Nie je medaila ako medaila (komentár)

Medaily na MS v hokeji 2023.
Medaily na MS v hokeji 2023. (Autor: IIHF)
Svet MMA|1. aug 2023 o 16:18

Naozaj má každý cenný kov rovnakú váhu?

Azda najväčší sen všetkých športovcov je byť najlepší a získavať prestížne ocenenia. Vo väčšine športov je to medaila, v bojových športoch taktiež opasok prestížnej organizácie.

Pre niekoho je ale medaila z hocakého podujatia získaná za akýchkoľvek podmienok udalosť, s ktorou sa treba pochváliť a cenný kov uložiť na čestné miesto.

Týmto sa vytvára ilúzia, že aj takýto športovec je špičkou vo svojom obore a zaslúži si väčší rešpekt, ako by si možno zaslúžil.

Na druhej strane tu máme pokorných športovcov, ktorí sa chcú skutočne postaviť tým najväčším prekážkam a o medailu im ide v druhom rade.

Veľkú polemiku momentálne rozprúdila kauza Veroniky Zajícové, ktorá si po svojom vystúpení na európskom šampionáte v grapplingu organizácie ADCC vypočula poriadnu dávku kritiky hneď od niekoľkých renomovaných trénerov a zápasníkov.

Zajícová sa na sociálnych sieťach pochválila, že si odniesla peknú striebornú medailu. Vtip bol v tom, že v jej kategórií boli iba dve pretekárky a na konte tak mala jediný prehraný súboj.

Česká reprezentantka pritom má už pomerne slušné skúsenosti z MMA a ku cti jej taktiež nepridalo, že súťažila v kategórii amatérok a nie profesionálov. A teda striebro si odniesla po jedinej prehre v nižšej kvalitatívnej kategórii.

Vlna kritiky tak bola naozaj oprávnená, ale možno zbytočne zameraná na jedinú osobu. Takúto žatvu medailí totiž vidíme pomerne často a nie len v grapplingu.

Stačí sa zaregistrovať do kategórie, kde je málo pretekárov a už máte cenný kov vo vrecku. Na množstve podujatí totiž neexistuje kvalifikácia, iba zaplatíte registračný poplatok a ste v hre.

Takéto praktiky zažívame veľmi často napríklad v mládežníckych kategóriách aj na najväčších podujatiach amatérov MMA.

Je totiž nesmierne ťažké obsadiť kategóriu dievčat do 16 rokov a 50kg 16 vysoko kvalitnými pretekárkami, pretože v podstate ich toľko ani nenájdete.

Takýchto minimálne obsadených kategórii je pritom požehnane a to ešte nespomíname MMA Striking, ktorý je taktiež súčasťou MMA šampionátov a tam je to s obsadenosťou ešte horšie.

Opačným príkladom sú klasické mužské kategórie, keď napríklad na šampionáte asociácie GAMMA dospelých nájdete v kategórii do 70kg 16 špičkových zápasníkov so skúsenosťami z profi zápasov.

A tak sa stáva, že na jednom pódiu stojí zlatý medailista z MMA Strikingu s 2 výhrami s priemernými bojovníkmi a o 5 minút na to príde na pódium borec z nabitej kategórie so 4 výhrami s extrémne ťažkými súpermi.

Medaily majú rovnaké, sociálne siete skandujú pri oboch, pri uznaných športoch si dokonca od štátu opýtajú aj rovnakú dotáciu, ale váha jednej a druhej medaily sú na míle vzdialené.

Snáď aj na prípade Zajícové bojovníci pochopia, že keď sa už chválim medailou, je pekné do textu poznamenať, akým spôsobom sa k nej bojovník dopracoval. Ušetrí si množstvo nepríjemných komentárov a výziev na súboj.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Nie je medaila ako medaila (komentár)