Mourinho na ceste do Realu. Tréner Bayernu: Vo finále si vybral ľahšiu cestu

Lúčil sa Jose Mourinho po finále LM s priaznivcami Interu nadobro?
Lúčil sa Jose Mourinho po finále LM s priaznivcami Interu nadobro? (Autor: ap)
TASR|23. máj 2010 o 13:05

Mourinho chce do Realu Madrid, prezident Interu si ale myslí, že portugalský tréner nie je zatiaľ na ničom dohodnutý. Na rade je však španielsky klub, ktorý stále pod platným kontraktom vedie Čiľan Pellegrini.

Mourinho chce do Realu Madrid, prezident Interu si ale myslí, že portugalský tréner nie je zatiaľ na ničom dohodnutý. Na rade je však španielsky klub, ktorý stále pod platným kontraktom vedie Čiľan Pellegrini.

MADRID. Úspechy sa na neho lepia ako cukrová vata na detské ústa. Keď pán Výnimočný prišiel medzi novinárov po triumfe Interu v Lige majstrov, zaznel potlesk. José Mourinho ho opätoval dvihnutím ruky a úsmevom. Možno posledným vo funkcii trénera Interu.

Mourinho je fenomén. Prikývne Realu?

Deň pred finále dostal od ruského novinára tradičný darček, ktorým redakcia obdarúva veľké či zaujímavé športové osobnosti. Korunu mu darovali za to, že ho tiež považujú za výnimočného, za ktorého sa sám vyhlásil ešte v časoch, keď viedol Chelsea. Revanšoval sa darčekom, keď novinárovi venoval svoju interistickú bundu.

V sobotu večer si mohol nasadiť pomyselnú korunu za pôsobenie v milánskom Interi, ktoré zavŕšil famóznym treble.

Po Ernstovi Happelovi a Ottmarovi Hitzfeldovi sa stal iba tretím koučom, ktorý doviedol dva rôzne kluby k prvenstvu v európskej klubovej súťaži číslo jeden. Prvý raz slávil úspech v roku 2004 s FC Porto.

Prvý gól Interu - Milito

Milito - 2:0

Úspešný tím nie je o peniazoch

"Pocity som mal podobné ako pri mojom prvom finále. A asi podobné by to bolo aj tretí raz. Finále je vždy finále. Mal som však zmiešané pocity, pretože možno to bol môj posledný zápas na lavičke Interu. Preto sa miešala vo mne radosť i smútok," poodhalil portugalský kouč svoje vnútro.

V noci zo soboty na nedeľu však tvrdil, že ešte nie je nič rozhodnuté ani dohodnuté či sa stane trénerom Realu Madrid alebo nie. Tvrdil, že ešte ani nesedel s prezidentom klubu Florentinom Perézom. Už dnes (v pondelok) by sa však mohlo všetko vyjasniť.

"Nepoznám projekt Realu. Neviem čo sa odo mňa čaká, či ma to bude motivovať. Ak prikývnem tak preto, že ide o veľký klub, ktorý chce víťaziť. To však nie je otázka trička či peňazí, ale mentality a hráčov, ktorých máte k dispozícii. Ja však mám rád problémové situácie, milujem ťažké výzvy," rečnil portugalský tréner.

Na Inter nezabudne

Počas pôsobenia v Taliansku viedol takmer celý čas vojnu s rozhodcami, médiami, ironickými poznámkami provokoval svojich trénerských kolegov, útočil na nich. Na čo bude spomínať v dobrom a na čom v zlom?

"Veľa zápasov som trávil na tribúne, dva mesiace som sa odtiaľ musel dívať na mužstvo. No hrozné. A čo ma tešilo? Robil som v klube, kde je tlak, silný klubizmus, vášeň, to mám taktiež rád" odpovedal rodák zo Setubalu.

Pri odpovediach plynulo prechádzal z taliančiny do španielčiny alebo angličtiny (v tom nezaostával za ním ani tréner Bayernu Van Gaal, ktorému nerobilo absolútny problém vyjadriť sa v španielčine, angličtine i nemčine) podľa toho, v akom jazyku dostal otázku.

Ak Inter opustí, bude naň spomínať v dobrom. "Ak sa budem vracať na San Siro, tak ako sa mi to stávalo s predchádzajúcimi klubmi, budem tam prichádzať ako domov. Cítim sa ako interista, ako jeden z nich. Patrím k nim. Moja spomienka bude večná "

V milánskom klube si vybudoval silný vzťah s prezidentom Massimom Morattim. Čo mu povedal boss po triumfe?

"Už ani neviem. Silno sme sa však objali a trvalo to dlho. To je viac, ako keby bolo povedané tisíc slov. Veľmi dlho sa usiloval o moje služby, vskutku sme sa zblížili. Máme tu so sebou fotografiu jeho otca, ako sa teší z trofeje Interu (klubu šéfoval v rokoch 1955-68 - pozn. red). Som rád, že rovnako tak mohol urobiť on teraz a že som k tomu trochu prispel aj ja," uzavrel Mourinho.

V prvej sezóne s FC Porto double a víťazstvo v Pohári UEFA. V ďalšej obhajoba titulu a zisk trofej v Lige majstrov.

V Chelsea v prvej sezóne majster a Ligový pohár, v roku 2006 ďalší titul, o rok na to opäť Ligový pohár a FA Cup. S Interom, ako inak titul, o rok obhajoba plus domáci pohár plus víťaz Ligy majstrov. Nech už je Mourinho akokoľvek arogantný, namyslený, nepríjemný, útočiaci, provokujúci, je továrňou na úspechy. Tie vravia za všetko.

Fanúšikovia Interu sú mu vďační a bude ich mrzieť, ak odíde. "Je to veľký profík," chváli ho jeden z mnohých tifosi, ktorí prišli povzbudiť svoj tím do Madridu. Tí si v noci zo soboty na nedeľu v uliciach i na námestiach španielskej metropy ikskrát húdli svoj tradičný popevok na melódiu piesne I love you Baby s včlenením mena ešte stále ich trénera: José Mourinho, la-la-la José Mourinho, la-la-la...

Z Madridu redaktor SME Ladislav Harsányi

Prezident Interu: Mourinho ešte nič nepodpísal

Prezident Internazionale Massimo Moratti si plnými dúškami užíval sobotňajšie finále LM. Klub z Milána sa po dlhých 45 rokoch tešil zo zisku európskeho futbalového pohára číslo jeden.

Na druhej strane, šéfa „čierno-modrých“ Morattiho po záverečnom hvizde rozosmutnili slová trénera mužstva Mourinha o jeho odchode Realu Madrid.

morattimourinho.jpg

Foto - AP

„Samozrejme, že je to pre nás trpká správa. Mourinhovi som veľmi vďačný, pretože nám pomohol k viacerým trofejam a naučil tento tím vyhrávať aj na medzinárodnej scéne,“ vyhlásil prezident v tejto chvíli už trojnásobného víťaza najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu pre Rai TV a pokračoval:

„Rodina Interu je však veľmi vďačná a vie vyhovieť želaniam svojich ľudí. Mourinho je nezabudnuteľná persóna, ktorá chce chodiť po svete a všade dokazovať, že vie vyhrávať. Napriek jeho vyjadreniam si však stále myslím, že zatiaľ nie na ničom definitívne dohodnutý a má za sebou len nejaké rozhovory. Preto tam ešte vidím malú nádej, že by u nás mohol zostať.“

Hrdinom sobotňajšieho duelu na madridskom San Bernabéu bol okrem Mourinha najmä dvojgólový strelec Diego Milito. Ten sa po stretnutí tiež vyjadril, že má na stole veľmi zaujímavé ponuky od iných európskych veľkoklubov, ktoré bude údajne zvažovať.

„Diego je skvelý futbalista. Určite urobíme maximum pre to, aby zostal aj naďalej súčasťou nášho klubu,“ dodal Massimo Moratti pre Sportitalia krátko po návrate do Milána.

Van Gaal by taktiku nemenil. Výsledok ho samozrejme mrzí

Jediné, čo by tréner Bayernu Mníchov Louis van Gaal menil na sobotňajšom finále Ligy majstrov s Interom Milano, je jeho výsledok. Napriek prehre 0:2 si Holanďan neochvejne stojí za tým, že svojím zverencom naordinoval správnu taktiku.

Futbalisti úradujúceho nemeckého majstra vyrukovali proti defenzívne ladenému súperovi s útočným štýlom hry, brankára Julia Cesara však neprekonali a góly padali len do ich siete. Na otázku, či by niečo na hre svojich zverencov zmenil, Van Gaal bez mihnutia oka odpovedal: "Nie!"

vangalmourinho.jpg

Luis Van Gaal v objatí práve so svojim žiakom Mourinhom (otočený chrbtom). Foto - SITA/AP

"Útočiť je oveľa ťažšie ako brániť sa. Je to otázka výberu herného štýlu a my sme si zvolili ten ťažší. To so sebou prináša aj riziko prehry," povedal 58-ročný kormidelník.

Tréner Interu Jose Mourinho, ktorý bol tri roky Holanďanovým asistentom v FC Barcelona, si podľa Van Gaala vybral ľahšiu cestu za víťazstvom. "Som rád, že Jose Mourinho dosiahol úspech vďaka tomuto štýlu. Ale bol to ten ľahší spôsob."

Hoci rodák z Amsterdamu sebakritikou príliš neoplýval, napokon priznal, že v kľúčových momentoch jeho tím zlyhal. "Ak chceme uspieť proti tímom ako Inter, musíme byť vo vrcholnej forme. Bohužiaľ tomu tak dnes nie je. Vedeli sme, že to budeme mať ťažké. Mužstvo Interu je perfektne zorganizované," skonštatoval.

Van Gaal mohol byť po Rakúšanovi Ernstovi Happelovi a Nemcovi Ottmarovi Hitzfieldovi tretím trénerom v histórii, ktorému sa podarilo získať titul európskeho klubového majstra s dvoma rôznymi mužstvami. V roku 1995 dvíhal nad hlavu víťaznú trofej ako kouč amsterdamského Ajaxu. Z mimoriadnej pocty sa však napokon tešil jeho náprotivok Mourinho, ktorý v roku 2004 vyhral Ligu majstrov s FC Porto.

Ohlasy médií:

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Fantastický Inter má tri trofeje. Inter prepísal históriu. Vďaka dvom gólom Diega Milita získali ´nerazzurri´ najprestížnejšiu trofej po dlhých 45 rokoch. Mourinhovi zverenci dokázali niečo, čo sa nikdy predtým nepodarilo talianskemu mužstvu - získali triple.“

Il Corriere dello Sport (Tal.): "Inter európskym šampiónom. Mourinhova misia splnená. ´Čierno-modrí´ zdolali na San Bernabéu Bayern Mníchov 2:0 a ku Scudettu a triumfu v Talianskom pohári pridali ďalšiu cennú trofej.“

ANSA (Tal.): "Nočná párty na San Sire nemala konca. Fanúšikovia Interu sa môžu opíjať radosťou. Kapitán Zanetti zdvihol nad hlavu pohár s veľkými ušami. Inter je európskym šampiónom.“

Kicker (Nem.): "Diego Milito ukončil čakanie Interu na zisk triple. Víťaz Ligy majstrov v roku 2010 sa volá Inter Miláno. Tréner Mourinho ukončil sezónu ziskom ďalšej trofeje. Milito zničil sen Bayernu.“

BBC (V. Brit.): "Mourinho priviedol Inter k európskemu triumfu. Solídna defenzíva a dva presné zásahy Diega Milita spravili z Interu prvý taliansky tím so ziskom triple. Finále síce nepatrilo k tým najkrajším, no aj tak sa zapíše do histórie veľkými písmenami.“

iDnes.cz (ČR): "Ďalší triumf trénera Mourinha Bayern - Inter 0:2. José Mourinho zdolal svojho bývalého učiteľa Lousia van Gaala.“

L´Equipe (Fr.): "San Bernabéu sa zmenil na park jediného princa. Diego Milito (s prezývkou princ, pozn.) bol hlavným hrdinom večera v Madride, keď svojimi dvoma gólmi rozhodol finále Ligy majstrov 2009/2010.“

Marca (Šp.): "Európu ovládol princ Diego Milito. Dva góly Argentínčana poslali Bayern do kolien. Inter po 45 rokoch opäť na európskom tróne.“

sita

Veterán Zanetti: Som hrdý na to, že som kapitánom Interu

"Som hrdý na to, že som kapitánom Interu Miláno, vyhlásil po finálovom triumfe v Lige majstrov Argentínčan Javier Zanetti. Jeho tím zdolal v Madride nemecký Bayern Mníchov 2:0 a po tretí raz v klubovej histórii dvíhal nad hlavu cennú trofej.

"Toto je historický moment," povedal 36-ročný futbalista, ktorý v drese Interu odohral jubilejný 700. zápas.

"Treble je niečo, čo sa dosiaľ nepodarilo žiadnemu inému talianskemu klubu. Preto som hrdý na to, že môžem byť kapitánom tohto skvelého tímu," nadchýnal sa Zanetti, ktorý v talianskom klube pôsobí už 15. sezónu.

Informovala agentúra DPA.

Ribéry zostáva v Bayerne

Zaujímavá správa prišla priamo z prostredia mníchovského Bayernu. Ten počíta so službami francúzskeho stredopoliara Francka Riberyho aj v budúcich sezónach, keďže s 27-ročná hviezda tímu, ktorá púta záujem takmer všetkých popredných európskych tímov, podpísala nový kontrakt až do roku 2015.

Klub o tom informoval prostredníctvom internetovej stránky. "Sme veľmi šťastní, že sme sa s jedným z najlepších hráčov sveta dohodli na predĺžení kontraktu."

"Jeho podpis je zároveň znamením pre veľké ciele, ktoré si klub kladie pred najbližšími ročníkmi," prezradil šéf predstavenstva klubu Karl-Heinz Rummenigge. O služby Riberyho, ktorý pre dištanc chýbal v dueli s Interom, malo záujem viacerých európskych gigantov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Mourinho na ceste do Realu. Tréner Bayernu: Vo finále si vybral ľahšiu cestu