Na takom štadióne ešte nik z košických hráčov nehral...

Stadio Olimpico. Štadión v Ríme vzbudzuje rešpekt.
Stadio Olimpico. Štadión v Ríme vzbudzuje rešpekt. (Autor: archív)
Sportnet|27. aug 2009 o 00:00

Odveta play-off Európskej ligy UEFA AS Rím - MFK Košice sa odohrá na Stadio Olimpico, ktorý je zároveň domovským stánkom aj druhého rímskeho klubu - S. S. Lazio. Po milánskom štadióne Giuseppe Meazzu v štvrti San Siro je druhým najväčším v Taliansku.

Je to päťhviezdičkový štadión. Postavili ho v roku 1937 ako Stadio dei Cipressi, od roku 1953 sa volal Stadio dei Centomila a od roku 1960, keď boli v Ríme Olympijské hry, nesie súčasný názov. O 30 rokov neskôr hostil MS vo futbale v Taliansku už kompletne zrekonštruovaný štadión, ktorý mal kapacitu 82 307 divákov. V tom čase to bol šiesty najväčší štadión v Európe. Ďalšia rekonštrukcia a veľká modernizácia ho čakala o 18 rokov neskôr, a tak od minulého roka sa Stadio Olimpico môže pýšiť novým šatom a aktuálnou kapacitou 72 698 miest.

Zaujímavosťou je, že MFK bude druhým slovenským tímom, ktorý sa predstaví na tomto nádhernom štadióne. V roku 1968 sa v 1. kole Stredoeurópskeho pohára stretol v dvojzápase s AS Rím trnavský Spartak. Ten nakoniec AS vyradil, keď remizoval v Ríme 1:1 a doma vyhral 2:1. Jediným Slovákom, ktorý skóroval na Stadio Olimpico, je tak bývalý čs. reprezentant a v súčasnosti prezident FC Spartak Ladislav Kuna. Pred štyrmi rokmi bol tiež na tomto štadióne a poznamenal, že v terajšej podobe je nádherný. Napodobní ho gólovo niektorý košický hráč? Počkajme si do štvrtka.

Čo znamená pre niektorých košických futbalistov slovné spojenie Stadio Olimpico?

Stanislav Kišš: "Vo štvrtok sme tam. Ideme sa pobiť o dobrý výsledok. Zahrať si na takom štadióne bude mojím vrcholom, no dúfam, že nie úplným. Sú aj väčšie a krajšie štadióny..."

Timon Dobias: "Je to veľký futbalový sviatok. Predpokladám, že príde 20- až 30-tisíc divákov. Ešte som pred takou návštevou a na takom štadióne nehral. Na internete som si už pozeral tento štadión. Je naozaj obrovský. Teším sa."

Ján Novák: "Určite to bude veľká udalosť hrať zápas na takom štadióne. Bude to najväčší zážitok pre všetkých chlapcov. Štadión si poriadne popozerám pred tréningom a po ňom. Cez zápas už nebude času obdivovať ho. Musíme hrať naplno."

Peter Bašista: "Pre mňa je to veľký futbalový sviatok. Veľmi sa teším. V reprezentačných výberoch som hral na pekných štadiónoch v zahraničí, no na takom ešte nie. Očakávania sú veľké a už sa neviem dočkať stretnutia."

Martin Juhar: "V domácom zápase sme s Rímom odohrali veľmi dobrú partiu. Určite sme si neurobili hanbu. Odveta na Stadio Olimpico bude o niečom inom. Ešte v živote som nebol na takom štadióne. Veľmi sa teším."

Dávid Škutka: "Pre mňa to bude dosť veľký zážitok zahrať si na takom štadióne. Na niečom podobnom som ešte nehral. A ešte keby tak bol pekne zaplnený. Netušil som, že jediným Slovákom, ktorý na ňom skóroval, bol Ladislav Kuna. Dúfam, že sa nám ho podarí nasledovať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na takom štadióne ešte nik z košických hráčov nehral...