Na Australian Open rozdajú rekordné prémie

Rafael Nadal.
Rafael Nadal. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. okt 2012 o 09:51

Riaditeľ turnaja dúfa, že v Melbourne sa predstaví aj tohtoročný finalista Rafael Nadal.

MELBOURNE. Na Australian Open 2013 dostanú tenisti najvyššie prémie v histórii úvodného grandslamového turnaja roka. Organizátori totiž navýšili celkovú dotáciu o 15 percent na rekordných 30 miliónov austrálskych dolárov.

Oproti ročníku 2012 sa dotácia zvýši o 4 milióny AUD (3,2 mil. eur), čo je najvyšší medziročný rast v histórii podujatia.

Austrálčania ako prví zareagovali na hrozby vyslovené mužskou tenisovou špičkou v auguste tohto roka. Profesionáli začali otvorene hovoriť o bojkote grandslamových a veľkých ATP turnajov, ak sa v ich prospech neupraví podiel na ziskoch.

Tenisti, ktorí tento rok na Australian Open vypadli v prvom kole, zinkasovali 20 800 AUD (16 732 eur), čo mnohým ani nepokrylo náklady na cestu a pobyt v Melbourne.

Pre porovnanie, za prvé kolo Roland Garros sa platilo 18 000 eur, vo Wimbledone sa dalo zarobiť 17 778 a na US Open 17 861 eur.

"Podporujeme požiadavku rebríčkovo nižšie postavených hráčov o kompenzáciu. Aj preto vítame zvýšenie prémií Australian Open 2013 a úsilie Tennis Australia spravodlivo zhodnotiť podiel hráčov na úspechu turnaja," uviedol výkonný riaditeľ a prezident ATP Brad Drewett.

"Australian Open aj naďalej zostane najvyššie dotovaným grandslamovým turnajom v sezóne. Chceme, aby najlepší profesionálni tenisti boli za svoje výkony aj patrične odmenení," zdôraznil šéf Austrálskeho tenisového zväzu Steve Wood.

Riaditeľ turnaja Craig Tiley dúfa, že v Melbourne Parku sa predstaví aj tohtoročný finalista Španiel Rafael Nadal, ktorý pre problémy s kolenom vynechal US Open i olympijský turnaj v Londýne.

"Nadal finálový zápas proti Novakovi Djokovičovi sa nezmazateľne zapísal do histórie Australian Open. Všetci veríme, že Rafa sa do začiatku turnaja úplne zotaví," povedal Tiley.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na Australian Open rozdajú rekordné prémie