokračujú v ceste do Innsbrucku, kde je koncom týždňa na programe druhé kolo Svetového pohára.

Zhodou okolností práve v innsbruckom Iglse pred štyrmi rokmi zažila dvojica prvú ťažkú haváriu. „Janovi dokonca praskol stavec a nehoda zanechala stopy aj na jeho psychike. Odvtedy spolupracuje so psychologičkou. Zrejme úspešne, keď týždeň po ďalšej ťažkej havárii odpilotoval sane tak, že dosiahli životný výsledok," dodáva Jasenčáková.

Fakty z Calgary

Muži: 1. Zöggeler (Tal.) 1:30,068, 2. David Möller (Nem.) 1:30,124, 3. Demčenko (Rus.) 1:30,166, ... 31. Ninis

Ženy: 1. Hüfnerová 1:33,691, 2. Geisenbergerová 1:33,858, 3. Wischnewská (všetky Nem.) 1:34,024 - Slovenky Sabolová a Šišajová nepostúpili z Pohára národov.

Dvojice: 1. Leitner, Resch 1:27,855, 2. Florschütz, Wustlich (všetci Nem.) 1:27,886, 3. Oberstolz, Gruber (Tal.) 1:28,039, ... 9. Harniš, Regec (SR) 1:28,546.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Najskôr havária, potom životná jazda