Muambov stav sa pomaly zlepšuje, začal komunikovať

Pavol Spál, TASR|19. mar 2012 o 14:01

Stav futbalistu, ktorý skolaboval v sobotnom zápase FA Cupu sa zlepšil, srdce mu už pracuje aj bez prístrojov.

Stav futbalistu, ktorý skolaboval v sobotnom zápase FA Cupu sa zlepšil, srdce mu už pracuje aj bez prístrojov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 20.04

BRATISLAVA. Futbalista Boltonu Fabrice Muamba leží v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Jeho stav sa zlepšil. Srdce mu bilo pravidelne už aj bez pomoci liekov. Dvadsaťtriročný stredopoliar už podľa správ z Anglicka bol pri vedomí, hýbal končatinami a snažil sa rozprávať. Dokonca rozpoznal členov rodiny. Lekári zatiaľ nedokázali odhadnúť, či srdce vydrží biť pravidelne aj dlhšie. „Stav srdca je stabilizovaný, naďalej však zostáva v kritickom stave,“ uvádzalo sa v stanovisku.

Muamba sa v 43. minúte štvrťfinále anglického FA cupu náhle zrútil na zem, asi dostal infarkt. Príčina zlyhania srdca zatiaľ nie je známa. Podľa niektorých expertov mohla byť spúšťačom intenzívna záťaž.

Zriedkavý prípad

„Takéto zastavenie srdca je u mladých ľudí veľmi zriedkavá. Týka sa zhruba jedného z päťdesiattisíc,“ povedal pre Sky News Sanjajay Sharma, kardiológ z London Bridge Hospital, ktorý mal včera vykonať preventívne vyšetrenie celého kádra futbalistov Tottenhamu. Na žiadosť samotných hráčov.

Lekár zisťoval, či futbalisti napríklad nemali problémy už v minulosti a vyžiadal si informácie i o rodinných príslušníkoch. „Mnohé príznaky, ktoré môžu zastavenie spôsobiť, sú dedičné,“ tvrdil lekár.

Muambu oživovali desať minút priamo na trávniku aj pomocou defibrilátora.Vďaka výbave na štadióne, zásahu lekárov a tiež kardiológa z radov fanúšikov sa ho podarilo udržať nažive. Po dlhej resuscitácii sa jeho srdce v nemocnici rozbehlo.

„Je dobre, že sa zmenili pravidlá a doktori mohli Muambovi ihneď pomôcť. Zmeny prebehli odvtedy, čo som v roku 2006 utrpel zranenie hlavy,“ cituje brankára Petra Čecha jeho internetová stránka. Čechovi vtedy rozrazil protihráč lebku a asi polhodinu musel čakať na sanitku. Chelsea podala sťažnosť.

„Kluby si zmeny okamžite odsúhlasili a teraz musí byť sanitka priamo na ihrisku. Preto mohli Muambu okamžite defibrilovať,“ dodal Čech.

Povinná sanitka

V najvyššej slovenskej futbalovej súťaži sa v posledných rokoch podobný kolaps nestal. Aj u nás je na zápasoch sanitka s potrebným vybavením. „Sanitka na ploche je dnes povinná aj na zápasoch dvoch najvyšších súťaží na Slovensku. A samozrejme i defibrilátor,“ potvrdil nám riaditeľ Únie ligových klubov Dušan Huňady.

V nižších súťažiach musí byť na každom zápase zdravotník, ktorý je uvedený v zápise o stretnutí.
Z pohára chcú odstúpiť Muambov kolaps zasiahol jeho spoluhráčov. Bolton zvažoval, že ukončí pôsobenie v FA cupe a dobrovoľne prenechá postup do semifinále Tottenhamu. Hráči sa vraj necítia na to, aby sa tak rýchlo vrátili na kritické miesto.

Na žiadosť Boltonu bol odložený dnešný ligový zápas proti Aston Ville. Pravdepodobne sa odloží i víkendový zápas s Blackburnom. „Futbal je teraz nepodstatný,“ uvedomuje si tréner Boltonu Owen Coyle.

Mnohí ľudia včera od rána nosili k štadiónu kvetiny, šály a odkazy vyjadrujúce podporu. „Modlíme sa za teba,“ reagovali hráči, tréneri či priaznivci. Hráči Realu Madrid odohrali zápas s Malagou v dresoch s nápisom – Muamba, skoro sa uzdrav.

Rodák z Konga vyrástol v akadémii Arsenalu Londýn. Je bývalým reprezentantom Anglicka do 21 rokov.

ico

Príčinou môže byť intenzívna záťaž

Hoci lekári si zatiaľ nie sú istí, čo spôsobilo zástavu srdca Fabricea Muambu, niektorí experti tvrdia, že spúšťačom by mohla byť intenzívna záťaž. "Takéto pohybové aktivity by mohli byť príčinou problémov so srdcom," uviedol riaditeľ odboru dedičných ochorení srdca na Univerzite College v Londýne William McKenna.

Dvadsaťtriročný stredopoliar Boltonu Muamba skolaboval počas zápasu FA Cupu s Tottenhamom. Lekári sa ho okamžite snažili oživiť, ale jeho srdce samé nezačalo biť. Stalo sa tak až o dve hodiny neskôr, keď ho priviezli do nemocnice v Londýne.

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Muambov stav sa pomaly zlepšuje, začal komunikovať