Naozaj dostáva Karlos Vémola ľahkých súperov? Toto sú tvrdé fakty (komentár)

Alex Lohoré a Karlos Vémola na vážení pred vzájomným zápasom v roku 2020.
Alex Lohoré a Karlos Vémola na vážení pred vzájomným zápasom v roku 2020. (Zdroj: Oktagon MMA, Autor: Oktagon MMA)
Vladimír Bilohuščin|13. júl 2023 o 17:20

Karlos Vémola takmer pred každým súbojom čelí kritike. Zaslúži si ju?

Na Pražskej Štvanici sa do boja v klietke Oktagon MMA vráti azda najpopulárnejší domáci bojovník Karlos Vémola a nebol by to on, keby jeho zápas zasa nevzbudzoval vášne.

Reč je, samozrejme, o jeho ďalšom súperovi Lucasovi Alsinovi, ktorý podľa drvivej väčšiny fanúšikov nemá kvality postaviť sa 'Terminátorovi' a má byť akousi potravou na rozbeh po prehre.

Promotér Ondrej Novotný situáciu vysvetlil, keď deklaroval, že rokovali až so štyrmi súpermi, no traja v nejakej fáze kvôli rôznym problémom museli zo zápasu odstúpiť. V hre tak ostal iba Alsina a tak už nemali na výber.

Karlos tvrdí, že si súperov nevyberá a tak nebudeme špekulovať, prečo sa do štvorice oslovených bojovníkov z tretej svetovej stovky vôbec Alsina dostal, prejdime k tvrdým dátam.

Štylistická dominancia

Alsina má 37 rokov, 190 cm a skóre 11-4. Z 11 výhier si pripísal 7 výhier na knokaut a 4 na body. Prehry má na KO a submisiu, pričom naposledy bol uškrtený na rear naked choke.

Ak by sme mali vybrať pre Vémolu ľahšieho súpera, Alsina by bol veľmi horúci kandidát. Vysoké ťažisko, žiadne ukončenie na zemi, ale sám bol ukončený, s pokročilým vekom a hlavne absolútne výhradný postojár.

Asi sa zhodneme, že bude štylisticky Karlosovi nesmierne sedieť.

Povedzme ale, že naozaj nemali promotéri na výber a tak sa pozrime na Vémolovych protivníkov medzi zápasmi s Véghom a Kinclom, kde si Karlos pripísal až 7 výhier v rade.

Priveľa náhod?

Prvým bol Robrtsen, ktorý mal pred zápasom s Vémolom z posledných šiestich zápasov bilanciu 3 – 3 a do súboja s Karlosom vstupoval po prehre.

Aj keď sám ukončil 3 duely na submisiu, všetky kariérne prehry mal taktiež na submisiu a nebolo tomu inak ani v súboji s Karlosom, ktorý ho ukončil na north-south choke.

Karlosov ďalší súper Václav Mikulášek má momentálne na konte 10 prehier, z čoho až 8 bolo po submisii. Asi nie je viac, čo dodávať.

Nasledoval Alex Lohore, ktorý aj keď je solídny na zemi, jeho prednosť je jednoznačne súboj v postoji a hlavne obravská váhova nevýhoda bola v súboji s Karlosom jasne cítiť.

Po ňom sa Karlosovi postavil Milan Ďatelinka, ktorý sa postavou trocha podobá na Alsina. Jeho prednosť je taktiež postoj a pred zápasom s Vémolom mal za sebou výhry iba nad domácimi bojovníkmi, postojármi.

Minulý rok sa Vémolovi postavil aj Poliak Pasternak. Ten mal pred Vémolom z posledných piatich zápasov skóre 2 – 3, keď síce prehral svoje súboje na body, ale 2 výhry zaznamenal na TKO. Vémolovi podľahol v prvom kole.

Papierovo najsilnejším bojovníkom zo siedmych bol Aleksandar Ilič. 'Joker' mal za sebou ťažké zápasy, ale do súboja s Vémolom nastupoval na poslednú chvíľu a štylisticky Vémolovi sedel.

Ilič je totiž naturálna stredná váha s takmer 190 centimetrami a na konte má z 15 výhier až 10 knokautov. Submisiu naposledy zaznamenal v roku 2016.

A nakoniec tu máme súboj, ktorý máme v živej pamäti s Al Matavaom. Zavalitý bojovník nenavážil, zabehol do nočných ulíc Liberca a Vémola ho uškrtil v 1. kole.

Azda netreba pripomínať, že Matavao je klasický postojár so 7 knokautmi z 10 výhier.

Či je to všetko náhoda, alebo cielený výber bojovníkov necháme na individuálnom posúdení, ale zdá sa, že v každom jednom prípade, ktoré sú opísané v texte, bol Karlos Vémola v jasnej štylistickej výhode.

Ak sa to stane párkrát, je to v poriadku, ale ak je to mimo superfightov s Véghom a Kinclom pravidlom v 8 prípadoch z 8, tak sa Oktagon MMA nemôže čudovať, že ľudia prichádzajú s rôznymi teóriami. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Naozaj dostáva Karlos Vémola ľahkých súperov? Toto sú tvrdé fakty (komentár)