Nadal na antuke? Pred Djokovičom a spol. má náskok 22:5

Rafael Nadal je právom antukovým kráľom. Na najprestížnejších turnajoch vyhral 22 titulov, pričom na Roland Garros triumfoval už sedemkrát. Na najpomalšom povrchu má v súčasnosti minimum konkurentov.
Rafael Nadal je právom antukovým kráľom. Na najprestížnejších turnajoch vyhral 22 titulov, pričom na Roland Garros triumfoval už sedemkrát. Na najpomalšom povrchu má v súčasnosti minimum konkurentov. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|8. apr 2013 o 16:00

Djokovičove túžby na grandslamové Roland Garros mierne zbrzdil zranený členok.

Antuková sezóna má stále len jedného favorita. Bude otázne, či sa podarí Djokovičovi, Federerovi, Murraymu, či Ferrerovi nájsť recept na skvelú hru Nadala, ktorý vyhral za posledných sedem rokov takmer všetko podstatné.

BRATISLAVA. Zastaví niekto antukového kráľa alebo znova bude sezóna na najpomalšom povrchu len v znamení Rafaela Nadala. Sú hlavné otázky, ktoré sa budú riešiť v tenise najbližší mesiac a pol.

Ľavoruký Malorčan už stihol ukázať na Masters v Indian Wells, že jeho problémy s kolenom sú už preč a je pripravený obhájiť na antuke znova všetko, čo len môže.

Nadalových 22 titulov

Sedem titulov na Roland Garros, jeden na Masters v Madride, šesť na Masters v Ríme a neuveriteľných osem na rovnakom podujatí v Monte Carle.

To je 22 titulov. Novak Djokovič, Andy Murray a Roger Federer majú zo štyroch najväčších antukových turnajov dokopy len päť titulov.

„Antuka je priorita. Obhajujem veľa bodov, ktoré by mi potom chýbali,“ povedal španielskym médiám Nadal, ktorý vlani vyhral štyri tituly, všetky na antuke.

Cieľom pre dvadsaťšesťročného tenistu je hlavne ôsmy parížsky titul, čím by zvýšil náskok na čele historickej tabuľky. Na French Open má fantastickú bilanciu, keď z 53 zápasov prehral len jeden. Jediným jeho premožiteľom ostáva Robin Söderling, ktorý ho v roku 2009 zdolal vo štvrtom kole.

Najmä Djokovič

Po titule z Paríža najviac túži Novak Djokovič. Srbskému tenistovi chýba ako jediný do grandslamovej zbierky. Vlani sa už dokázal dostať do finále, no prehral s Nadalom v štyroch setoch.

Srbský tenista už rivala dokázal na antuke zdolať, pred dvoma rokmi ho predčil v Ríme a Madride, ale vlani prehral všetky tri vzájomné zápasy.

„Prioritou tejto sezóny je udržanie postu svetovej jednotky a titul na Roland Garros,“ povedal srbský tenista ešte na začiatku roka.

Jeho plány však môže zbrzdiť členok, ktorý si zranil v zápase Davisovho pohára. Srbsku síce pomohol k postupu cez USA do semifinále proti Kanade, ale možno bude chvíľu pauzovať. „Členok mi napuchol, to je zlé znamenie,“ povedal belehradský rodák v nedeľu. Nevie, či stihne budúcotýždňový turnaj v Monte Carle.

Federer sa trápi

Zaujímavé bude sledovať, v akej forme sa vráti Roger Federer, ktorý sa od začiatku sezóny trápi. Kolísavé výkony vyvrcholili v Indian Wells, kde ho jasne zdolal Nadal. Švajčiar si dal potom pauzu pre problémy s chrbtom. Federer ako jediný triumfoval v Nadalovej ére na Roland Garros.

Na antuke budú silní aj David Ferrer, ktorý stále čaká na veľký kariérny triumf, a Juan Martin Del Potro. Prekvapiť však môže Andy Murray. Brit sa nikdy netajil tým, že najpomalší povrch nemá rád, ale tým, že sa posunul v rebríčku na druhé miesto, musí sa pobiť aj o antukové tituly.

„Cítim progres, posunul som sa v rebríčku. Mám lepšiu výkonnosť na všetkých povrchoch. Budem sa snažiť zabrať aj na antuke. Sústredím sa na Monte Carlo,“ hovoril Murray Daily Telegraph. Škót si na antukovom turnaji ešte nikdy nezahral aspoň vo finále, ale pred dvoma rokmi bol na Roland Garros v semifinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal na antuke? Pred Djokovičom a spol. má náskok 22:5