Nadal na titul z parížskej antuky nemyslí

Novak Djokovič (vľavo) a Rafael Nadal
Novak Djokovič (vľavo) a Rafael Nadal (Autor: SITA/AP)
SITA|20. máj 2011 o 17:01

"Bolo by príliš arogantné myslieť už teraz na titul," hovorí svetová jednotka Nadal. Jeho najväčší súper Djokovič však jasne hovorí: "Favoritom Roland Garros je Rafa."

PARÍŽ. Španielsky tenista Rafael Nadal sa po nedeľňajšej rímskej finálovej prehre so Srbom Novakom Djokovičom vrátil na dvorec až vo štvrtok už v dejisku blížiaceho sa druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros.

Na piatkovom parížskom stretnutí s novinármi konkretizoval, že v uplynulých dňoch sa prevažne venoval rodine, priateľom a golfu, v ktorom ho potešil výkon 6 nad par.

Obhajca trofeje na margo svojho možného šiesteho celkového triumfu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska vyhlásil:

Nadal: Myslím na 1. kolo a Isnera, nie Djokoviča

"Uvažovať o tom už na prahu turnaja by podľa mňa bolo príliš arogantné. Vážne teda hovorím, že ja teraz rozmýšľam len o mojom súperovi v 1. kole Isnerovi."

"Bolo by zásadnou chybou zaoberať sa namiesto toho Djokovičom. Práve on je pritom podľa mňa tento rok favoritom. Domnievam sa, že v porovnaní s minulosťou neurobil veľa zmien v technike hry, ale teraz má kvalitnejšiu obranu."

"Keď disponujete sebavedomím ako on v tomto období, tak to vyznieva, že ste sa výrazne posunuli vo všetkom. Keď sa vám darí, zdá sa, že dokážete čokoľvek. Už dlho sme predsa všetci vedeli, aký dobrý Novak môže byť. Momentálne však s každým ďalším víťazstvom stúpa jeho sebadôveru vyššie a vyššie a výkonnosť tiež."

Nadal nezaprel svoj vrúcny vzťah k futbalu. Na otázku, či ste spätne myslí, že mohol pri nedávnych prehrách s Djokovičom v talianskej i španielskej metropole niečo urobiť inak, líder svetového rebríčka odvetil:

"To máte ako s Realom Madrid. Dostal v lige od Barcelony 0:5 a v ďalšom vzájomnom zápase už vyrukoval s úplne inou taktikou. V tom odvetví sa to však aplikuje jednoduchšie, pretože máte jedenásť hráčov. V tenise musíte nachádzať riešenia postavené na jednom človeku. Vždy sa však dá čosi vyhútať."

Favoritom je Nadal, tvrdí Djokovič

Srb Novak Djokovič naopak na prahu druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros - so smiechom - odmietol úlohu favorita.

"Ak ´Rafa´ vyhlásil, že ním som, tak ja hovorím, že ním je on," skonštatoval zverenec Mariána Vajdu počas piatkového stretnutia s novinármi v Paríži. Krátko predtým vyhlásil:

"Necítim sa byť nezdolateľný. Nik nie je neporaziteľný. Mám za sebou úžasnú sériu úspechov, ale môžem len zopakovať, že sa to pokúšam vytesniť z hlavy. Uvažovanie o možnom konci tej šnúry by totiž zároveň nepriamo znamenalo myšlienky na prehru. Moje mentálne nastavenie je iné: vždy sa usilujem pristupovať k tomu pozitívne a koncentrovať sa iba na konkrétny zápas, nie

Víťaz všetkých svojich 40 tohtoročných zápasov Djokovič po prvých dvoch tréningoch vo francúzskej metropole potvrdil, že podmienky sú "neantukovo" rýchle:

"Myslím si, že lopty sú dosť odlišné od tých, s ktorými sme hrali pred Roland Garros, ale aj vlani na tomto podujatí. Konkrétne sú veľmi, veľmi rýchle a je naozaj ťažké dostať ich pod kontrolu. Možno to bude zvýhodňovať hráčov s razantným podaním a tvrdými základnými údermi. Zostáva však faktor antuky a zápasov na tri získané sety, takže treba prihliadať aj na fyzickú výdrž."

Federer: Určite pociťujem menší tlak ako v minulých rokoch

Švajčiarsky tenista Roger Federer si pred Roland Garros vychutnáva pozíciu, v ktorej sa vzhľadom na terajšiu ostro sledovanú rivalitu lídra renkingu Rafaela Nadala zo Španielska a jeho srbského premožiteľa z finále v Madride aj Ríme Novaka Djokoviča ocitol.

"Určite je to pre mňa rok, v ktorom vstupujem do tohto turnaja pod trochu menším tlakom, než to bolo v ostatných povedzme šiestich - siedmich sezónach."

"Vlani som totiž bol obhajcom titulu a vždy predtým som sa usiloval získať moju premiérovú parížsku trofej, takže ma obchádzali mračná tej všeobecnej otázky, či sa mi to niekedy podarí," skonštatoval miestny šampión zo sezóny 2009 Federer na piatkovom stretnutí s novinármi vo francúzskej metropole a dodal: "Dúfam, že sa dokážem dostať do pozície na opätovné víťazstvo na tomto podujatí."

Dvadsaťdeväťročný grandslamový rekordér Federer sa nevyhol otázke na podmienky, ktoré sa na prahu turnaja zdajú byť špecifické:

"Lopty sú rýchlejšie. Navyše, je veľký rozdiel medzi tým, keď sú nové a opotrebované. Bude to mať svoj vplyv. Diváci si niekedy ani neuvedomujú výmenu lôpt, ale my tenisti veru áno. V tej chvíli musíme byť ešte koncentrovanejší."

K svojmu úvodnému súperovi, nevyspytateľnému španielskemu ľavákovi a rovesníkovi Felicianovi Lópezovi, nad ktorým vedie v bilancii zo vzájomných seniorských súbojov 8:0, Federer uviedol:

"Prekvapilo ma, keď mi oznámili toto meno. Myslel som si, že patrí medzi nasadených. Je to nebezpečný hráč, nebezpečnejší než súperi, ktorým som zvykol čeliť v prvých kolách grandslamových turnajov. Trocha smoly."

Bývalý líder svetového rebríčka ATP Federer si užíva aj rodinku. Ako je známe, s manželkou Miroslavou Vavrinecovou, ktorá pochádza z Bojníc, majú čoskoro dvojročné dvojičky Mylu Rose a Charlene Rivu: "Sú to dobručké dievčatá a stále milšie. Každý deň sa podúčajú niečomu novému a ja milujem trávenie času s nimi. Som veľmi šťastným otcom. Mirka sa o ne skvele stará, keď sa venujem tenisu, a ja sa vždy teším na návrat k nim."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal na titul z parížskej antuky nemyslí