Na tréningu bola radosť dívať sa na Košičanov

Zlaté Moravce v Čermeli. Snímka z posledného vzájomného duelu vlani v auguste.
Zlaté Moravce v Čermeli. Snímka z posledného vzájomného duelu vlani v auguste. (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|27. apr 2013 o 00:00

Už len poltucet kôl a bude hotovo, futbalová Corgoň liga uzavrie ďalšiu kapitolu svojho nekonečného románu.

Niet pochýb, že medzi jej ústredné charakterové postavy patrili, resp. patria, aj hráči MFK Košice, ktorí po niekoľkých sezónach plavby v záchranných člnoch konečne našli pod nohami pevnú zem, a usadili sa (azda aj na dlhšie) na bezpečných priečkach ligovej tabuľky.

KOŠICE. Čisto teoreticky, Košičania môžu ešte aj vypadnúť, lebo v hre je ešte osemnásť ligových bodov, a medzi nimi a momentálne poslednou Trnavou je „iba“ 17-bodový rozdiel. Ale to len tak, na pobavenie.

Serióznejšie môžeme uvažovať nad tým, že by mohli skončiť aj na jednej z priečok, ktorá by im zaručovala štart v novom ročníku Európskej ligy UEFA, aj keď na ne útočí húf ďalších žralokov, ako Senica, Trenčín, Ružomberok, ba možno ešte aj Žilina.

Je to otvorené

Košičania môžu ťažiť zo žrebu, lebo v závere sezóny je im mimoriadne naklonený. Päť nasledujúcich zápasov hrajú s mužstvami z dolnej polovice ligovej tabuľky, a „finále“ doma (26. mája) so Žilinou, ktorá je šiesta.

Šanca sa núka, len ju treba chytiť pevne za pačesy. „Je to otvorené, ale my urobíme všetko pre to, aby sme v boji o pohárové priečky uspeli,“ priznáva športový riaditeľ MFK Košice Ivan Kozák, že v klube už nie je tabu hovoriť o „vyšších záujmoch“.

A to je minimáln“ tretie miesto v konečnej tabuľke, lebo ak Slovanu prisúdime v miernom predstihu Ligu majstrov a finalistovi Slovenského pohára Žiline Európsku ligu, k dispozícii sú ešte dve miestenky do európskeho pohára číslo dva.

„Presne tak,“ pritakáva Ivan Kozák. „A my sa budeme snažiť jednu z nich získať. Aj keď žreb teoreticky nie je zlý, nemá význam kalkulovať, koľko bodov na pohárovú priečku budeme potrebovať, koľko nám bude stačiť, pretože nás čakajú ešte veľmi ťažké zápasy. Veď hráme v Nitre, Prešove, Myjave. To sú všetko mužstvá v ohrozenom pásme, úporne bojujúce o záchranu. No pre nás takéto zápasy nie sú ničím novým, zažívali sme to tri posledné sezóny, a teraz sme radi, v dobrom, že takéto starosti má niekto iný.“

Malé finále so Žilinou?

MFK Košice momentálne spĺňa pohárové kritériá, pretože je na treťom mieste, ale treba sa ešte striasť prenasledovateľov z Trenčína a Ružomberka.

„Tak ako my, aj oni majú ešte ťažký program, a každému to v závere sezóny trochu komplikujú aj karty či zranenia. V tabuľke je to také natlačené, že sa to posúva a mieša prakticky po každom kole, takže musíme ísť od zápasu k zápasu. A ktovie, či až v poslednom kole so Žilinou nebudeme bojovať o tú pohárovú miestenku. Môže to byť pre nás také malé finále, aj s peknou diváckou kulisou, prečo nie? Ale to je ešte ďaleko, teraz sa treba sústrediť na Zlaté Moravce, a nás trošku varuje nepriaznivá vzájomná bilancia v posledných sezónach. Navyše, opäť nám bude chýbať brankár Tofiloski, pre štyri žlté karty, a máme aj nejaké zranenia. Ale tí chlapci, ktorí sú na zápas k dispozícii, majú svoju kvalitu, a ja verím, že dnes ju aj potvrdia. Na včerajšom tréningu bola radosť dívať sa na nich.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na tréningu bola radosť dívať sa na Košičanov