Zabojujú o post jednotky. V londýnskom finále sa stretnú Murray s Djokovičom

Andy Murray postúpil po obrovskej dráme.
Andy Murray postúpil po obrovskej dráme. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. nov 2016 o 19:22

Ak Srb svojho britského súpera vo finále zdolá, vráti sa naspäť na čelo tenisového rebríčka ATP.

LONDÝN. Britský tenista Andy Murray a Srb Novak Djokovič sa v súlade s nasadením a všeobecnými očakávaniami stretnú v nedeľu od 19.00 h SEČ vo finále dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne. Prvý raz v histórii pôjde nielen o priamy súboj o titul, ale zároveň aj o post jednotky renkingu ku koncu kalendárneho roka.

ATP World Tour Finals - semifinále:

(dotácia 7,5 milióna USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch)

Andy Murray (V. Brit.-1) - Milos Raonic (Kan.-4) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9)

/za 218 minút/

Novak Djokovič (Srb.-2) - Kei Nišikori (Jap.-5) 6:1, 6:1

/za 67 minút/

Najvyššie nasadený Murray zdolal v prvom sobotňajšom zápase semifinále kanadského vyzývateľa Milosa Raonica nasadeného ako štvrtého v trojsetovej dráme 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9).

Zápas trval 3:38 hodiny a Brit prekonal odpor Raonica až v tajbrejkovej koncovke tretieho setu. Nestačili mu dva brejky na 5:4 a 6:5, Raonic zakaždý vyčaroval rebrejk.

V tajbrejku sa Murray odpútal na 5:3, ale čiernohorský rodák reprezentujúci Kanadu zrovnal krok na 5:5. Rovnako Murray nevyužil ani tri mečbaly za stavu 6:5, 7:6 a 8:7.

Potom mal súpera na lopate Raonic, ale jediný mečbalový pokus pri 9:8 a podaní súpera nezužitkoval. Murray náledne sériou troch bodov rozhodol o svojom víťazstve 11:9. Vo vzájomnej bilancii zvýšil na 9:3.

"Zahral som niekoľko skvelých výmen a dočkal sa brejku v závere. Nestačilo to," cituje Andyho Murrayho BBC One.

Murray vydrel postup do finále cez Raonica: fotogaléria

19.11.2016

"Atmosféra bola úžasná. Čím dlhšie zápas trval, tým boli diváci hlučnejší. Presne o tom to je - hrať takéto vypäté stretnutia pred takýmto publikom."

"Bol to jeden z najťažších súbojov, ktoré som odohral v celej kariére v hale. Som unavený. Vôbec som nepredpokladal, že môžeme hrať tak dlho, najmä pri kvalite Milosovho podania," pokračoval ďalej v hodnotení Murray. "V poslednom čase som hral veľmi veľa, ale vo finále ešte raz vydám zo seba maximum."

Britský tenista natiahol sériu víťazných zápasov na dvadsaťtri. Priniesla mu tituly v Pekingu, Šanghaji, Viedni aj Paríži-Bercy.

Na koncoročnom elitnom turnaji sa mu v minulosti príliš nedarilo. Štartoval sedemkrát, tri razy sa prebojoval do semifinále, vo finále je po prvý raz.

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada má vo svojej zatiaľ najúspešnejšej sezóne celkovú zápasovú štatistiku 77:9. Okrem uvedených štyroch trofejí sa radoval aj v Ríme, londýnskom Queen's Clube i Wimbledone.

Ovládol tiež olympijské hry v Riu de Janeiro.

Murray sa 7. novembra premiérovo v kariére stal svetovou jednotkou na úkor Djokoviča. Pozíciu na vrchole si udrží vtedy, keď v Londýne dosiahne lepší výsledok ako jeho srbský rival - a teda získa víťaznú trofej.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo škótskeho Dunblane zaostáva v bilancii proti rovesníkovi z Belehradu Djokovičovi 10:24.

Seniorská rivalita trvá od roku 2006. Srb uspel v piatich z ostatných šiestich duelov. Najčerstvejšie to bolo v júnovom finále parížskeho antukového Roland Garros (3:6, 6:1, 6:2, 6:4), čím zavŕšil tzv. kariérny Grand Slam.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zabojujú o post jednotky. V londýnskom finále sa stretnú Murray s Djokovičom