Mika Kristian Myllylä: Fínsky talent na lyžiach

Peter Fukatsch|9. júl 2011 o 00:00

Najskôr bol športový hrdina, potom i alkoholický stroskotanec. Smrť 41-ročného fínskeho bežca na lyžiach Miku Myllyläho je záhadou. Možno vražda, azda samovražda či predávkovanie sa.

Bol najväčším talentom generácie Fínov, ktorá mala krajine na domácich majstrovstvách sveta v Lahti 2001 priniesť večnú slávu. Lenže prakticky celý tím (šesť pretekárov) mal pozitívny dopingový nález, za ktorý je dvojročný dištanc. Išlo o látku kryjúcu krvný doping EPO.

Mika Myllylä (12. 9. 1969 - 5. 7. 2011) bol na ZOH 1998 prvý v behu na 30 km, celkovo má zo zimných olympiád šesť medailí. Bol najväčším hrdinom majstrovstiev sveta 1999 v rakúskom Ramsau. Vyhral tri disciplíny, v jednej bol strieborný. Mal byť oporou fínskeho tímu na MS 2001 i zimných hrách 2002. Po vypršaní trestu sa už nik z hriešnikov nedostal do bývalej formy, hoci nikto sa nedostal na šikmú plochu ako rodák z Oulu. Jeho život s drogami, alkoholom a bitkami sa podobá na inú fínsku legendu Mattiho Nykänena. Aj ten však napokon dostal rozum.

Na prvej protialkoholickej odvykacej kúre bol Myllylä v roku 2006. Pozviechal sa iba raz. V roku 2008 sa stal dokonca opäť fínskym majstrom. Bolo to obdobie, v ktorom sa zdalo, že sa podnikateľsky uchytí v oblasti športovej výstroje. Potom však opäť začal piť, v roku 2009 ho poslali na tri mesiace do väzenia. Dostal množstvo pokút za alkohol za volantom a krčmové bitky. Vlani v televízii priznal dlhé obdobie dopovania vo fínskom lyžovaní. V roku 2007 sa rozviedol, zostali po ňom tri deti.

myllylaweb.jpg

FOTO - www.mtv3.fi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Mika Kristian Myllylä: Fínsky talent na lyžiach