Nadal vyhral US Open, vo finále zdolal Djokoviča

Rafael Nadal vyhral po prvýkrát v kariére US Open.
Rafael Nadal vyhral po prvýkrát v kariére US Open. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|13. sep 2010 o 23:13

Španielsky tenista skompletizoval svoju zbierku grandslamových titulov, keď vyhral aj US Open. Získal tak už deviaty titul z turnajov „veľkej štvorky“. Vo finále triumfoval v štyroch setoch nad Srbom Novakom Djokovičom.

NEW YORK. Španielsky tenista skompletizoval svoju zbierku grandslamových titulov, keď vyhral aj US Open. Získal tak už deviaty titul z turnajov „veľkej štvorky". Titulmi na všetkých turnajoch sa pridal k šestici Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi a Roger Federer.

Rafael Nadal

175.jpg

narodený: 3. júna 1986 v Manacore na ostrove Mallorca

bydlisko: Manacor (Šp.)

výška: 185 cm

hmotnosť: 85 kg

postavenie v rebríčku ATP vo dvojhre (po US Open 2010): 1.

doterajší tenisový zárobok (pred US Open 2010): 33 755 902 USD

profesionálna kariéra: od roku 2001

držanie rakety: hrá ľavou rukou, obojručný bekhend

tréner: strýko Toni Nadal

úspechy: 9-násobný grandslamový šampión vo dvojhre člen víťazného tímu Španielska v Davisovom pohári v roku 2004, 2008 a 2009, olympijský víťaz vo dvojhre z Pekingu 2008

SITA

Vo finále new yorského podujatia triumfoval v štyroch setoch nad Srbom Novakom Djokovičom. Svetová jednotka potvrdila, že s Djokovičom na grandslamoch neprehráva, keď s ním vyhrala aj piaty vzájomný zápas. Celkovo tak upravila bilanciu na 15:7. Djokovič po druhý raz neuspel vo finále US Open, v roku 2007 podľahol v rozhodujúcom súboji Federerovi.

Fotogalériu z finálového zápasu nájdete na sport.sme.sk

Nadal ovládol tento rok, keď vyhral tri zo štyroch grandslamových podujatí, iba na Australian Open zvíťazil Roger Federer.

"V prvom rade musím pogratulovať Rafovi za skvelú hru počas celého turnaja. Dnes ukázal, že je momentálne najlepším tenistom na svete a bez pochýb si zaslúži byť svetovou jednotkou," skonštatoval Djokovič.

"Novak určite vyhráš tento turnaj v budúcnosti," vrátil Nadal pochvalu Djokovičovi. "Teším sa, že sa mi podarilo konečne vyhrať tento turnaj. Ďakujem všetkým, čo mi pomáhali a takisto ďakujem divákom za skvelú kulisu."

Djokovič nezabudol ani na Vajdu

Srb pochválil fanúšikov a v priamom prenose nezabudol pozdraviť aj svojho slovenského trénera Mariána Vajdu, ktorý nebol na US Open prítomný kvôli osobným problémom.

Do zápasu vstúpil koncentrovanejšie Nadal. Prvý set vyhral po 50 minútach hry 6:4. Druhý set bol za stavu 4:4 prerušený pre dážď. Po tom ako sa znova začalo hrať dominoval Djokovič a vyhral ho 7:5.

nadal_djoko_trofeje.jpg

Španielsky tenista sa však otriasol, v treťom dejstve získal rýchlo brejk, ktorý si udržal až do konca setu. Obidvaja tenisti predvádzali v rozhodujúcich momentoch skvelé údery, ale Nadal bol o krok lepší. V desiatom geme ukázal, že už aj podanie je jeho prednosťou, keď trikrát po sebe trafil loptičku rovno na čiaru z čoho Djokovič nemal šancu returnovať.

Nadal si skvelým spôsobom zlepšil podanie

Srbský tenista musel čeliť brejkbalu ihneď v prvej hre štvrtého setu, ale takisto si pomohol výborným servisom. V treťom geme už však neodolal a španielsky ľavák mu po piatykrát v zápase zobral výhodu podania. Po tomto momente Španiel ovládol kurt, keď prerazil servis Djokovičovi aj druhýkrát v sete podanie a s dvoma brejkami sa ujal vedenia 4:1.

V šiestej hre síce začal tretí hráč svetového rebríčka riskovať podobne ako na konci zápasu s Federerom, ale ani údery hrané na hranici rizika mu nepomohli na prerazenie Nadalovho podania.

Rodák z ostrova Malorka si už nenechal ujsť zisk deviateho grandslamového titulu a využil hneď prvý mečbal.

Nadal má na grandslamových turnajoch bilanciu 107:1, keď dokázal vyhrať prvý set.

Finále sa pôvodne malo hrať v nedeľu večer stredoeurópskeho času, ale dve hodiny pred jeho začiatkom sa spustil lejak, a tak ho preložili na dnes.

Výsledok

Rafael Nadal (1-Šp.) - Novak Djokovič (3-Srb.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2

Tenisti s najväčším počtom grandslamových titulov vo dvojhre:

16 Roger Federer (Švajč.)

14 Pete Sampras (USA)

12 Roy Emerson (Austr.)

11 Björn Borg (Švéd.), Rod Laver (Austr.)

10 Bill Tilden (USA)

9 Rafael Nadal (Šp.)

8 Andre Agassi (USA), Henri Cochet (Fr.), Jimmy Connors (USA), Max Decugis (Fr.), Ivan Lendl (ČR), Fred Perry (V. Brit.), Ken Rosewall (Austr.)

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal vyhral US Open, vo finále zdolal Djokoviča