Michalovce takmer odfúklo, ale vietor sa môže otočiť

Martin Farkašovský verí, že najbližší zápas v Michalovciach bude posledný.
Martin Farkašovský verí, že najbližší zápas v Michalovciach bude posledný. (Autor: Judita Čermáková)
Sportnet|23. mar 2012 o 00:00

Pred štartom tohto ročníka hádzanárskej extraligy mužov bolo ťažké odhadnúť, na čo v ňom majú Košice.

Medzi expertmi sa skloňovali mená, ktoré z družstva odišli, čím značka slovenského vicemajstra z minulej sezóny na oranžovo-čiernych dresoch dosť vybledla, a 1. MHK tentoraz nebude mať na stupne víťazov nárok...

KOŠICE. Na Prešov, ktorý hrá svoju ligu, nemá nárok nikto, ale medzi ostatnými mančaftmi sa Košičania v základnej časti určite nestratili, a aj keď sa v nadstavbe na úbohý bodík dosť natrápili, do play-off vhupli ako znovuzrodení.

Darmo sa ligový nováčik z Michaloviec bil do pŕs, že je lepší, na čo mal aj výsledkový dôkaz, jeho východniarsky konkurent zmietol všetky argumenty rázne zo stola hneď na začiatku štvrťfinálovej série.

Brankári a obrana

V prvom zápase i „odvete“ celkom jednoznačný výsledok (o sedem gólov), čo však trošku skresľuje vyrovnanosť súperov. Vždy sa to lámalo až po prestávke.

„Musím priznať, že obavy o výsledok boli, aj keď sme sa opäť dostali do náskoku. Košice sú totiž známe tým, že dokážu záver zápasu prešustrovať, takže som veľmi rád, že to takto dopadlo,“ vraví hrajúci prezident víťazného tímu Martin Farkašovský.

„Obavy boli i pred zápasom, pretože aj keď to výsledky nenaznačujú, hra je vždy veľmi vyrovnaná. Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré rozhodli o našom víťazstve, bola presilovka hostí o dvoch hráčov. Mali nás na lopate, aby vyrovnali, ale vôbec ju nevyužili, čím si skomplikovali záverečnú fázu zápasu. Musím však vyzdvihnúť aj výkon nášho brankára Dulinu, ktorý nastúpil po prestávke a tiež sa výraznou mierou zaslúžil o naše víťazstvo.“

Brankári a play-off, to je kľúčové spojenie. A Košičania jednej z hviezd extraligy, Marošovi Kolpakovi, vôbec nedali vyniknúť.

„Je pravda, že Maroš má skúseností neúrekom, ale čo sme naňho v stredu hodili, to tam padlo. Aj keď niečo určite chytil, nebol to ten Kolpak, ako ho poznáme. Treba však povedať, že pred celou sériou sme z neho mali obavy, pretože play-off je hlavne o brankároch a obranách, či ukážete, čo máte natrénované, či brániť viete alebo nie.“

Jeden sa dá nahradiť

Kľúčovým momentom celej série môže byť aj absencia ďalšej michalovskej opory Sadového, ktorý si v prvom zápase zlomil ruku.

„Mužstvo sa však nemôže spoliehať na jedného hráča. Keď vypadnú dvaja-traja, prosím, ale jeden, aj keď je ústrednou postavou tímu, je nahraditeľný. Sám proti šiestim na ihrisku nikto nevyhrá. Je to o celom kolektíve, o šestnástich hráčoch, ktorí sú dnes počas zápasu k dispozícii.“

Predsa len, sú medzi nimi opory, o ktoré sa dá oprieť. A v play-off k nim patrí aj Martin Farkašovský.

„Je pravda, že počas sezóny, aj keď sa schyľovalo k play-off, sa mi nie veľmi darilo, percentuálnu úspešnosť streľby som nemal najlepšiu, ale v play-off mi to naozaj ide. Možno je to aj tým, že sme rodili v pravý čas,“ komentuje s úsmevom nárast formy košický prezident.

Michalovce už Košičanom z cesty takmer odfúklo, ale vietor sa ešte môže otočiť. „Je to reálne, aj keď máme veľmi pekne našliapnuté do semifinále,“ vraví Martin Farkašovský.

„Dvakrát sme vyhrali o sedem gólov, ale oba zápasy boli veľmi vyrovnané, a Michalovce nie sú súperom, ktorý by vopred skladal zbrane, ešte nie sú zlomení. No ja dúfam, že najbližší zápas na ich pôde bude v sérii posledný. Myslím si, že nie je nereálne vyhrať tam dvakrát po sebe. Máme výhodu, lebo teraz nemusíme, ale môžeme.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Michalovce takmer odfúklo, ale vietor sa môže otočiť