Na rebríček sa v kvalifikácii nespoliehajme

Karim Guédé. Oblečie si aj slovenský štátny dres?
Karim Guédé. Oblečie si aj slovenský štátny dres? (Autor: tasr)
Sportnet|22. sep 2010 o 00:00

Po dvoch úvodných dieloch dlhého seriálu o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 čaká našu reprezentáciu v tomto roku ešte rovnaká porcia.

O niečo viac než dva týždne sa najprv stretnú 8. októbra s Arménskom na jeho pôde, o štyri dni neskôr privítame v Žiline Írsko, čo bude bezpochyby šláger jesene. Víťazstvami nad Macedónskom a Ruskom sme sa vyhupli značne vysoko. Nielen v tabuľke skupiny, ale hlavne v rankingu favoritov.

KOŠICE. Je to však len stále začiatok, ktorý síce netreba podceňovať, ale ani preceňovať. Určite po dvoch nastávajúcich dueloch budeme viac vedieť, či to s prípadným postupom na EURO myslíme naozaj vážne.

Opatrnosť aj prezieravosť

Potešiteľné je, že v septembrovom vydaní rebríčka krajín podľa FIFA sme sa posunuli z 27. na 16. priečku. Dosiahli sme historický strop v tomto ukazovateli. Keďže Rusi sa zošmykli na 25. stupienok a Íri sú na 33. mieste, sme papierovo na tom najlepšie. No nič nie je zradnejšie, než spoliehať sa na prognózy a všakovaké pomocné kritériá. Príklad Rusov, ktorí spadli o mnoho miest po prehre s nami, je toho dôkazom. Stále je to o momentálnej forme jednotlivcov a správnej taktike mužstva. Nedlho po tom, čo niektoré ohŕňali nos nad tým, ako Slováci stavili na defenzívu v hlavnom meste Ruska, sme sa presvedčili, že účel musí svätiť prostriedky (ak sa inak nedá) a niekedy sympatické gestá zhoria. Máme na mysli Žilinu v Lige majstrov, keď proti anglickému velikánovi z Chelsea vyrukovala až s naivne otvorenou hrou. Naproti tomu štátny tréner vedel, že hrať útočne v Moskve by sa rovnalo záhube a vychádzal i z možností svojho tímu. Nepodcenil ho, no vnímal ho kriticky s plusmi i mínusmi. Tak vydoloval body. A o tom je kvalifikácia.

Aby boli zdraví a hrali

Či si to chceme priznať, alebo nie, okruh súcich kandidátov pre národiak nie je stále dostatočný. Preto sa až na výnimky točíme okolo tých istých mien rovnakého kádra, ako bol zostavený pred MS. Iba sporadicky sa v ňom v obmedzenom počte mihnú nováčikovia. Preto tréner Vladimír Weiss sleduje, ako si počínajú zverenci v cudzine a z domácich najmä v žilinských farbách. "Každý očakáva lepšie výkony a cítime väčší tlak. No v boji o miestenku na šampionát či aspoň v baráži máme naozaj silných rivalov, ak porovnáme predošlú kvalifikáciu s touto. Íri sú pred Severným Írskom a Rusi aj napriek prehre s nami prevyšujú Poliakov či Čechov," povedal pred začiatkom cyklu V. Weiss. Bol by najradšej, keby všetci, na ktorých stavia, hrali pravidelne vo svojich kluboch. No želanie nekopíruje skutočnosť a registrujeme, že Mucha nechytá za Everton, Čecha z WBA trápi zranenie. Rovnako sa z jeho následkov dostáva Šesták v Ankaragücü a Jendrišek zase nedostáva šancu v bundeslige. No určite je kouč spokojný s tým, že Hamšík sa znovu chopil líderskej pozície v Neapoli a Zabavník s Karhanom sú oporami Mainzu udávajúceho tón v Nemecku. Teší ho i zástoj svojho syna v Glasgow Rangers či nástup Kopúnka v Saturne Moskovská oblasť. Želá si, aby sa pri streleckej chuti udržali Stoch či Hološko a do starých koľají z MS sa vrátil Vittek. No keďže stále treba rátať s výkonnostnými i zdravotnými komplikáciami, náš lodivod neustále poškuľuje po možnostiach na vystuženie menoslovu. Nevzdal sa nádeje, aby z Toga pochádzajúci stredopoliar Slovana Karim Guédé dostal slovenské občianstvo a prípadne posilnil mužstvo v zápasoch kvaldy a neodmietol ani myšlienku na to isté v prípade beninského záložníka Žiliny Babatounda Bella.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na rebríček sa v kvalifikácii nespoliehajme