Na Behu v Raji dominovali veteráni

Najrýchlejší muži.
Najrýchlejší muži. (Autor: db)
Danica Božová|29. máj 2018 o 17:25

Východoslovenská veľká cena vytrvalcov pokračoval v Stratenej.

STRATENÁ. Východoslovenská veľká cena vytrvalcov pokračovala poslednú májovú sobotu v Stratenej (okres Rožňava) podujatím Beh v Raji.

Účastnícky rekord – 449 pretekárov, dominancia veteránov, vynikajúca organizácia – atribúty charakterizujúce tretí ročník Behu v Raji.

Po štarte sa bežci vydali na 10 km dlhú trať po hlavnej ceste od budovy TIC pri Dobšinskej ľadovej jaskyni smerom na obec Stratená. Prebehli Stratenským kaňonom a späť.

V ocenenej pätici mužov štyria veteráni

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov teraz na štarte chýbali Keňania, a tak si pozície najrýchlejších v cieli podelili Ukrajinci a Slováci.

Prvenstvo systémom štart cieľ vybojoval na Slovensku v bežeckom poli dobre známy 48- ročný Ukrajinec Viktor Starodubcev.

„Bežalo sa mi dobre. Po štarte som si vybojoval náskok, ktorý som až do cieľa udržal,“ uviedol v cieli s úsmevom.

Presne o minútu za ním preťal cieľovú pásku najlepší Slovák, 41-ročný Popradčan Jozef Dubašák, ktorý má po vlaňajšku plnom zdravotných problémov v tomto roku vynikajúcu bežeckú fazónu.

„Absolvoval som kvalitnú zimnú prípravu, čo sa prejavuje na pretekoch teraz na jar. Dosahujem dokonca lepšie časy ako v minulých rokoch, čo ma samozrejme teší,“ vyjadril sa po dobehnutí pretekár a atletický tréner mládeže v jednej osobe.

Bronz v celkovom poradí bral vekom päťdesiatnik Orest Babjak z Ukrajiny. Na ocenenej štvrtej pozícii v celkovom poradí dobehol 23-ročný Pavol Orolin v drese Bežeckého klubu Poprad /Riaid Light, ktorý si oproti vlaňajšku polepšil o dve pozície. Odmenenú päticu v celkovom poradí uzatváral ďalší veterán 42-ročný Spišiak Tomáš Kamas.

Ženský triumf pre majsterku sveta

Medzi ženami v celkovom poradí bola situácia podobná ako u mužov – tiež dominovali vekom veteránky, mladšie bežkyne, až na dve výnimky, ich tempu nestačili.

Po celkové prvenstvo si dobehla 43-ročná Katarína Paulínyová z Kláštora pod Znievom bežiaca v drese AK ZŤS Martin.

Veteránska majsterka sveta v behu do vrchu z vlaňajška bežala excelentne, oproti minulému roku sa zrýchlila o 35 sekúnd. Rýchlejších od nej bolo iba 14 mužov.

Po druhé miesto si dobehla 28-ročná Eva Lopatová z Muránskej Dlhej Lúky.

Z bronzu sa tešila najlepšia z východniarok 21-ročná Timea Mihoková, trénujúca popri zamestnaní a externom štúdiu vysokej školy.

Po úspešnom zvládnutí všetkých skúšok bežala akoby jej narástli krídla. „Šlo sa mi dobre. Druhá polovica bola ťažšia, bolo strašne horúco. Som tu prvýkrát a dúfam, že prídem aj na budúci rok,“ spresnila sympatická podtatranská bežkyňa.

Organizátori odmenili i bežkyne na štvrtej a piatej pozícii v celkovom poradí – a boli nimi opäť veteránky. Štvrtá dobehla 44-ročná Erika Ondrijová z Vyšnej Šebastovej, vlani šiesta. Piata, presne rovnako ako vlani, cieľovú pásku preťala 48-ročná Danka Hanulová z Liptovských Sliačov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na Behu v Raji dominovali veteráni