Na tráve vládne porazený finalista

Dvaja rivali, ktorých súboje zaujímajú celý svet. Vľavo Roger Federer, vpravo Rafael Nadal.
Dvaja rivali, ktorých súboje zaujímajú celý svet. Vľavo Roger Federer, vpravo Rafael Nadal. (Autor: SITA/AP)
Prokop Slováček|12. jún 2007 o 00:00

„Cieľ vyhrať v Paríži ostáva otvorený. Keď sa mi ho podarí splniť, bude to o to sladšie,“ povedal po prehre na Roland Garros Roger Federer.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Tak ako sa očakávalo, nikto im nedokázal vážnejšie vzdorovať. Ani Španielovi Nadalovi, ani Švajčiarovi Federerovi. Dokázali, že sú najlepší na svete, Nadal je o krôčik vpredu na antuke. Bez znižovania vážnosti iných zápasov a výkonov tenistov, tohtoročný turnaj Roland Garros bol len o jednom. Či sa spomínaní hráči dostanú do finále a kto v ňom uspeje. Či ostane Nadal na parížskych kurtoch neporazený aj pri tretej účasti, alebo sa Švajčiar dočká zisku posledného Grand Slamu, ktorý mu ešte chýba. Všetko ostatné bola len sekundárna záležitosť.

Roland Garros ostáva výzvou

Nie je dôvod, aby Federer neveril, že sa mu raz podarí v Paríži vyhrať. Je iba v polovici kariéry, možno tesne za ňou. Na profesionálnom okruhu sa môže pohybovať ešte aj desať rokov. Ak bude mať dostatok motivácie.

Dokáže hrať variabilnejšie ako Nadal. Hrá švihovo, uvoľnene, jeho telo trpí menej ako u iných hráčov, čo hrajú tak ako Nadal fyzicky veľmi náročný tenis.

„Práve pre jeho uvoľnenosť sa dá predpokladať, že nikdy nebude mať chronické zdravotné problémy,“ povedal pred časom pre náš denník kapitán slovenského fedcupového tímu Mojmír Mihal. „Viem, že to môžem dokázať, to je isté. Ak môže niekto Rafu poraziť, tak som to ja,“ povedal odhodlane po nedeľnajšej prehre Federer. Trofej z Paríža, ktorá mu stále uniká, môže aspoň stále považovať za veľkú výzvu.

„Ak by som dnes vyhral, tak by mi v kariére už nezostalo veľa cieľov, ktoré by som chcel dosiahnuť. Tento ostáva otvorený. Ak ho dosiahnem, bude o to sladší,“ citovala Švajčiarove slová agenúra ČTK. „Teraz som trocha smutný, ale o rok sa vrátim a urobím všetko pre to, aby som vyhral tento turnaj, ktorý milujem.“

Karta sa obracia

Antukový súboj Federer - Nadal sa skončil. Pomalú antuku vystrieda rýchlejšia tráva. Opäť budú vo väčšej výhode dobre podávajúci hráči, veď loptička môže na tráve lietať pri podaní rýchlosťou o 30 km/h vyššou ako na antuke. „Zelené dvorce“ vo Wimbledone sú opäť Federerovou parketou. Na tráve neprehral štyri roky a ťahá na nej sériu 48 víťazných zápasov. Wimbledon, ktorý sa začína už o dva týždne, vyhral v jeho poslených štyroch ročníkoch.

Nadal síce vlani prekvapil postupom do finále, ale tráva je stále povrchom, kde sa musí ešte veľa zlepšovať. Nemá ju príliš v láske. Tvrdí, že zopakovať vlaňajší výsledok bude ťažké, ale nezostáva mu nič iné, ako sa čo najlepšie pripraviť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na tráve vládne porazený finalista