Muž podozrivý z útoku na autobus Dortmundu má byť členom Islamského štátu

Policajti na mieste útoku.
Policajti na mieste útoku. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. apr 2017 o 12:09

Iránec sa k Islamskému štátu pripojil v roku 2014 v Iraku a velil bojovníkom, ktorí pripravovali únosy, mučenia a popravy.

BERLÍN. Iránec zadržaný pre podozrenie z účasti na bombovom útoku na autobus s futbalistami Borussie Dortmund je pravdepodobne napojený na Islamský štát (IS).

Nemecká spolková prokuratúra však stále zbiera dôkazy o tom, že 26-ročný muž mal podiel na troch explóziách v Dortmunde pred utorkovým úvodným zápasom štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov s AS Monako. Stretnutie odložili na stredu, francúzsky tím zvíťazil 3:2.

Pozrite si, ako sa rodilo víťazstvo Monaka: fotogaléria

13.4.2017

Vyšetrovatelia zistili, že Iránec sa k Islamskému štátu pripojil v roku 2014 v Iraku a velil jednotke približne desiatich bojovníkov, ktorá pripravovala únosy, mučenia a popravy.

V marci 2015 sa presunul do Turecka a odtiaľ vlani do Nemecka, kde naďalej udržiaval kontakt s IS. Sudca vo štvrtok rozhodne, či Abdul Beset A. zostane vo vyšetrovacej väzbe.

Úrady zadržali aj druhú podozrivú osobu, ide o 28-ročného nemeckého občana z Fröndenbergu v okrese Unna v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Podľa informácií internetového vydania denníka Bild sa najmenej jedna z dvojice mužov krátko pred útokom zdržiavala neďaleko miesta činu. Polícia už prehľadala domy oboch osôb.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Muž podozrivý z útoku na autobus Dortmundu má byť členom Islamského štátu