Najlepší z najlepších idú do LA na 60. Zápas hviezd

(Autor: ilustračné - sita)
SITA|18. feb 2011 o 22:27

Uprostred rozbehnutej sezóny NBA zavládne počas nasledujúceho víkendu stav absolútnej basketbalovej beztiaže. Tí najlepší z najlepších dožičia sebe aj miliónom divákov na celom svete trochu neviazanej radosti z hry.

LOS ANGELES.Dvadsaťosem rokov trvalo, kým Zápas hviezd basketbalovej NBA znova usporiadal klub úradujúceho šampióna súťaže. V piatok sa začne zámorská basketbalová smotánka schádzať v Los Angeles, v nedeľu o 20.00 h ET (časová zóna na východnom pobreží USA - v pondelok o 1.00 SEČ) program vyvrcholí v miestnom Staples Center jubilejným 60. duelom medzi výbermi Západnej a Východnej konferencie.

Piaty raz v LA, druhý v Staples Center

Jediná hala, ktorá je domovom dvoch klubov NBA, je už treťou, ktorú Los Angeles ponúklo pre festival basketbalového umenia. Los Angeles Memorial Sports Arena v mestskej premiére v roku 1963, inglewoodsky Forum v rokoch 1972 a 1983 a napokon Staples Center v roku 2004.

Tridsiaty tretí ročník (1983) bol až doteraz posledný, v ktorom úlohu hostiteľa plnil obhajca titulu. V Los Angeles majú výbery Západu a Východu vyrovnanú bilanciu 2:2, celkovo je pred nedeľou stav 36:23 v prospech "hostí" z Východu.

Bryant blízko k Pettitovi, štvorka Bostonu na lavičke Východu

V nedeľu určite nepadne rekord v návštevnosti Zápasu hviezd, ktorý od vlaňajška patrí Dallasu a Cowboys Stadium (108 713 divákov). Punc výnimočnosti by ale mohol duelu dodať Kobe Bryant, keby sa vyrovnal Bobovi Pettitovi v počte ocenení pre najlepšieho hráča duelu.

Domáci rozohrávač sa už trikrát stal MVP, naposledy predvlani vo Phoenixe. V tomto roku mu fanúšikovia dali najviac hlasov zo všetkých hráčov (2 380 016), ale v zostave Západu by bol osamoteným reprezentantom Lakers nebyť trénerov. Tí napravili netaktnosť priaznivcov a Bryant dostal spoločnosť Paua Gasola. Rovnako početné zastúpenie bude mať aj momentálne najlepší tím súťaže San Antonio. Tréner Gregg Popovich privedie so sebou Tima Duncana a Manu Ginobiliho.

Medzi náhradníkov Západu sa dostal aj hráč druhého losangeleského klubu Clippers Blake Griffin. Ten sa v piatok predstaví tiež v súboji nádejí NBA medzi nováčikmi a "druhoročiakmi" a v sobotu predvedie aj svoje smečiarske umenie.

"Som hrdý, že som mal to šťastie a vybrali ma medzi hviezdy Západnej konferencie. Teším sa na vzrušujúci víkend. Rád by som zdôraznil, že bez svojich spoluhráčov by sa mi to nepodarilo, je to aj ich nominácia. Ďakujem trénerom a v prvom rade národu Clippers za podporu," vyznal sa Griffin.

Jednotka draftu 2009 bude vôbec prvým nováčikom v Zápase hviezd od roku 2003 a štartu Jao Minga. Zraneného čínskeho pivota katapultovala priazeň verných fanúšikov do základnej päťky, ale komisár David Stern musel za neho vybrať náhradníka - Kevina Loveho z posledného tímu konferencie Minnesoty.

Právo voľby piateho člena základnej zostavy má tréner Popovich, ktorý má v 12-člennom kádri hneď troch novicov Zápasu hviezd. Okrem Griffina a Loveho sa do výberu dostal aj spoluhráč Kevina Duranta z Oklahomy Russell Westbrook.

"Je mi cťou, že si ma tréneri vybrali, priznávam, že zápas bude pre mňa dvojnásobne významný. V Los Angeles som vyrastal a tu som v UCLA začal s veľkým basketbalom,“ teší sa rozohrávač Thunder Westbrook.

Najviac hráčov z Bostonu

Fanúšikovia na Bostonu Celtics akoby zabudli. Tréneri tímov Východnej konferencie sa však rozhodli zaradiť aspoň medzi náhradníkov hneď kvarteto Ray Allen, Kevin Garnett, Paul Pierce a Rajon Rondo.

Jeden klub bude mať štvornásobné zastúpenie šiesty raz v histórii, dvakrát sa to v minulosti podarilo práve Celtics (1975 a 1962). Navyše výber bude viesť tréner Bostonu Doc Rivers.

"Aspoň si môžem vyskúšať, ako si niektorí z potenciálnych voľných hráčov budú rozumieť s mojimi chlapcami," vtipkoval Rivers. Garnett sa 14. nomináciou v rade vyrovnal trojici historických rekordérov Jerrymu Westovi, Karlovi Malonovi a svojmu súčasnému spoluhráčovi Shaquillovi O'Nealovi.

Trinásť pozvánok v rade dostali tiež "západniari" Duncan a Bryant. V drese Východu si spoločne zahrá aj hviezdny trojzáprah z Miami. Dvojicu LeBron James, Dwyane Wade "skompletizoval" Chris Bosh.

Chicago bude mať prvý raz od čias Michaela Jordana (naposledy 1998) hráča v základe Zápasu hviezd, zaslúžil sa o to Derrick Rose. New York sa zase vďaka Amar'emu Stoudemirovi dočkal nominácie po takmer dvadsiatich rokoch.

Od súťaže legiend k leteckému dňu

Do nabitého rámca predĺženého víkendu 60. Zápasu hviezd NBA sa zmestia okrem nedeľňajšieho zlatého klinca a piatkových súbojov celebrít a nádejí aj súťaže zručností. V sobotu bude najskôr palubovka Staples Center patriť trojčlenným tímom Atlanty, Chicaga, Los Angeles a Texasu pozostávajúcim zo súčasnej hviezdy NBA, ženskej WNBA a legendy.

Vlaňajší primát v streľbe z rôznych pozícií obhajuje texaské družstvo vedené Dirkom Nowitzkým. O druhý bod programu sa postarajú ôsmi rozohrávači, ktorí predvedú svoju šikovnosť. Pred rokom druhý raz v kariére vyhral súťaž Steve Nash, teraz ho môžu napodobniť Baron Davis (víťaz z roku 2004) a Derrick Rose (2009). Po kúzelníkoch s loptou prídu na rad šiesti ostrostrelci.

Na trojkový oblúk sa postaví obhajca vlaňajšieho prvenstva Paul Pierce a tiež jeho klubový spoluhráč Ray Allen, nový líder historickej tabuľky trojkárov a víťaz súťaže z roku 2001. Na záver sa po ťažkej artilérii dostane k slovu letectvo. Štvorica DeMar DeRozan, Blake Griffin, Serge Ibaka a JaVale McGee si to rozdá o titul najlepšieho smečiara.

Novinkou je individuálna príprava súťažiacich s trénermi, z ktorej organizátori pripravia pre divákov krátke videá. Griffinovi bude radiť televízny analytik a dvojnásobný účastník súťaže Kenny Smith, DeRozanovi ďalšia legenda NBA Darryl Dawkins, McGeemu päťnásobný účastník Zápasu hviezd Chris Webber a Ibakovi jeho klubový kolega z Oklahomy Kevin Durant.

V mekke šoubiznisu nemôže chýbať zábava. Predstavovanie účastníkov Zápasu hviezd bude v nedeľu hudobne sprevádzať Lenny Kravitz, polčasovú prestávku vyplní vystúpenie Rihanny. Priamy prenos so začiatkom o 19.00 h ET (polnoc SEČ) sa bude vysielať do viac ako 200 krajín so 40 rôznymi jazykmi.

Nominácie na Zápas hviezd NBA 2011 (20. februára v Los Angeles):

Východná konferencia:

Rozohrávači: *Derrick Rose (Chicago/2 nominácie na Zápas hviezd), *Dwyane Wade (Miami/7), Ray Allen (Boston/10), Rajon Rondo (Boston/2), Joe Johnson (Atlanta/5)

Krídelníci: *Amar'e Stoudemire (New York/6), *LeBron James (Miami/7), Paul Pierce (Boston/9), Al Horford (Atlanta/2), Kevin Garnett (Boston/14), Chris Bosh (Miami/6)

Pivot: *Dwight Howard (Orlando)

Tréner: Doc Rivers (Boston)

Západná konferencia:

Rozohrávači: *Kobe Bryant (Los Angeles Lakers/13), *Chris Paul (New Orleans/4), Deron Williams (Utah/2), Russell Westbrook (Oklahoma City/1), Manu Ginobili (San Antonio/2)

Krídelníci: *Carmelo Anthony (Denver/4), *Kevin Durant (Oklahoma City/2), Pau Gasol (Los Angeles Lakers/4), Tim Duncan (San Antonio/13), Dirk Nowitzki (Dallas/10), Blake Griffin (Los Angeles Clippers/1)

Pivoti: z-Jao Ming (Houston/8), n-Kevin Love (Minnesota/1)

Tréner: Gregg Popovich (San Antonio)

* - hráči základnej päťky, ktorých vybrali v hlasovaní fanúšikovia, z - zranený hráč, n - náhradník za zraneného hráča

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Najlepší z najlepších idú do LA na 60. Zápas hviezd