Na nezvyčajnom hádzanárskom derby sa ľudia pobavili

(Autor: SITA/Viktor Zamborský)
Ján Leško|7. nov 2017 o 00:00

Súboj dvoch prešovských tímov priniesol peknú hádzanú.

PREŠOV. Žiadna hádzanárska dráma, ale zápas, v ktorom hráči oboch tímov predviedli mnoho parádnych akcií a na ktorom sa diváci v hľadisku dobre bavili.

Aj takto možno charakterizovať derby dvoch prešovských tímov v ôsmom kole Slovnaft Handball Extraligy.

Domácim tímom bol Tatran Prešov II, po siedmich extraligových kolách nováčik súťaže na siedmom mieste tabuľky.

Podľa zápisu o stretnutí hosťujúci majstrovský Tatran rolu favorita splnil a ako jediný v súťaži je na špici bez bodovej straty.

Parádne kombinácie aj nahadzovačky

Takmer šesť stoviek ľudí v hľadisku sa hádzanou naozaj bavilo. Napokon, isté už vopred bolo, že body ostanú doma...

Oba tímy, Prešov II koučovaný z lavičky Stanislavom Kolpakom a na ihrisku nestarnúcim hrajúcim trénerom Alexandrom Radčenkom i úradujúci majster pod taktovkou Slavka Golužu, ukázali skvelé kombinácie, ale aj „nahadzovačky“ či excelentné zákroky gólmanov.

Už úvodné momenty prešovského derby mali parádny náboj. Na jednej strane rýchle útočné výmeny, na druhej parádne zákroky „hosťujúceho“ Igora Čuprynu i „domáceho“ Vadima Bražnyka.

Výkonmi za nimi však nezaostali ani striedajúci Mario Cvitkovič a Matej Vernarský.

O prvý gól sa pričinil až v tretej minúte Michal Kasal, za Prešov II odpovedal v šiestej Jakub Majirský.

Ani nie po desiatich minútach však väčšmi začal tvrdiť muziku favorizovaný majster.

Po prestávke tréneri Prešova II nechali na ihrisku najmladších zo zostavy.

Práve v úseku medzi 40. a 49. minútou desaťgólovou šnúrou upravilo „áčko“ na 12:31. Aj za výrazného gólového rozdielu do samého konca sa bolo stále na čo pozerať.

Šárpataky a Číp strelecky vyčnievali

Konečný výsledok zápasu Tatran II – Tatran I 18:39 (9:15) nikoho neprekvapil.

Najúspešnejším strelcom Prešova II so štyrmi gólmi bol hráč spojkového radu, olympijský reprezentant Slovenska Miloš Šárpataky.

„Dobrý zápas vo výbornej atmosfére, v ktorom sme mali veľmi dobrý začiatok. Aj ja som mal pocit, že diváci boli spočiatku viac na našej strane. Avšak zrejme iba preto, že sme aj my ukázali zopár prekvapivých ťahov. Pravda, nie práve s najlepšou koncovkou. Kým nám sily stačili, súperovi sme solídne čelili. Nie žeby sme na tom boli kondične slabšie, to nie. Faktom je, že majstrovský tím je fyzicky zdatnejší. Viacerí pre extraligu hráči druhého mužstva trénujeme spoločne s „áčkom“. Avšak na toto derby sme samostatný tréning neabsolvovali. Oba tímy hrajú totožným štýlom, takže nejaké taktizovanie by aj tak bolo asi zbytočné,“ povedal po stretnutí M. Šárpataky.

V majstrovskom tíme vynikol strelecky jedenásťgólový Tomáš Číp, v druhom ste skórovali štyrikrát. Aj preto, že Čupryna či Cvitkovič toho ozaj veľa pochytali.

„Z toho mi vyplýva, že brankári lepšie poznajú hráčov ako my v poli ich,“ mienil M. Šárpataky.

„Pravda, tí najmladší z nás často nie ani nevedia preraziť obranou, problémom bolo aj uspieť strelami cez vysoké bloky. V tej súvislosti si aj ja spomínam na svoje prvé kontakty s mužskou hádzanou. Tiež som to nemal jednoduché. Skrátka, chce to svoj čas a dozrieť na to, na čo kto má.“

Čupryna znovu čaroval

Derby si užil aj brankár majstrovského Tatrana Prešov Igor Čupryna.

„Samozrejme, že väčšia kvalita bola na našej strane. Pre nás bol zápas s naším druhým mužstvom zároveň prípravou na ďalšie, ktoré nás v najbližších dňoch čakajú v SEHA lige. Čo sa týka toho čo povedal Miloš na adresu brankárov, súhlasím. Mám už dosť skúseností, no stále sa snažím mapovať súperových strelcov. Nuž a tých našich, či už z tréningov alebo iných zápasov, poznám skoro detailne. Úspešný som bol aj preto, lebo viacerí z nich ešte nevedia potrebne meniť spôsob streľby. Takže ľahšie odhadnem, kam asi loptu nasmerujú. Hrali sme proti mladíkom, ktorí sú ale veľmi usilovní a mnohým z nich čas, kedy sa dokážu presadzovať aj proti starším a skúsenejším, iste ešte len príde.“

Majstri v utorok na Považí

Líder SHE a obhajca majstrovského titulu Tatran Prešov odohrá ďalší extraligový zápas v utorok v Považskej Bystrici.

„Na Považí, odkedy som v Tatrane, vždy to boli zvláštne zápasy,“ tvrdil I. Čupryna.

„Pravidelne v neprajnej, búrlivej diváckej kulise. Zvláštne myslím aj tým, že raz sme tam zahrali veľmi dobre, ale aj naozaj mizerne. Momentálne ale podľa mňa sme dobre naladení a pripravení aj z Považskej Bystrice doviesť body. Iste, Považania naostatok vyhrali v Šali. Tento zápas sme videli a popravde, domáci si ho prehrali sami, vôbec im to na ihrisku nešlo. Verím, že dnes sa na Považí vysporiadame so súperom i s tamojšou atmosférou v hale.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na nezvyčajnom hádzanárskom derby sa ľudia pobavili