Mourinho s čestným doktorátom od Lisabonskej univerzity

SITA|23. mar 2009 o 18:42

Technická fakulta univerzity v portugalskom hlavnom meste Lisabon ocenila trénera talianskeho futbalového veľkoklubu Inter Miláno Josého Mourinha čestným doktorátom.

LISABON.

Štyridsaťšesťročný charizmatický kouč pred viac ako dvadsiatimi rokmi práve na tejto škole ukončil svoje štúdium. Rodák zo Setúbalu však absolvoval odbor zameraný na telovýchovu a šport.

"Nie som si istý, či si zaslúžim takéto vyznamenanie," skonštatoval bývalý lodivod londýnskeho klubu FC Chelsea a dodal: "Som milo prekvapený. Asi je na mňa táto fakulta hrdá." Predstavitelia univerzity uviedli, že titul je ocenením úspechov v profesionálnej kariére.

Doktor Mourinho priviedol v roku 2003 tím FC Porto k zisku Pohára UEFA a o rok neskôr s rovnakým klubom dokonca triumfoval v Lige majstrov. Potom jeho účinkovanie pokračovalo v Chelsea, s ktorou v rokoch 2005 a 2006 vybojoval trofej v anglickej Premier League.

Mourinho, ktorý momentálne koučuje na severe Talianska, síce nevylúčil svoje prípadné budúce pôsobenie na lavičke portugalskej reprezentácie, ale vo väčšom časovom horizonte: "Ďalších pätnásť rokov v zahraničí a potom by som sa chcel vrátiť a možno aj viesť národný tím. Byť trénerom reprezentácie neznamená trénovať alebo hrať zápasy každý týždeň. Nie je to teda zamestnanie, ktoré by ma už teraz lákalo rovnako ako práca na klubovej úrovni."

Nachádzate sa tu:
Domov